Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.04.03 Sze.

Katonai tiszteletadás mellett avatták fel Varga János síremlékét

Április 3-án délelőtt a Farkasréti temetőben katonai tiszteletadás és papi áldás mellett került sor Varga János olimpiai-, világ- és Európa bajnok birkózó síremlékének felavatására. János bácsi emlékét mi, abonyiak is nagy szeretettel és tisztelettel őrizzük, a helyi birkózók „szentélye” a Varga János Birkózócsarnok is a nevét viseli. Az avató ünnepséget katonai tiszteletadás mellett avatták a mai napon, hiszen Varga János alezredesként vonult nyugállományba, magas rangú állami kitüntetéseket kapott, és a Nemzet Sportolója címet büszkén viselte 2022. december 29-én bekövetkezett haláláig. János bácsi legendás alakja volt a hazai sportéletnek, példaképe a birkózótársadalomnak.

A mai ünnepségen beszédet mondott Dr. Schmitt Pál, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, a Nemzet Sportolója, valamint Németh Szilárd a Magyar Birkózószövetség elnöke. A rendezvényen a Család tagjai mellett számos élsportoló, sportvezető, olimpiai bajnok, részt vett, hogy jelenlétükkel is tisztelegjenek Varga János emléke előtt. A beszédeket követően koszorúzásra került sor. Én Abony Város Önkormányzata nevében helyeztem el az emlékezés virágait, a Városunk Fejlődéséért Egyesület- Szeretlek Abony képviselőcsoportja nevében Korbély Csabáné és Krupincza János önkormányzati képviselők koszorúztak. Az Abonyi Birkózó Club szakvezetése nevében Lőrinczy László és Lőrinczy Attila helyeztlék el az emlékezés virágait Varga János síremlékénél. Legyen áldott János bácsi emléke!

Varga János 1939. október 21-én született Abonyban, ott ismerkedett meg a sportág alapjaival, majd a Budapesti Honvédban teljesítette ki páratlan pályafutását. A szőnyegen óriási önfegyelem, kitartás és rendkívüli fizikum jellemezte, összesen tíz világversenyes érmet, közte öt aranyat szerzett. Az egyike azon hat magyar birkózónak, aki olimpiai, VB- és EB-győztesnek is mondhatja magát. Kötött- és szabadfogásban egyaránt a földkerekség legjobbjai közé tartozott, első világbajnoki címét törött bordával vívta ki 1963-ban, s bő fél évszázada, 1968-ban Kozma István mellett ő is a mexikóvárosi ötkarikás dobogó tetejére állhatott.

Varga János versenyzői pályafutása után sem fordított hátat a szőnyegnek, a Budapesti Honvéd és a junior válogatott szakvezetőjeként dolgozott. Mesteredzői címet szerzett, tanítványai közül Sípos Árpád és Faragó József Európa-bajnok lett. Mindemellett nemzetközi versenybíróként is tevékenykedett.

Varga Jánost a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Birkózók Szövetsége és a szülővárosa, Abony saját halottjának tekinti.

Pető Zsolt polgármester

34 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak