Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.03.21 Cs.

77 éves Szekeres Ferenc

Isten éltesse sokáig erőben, egészségben!

"Isten éltesse! Március 21-én lett 77 éves Szekeres Ferenc Magyarországért, Abony városáért, a Csepel SC-ért és önbecsüléséért futott. Abony város lakossága nevében szeretettel köszöntjük az abonyi származású ünnepeltet! Isten éltesse sokáig erőben, egészségben még nagyon hosszú ideig!" - Pető Zsolt polgármester

A sportlegendáról csodálatos összeállítás az alábbi linken:

https://nemaze.blog.hu/2020/10/13/szekeres1

Ötgyermekes abonyi családba, szoba konyhás lakásba született bele a ma 77 éves Szekeres Ferenc, aki igen szerény körülmények közül küzdötte fel magát a világ sokmillió maratonfutójának elitjébe. Reggelire egy bögre tejbe aprított üres kenyér jutott, ez mindent elmond a család anyagi körülményeiről. Mégis eljutott a legjobbak közé: egykori országos rekordjával (2:12:35 óra) – több mint 40 év elteltével! - még ma is második a hazai maratonfutók örökranglistáján.

Érdemes legalább vázlatosan végigfutni Szekeres életútján, akinek szerénységéről minden kortársa a legnagyobb elismerés hangján beszél. Az általánosban Abony sportéletének egyik kiemelkedő egyénisége – Varga János birkózó olimpiai-, világ- és Európa-bajnok felfedezője és sokáig edzője, idősebb Skultéty Sándor volt az osztályfőnöke és testnevelője, de azokban az években semmi különöset nem mutatott fel. Az iskolai versenyeken el-elindulgatott, később gimnazistaként a kosárlabdázással is megismerkedett, de sehova nem kötelezte el magát.

Már húsz éves volt, amikor Csepelen, másfél évet három műszakban, segédmunkásként dolgozva megismerkedett egy nyolcszázas futó lánnyal, akinek edzéseit látva vetődött fel benne a gondolat, hogy neki is kellene még valami komolyabbat alkotnia. Ezt követően, 1967 januárjában állt edzésbe, hogy azután egy villámgyorsan felfelé ívelő karriert futhasson be. Alig egy évnyi edzéssel a lábaiban már harmadik lett a junior bajnokságon 3000 méteren, 1968-ban pedig a junior válogatottban is bemutatkozhatott.

Szekeres eredményeinek puszta felsorolása is sok helyet foglalna el. Elég csak hétszeres felnőtt magyar bajnoki címét említeni, miközben 1972-ben és 1980-ban a müncheni, illetve a moszkvai olimpiára is kijutott. Utóbb az igen előkelő, 12. helyen ért célba. Nagy nemzetközi viadalokon tudott nyerni, illetve az élbolyban végezni; legkedvencebb versenyhelyszíne Amszterdam volt.

A tekintélyt parancsoló sikerlistájánál sokkal fontosabb az az emberi tartás, az a példamutató hozzáállás, a sport iránti végtelen elkötelezettség és alázat, ami őt egész pályafutása során mindvégig jellemezte. Amikor 1983-ban egy váratlan sérülés miatt fel kellett adnia a nemzetközi szinten történő versenyzést, nem esett pánikba, mert már korábban tudatosan készült a befejezés utáni időszakra. Edzői képesítést is szerzett, de erre nem kapott lehetőséget (!), így a Sportkórházban végzett sportmasszőri képzés birtokában kezdett dolgozni. A rendszerváltás megtizedelte a sporttal kapcsolatos munkalehetőségeket, ekkor a 77 Elektronika nevű, elsősorban orvosi műszereket gyártó céghez ált be fehérköpenyes összeszerelőnek. A tőle megszokott hűséggel ott is maradt, egészen 2011-ben volt nyugdíjazásáig.

A futást egy napra sem hagyta abba, így a későbbi évtizedekben a korosztályos vetélkedésekben is megőrizte tekintélyét. Miközben rendre az élbolyban végzett, sportszerűségével osztatlan sikert aratva, mindmáig megmaradt példaképnek. Ma is tisztelettel beszél egykori edzőiről, Kincses Lajosról, Juhász Béláról és Babinyecz Józsefről és soha nem foglalkozik azzal, hgy mi lett volna, ha...Azon sem sopánkodik, hogy ha 10-20 évvel később versenyez, valószínűleg nem a jelenlegi, 33 négyzetméteres lakásában kellene élnie. Miközben egészséges életöröme végig megmaradt, némi büszkeséggel a hangjában jelenti ki, hogy ő szülővárosáért, Abonyért, egyetlen klubjáért, a Csepel SC-ért, Magyarországért és saját önbecsüléséért futott és igyekezett kihozni magából a maximumot.

Bár még jelenleg is elindul a Fut a Pest Klub kéthetenkénti versenyén, már a csak a Nordic Walking nevet viselő botokkal képes gyorsabban mozogni. Ezekkel edz minden második nap, minél gyorsabb gyaloglásra ösztönözve önmagát.

Mi más lehetne kívánni 77. születésnapján a sportszerűség mintaképének, mint további, viszonylagos jó egészséget és hosszú életet. Mindazoknak pedig jogos büszkeséget, akiknek bármilyen közük van ehhez az ízig-végig sportemberhez, Szekeres Ferenchez, akire jogosan büszkék földijei, sporttársai és népes baráti köre!

(jochapress / Jocha Károly)

52 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak