Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.02.26 H.

" Abony, a mi városunk! "

A gyermekek megismerkedtek lakóhelyükkel

" Abony, a mi városunk! " Minden tevékenységet e köré terveztünk; szerveztünk.

A "Külső világ tevékeny megismerése" során, egy Magyarország térképen megkerestük a mi kis városunkat, megbeszéltük hol helyezkedik el, (mit jelent, hogy a Duna-Tisza közében fekszik), az őt határoló városok, falvak neveit (ekkor a gyerekek elkezdték felsorolni, hogy kinek melyik rokona, ismerőse lakik ott), az egykor itt született híres embereket. Nagyon tetszett nekik, amikor egy Abony térképen megjelöltük a fontosabb középületeket, aztán pedig egyesével megmondták a lakcímüket, közösen megkerestük az adott utcát ahová felrögzítették a jelüket. Ezután az óvó nénik és a dadus néni is megjelölte lakhelyét, ami hatalmas csodálkozással töltötte el őket :"Te ilyen közel laksz hozzám óvó néni???"

Miután mindenki lakhelyét megtaláltuk jöhetettek a felfedezések: ki lakik az ovihoz legközelebb, legtávolabb; hányan laknak ugyanabban az utcában; miért lakik ilyen sok gyerek az ovi környékén... Ezután mindenki végighúzta az ujját azon az útvonalon, ahogyan eljuthat az oviba (közben arra is rájöttek, hogy több útvonal is létezik, melyik a hosszabb, rövidebb stb.)

A hét során sokat énekeltünk, mondókáztunk, a sláger természetesen a Sej, Nagyabonyban...volt, amit emlékeztek, hogy a Főtéren is énekeltük, sok-sok gyerekkel és felnőttel együtt.

A Mesélés-verselés során megismerkedtünk az "Abonyi tarka borjú legendájával" is.

Abony címere is szóba került: mi mit jelent rajta, illetve, hogy minden városnak van ilyen jelképe csak máshogyan néz ki. Ezután ecsetet fogtunk és kifestettük Abony címerét!

A hét izgalmas programja volt, amikor ellátogattunk a Falumúzeumba. Itt Jandácsik Pál vezetésével megismerkedtünk rengeteg régi tárggyal, amit egykor a földművelés, szőlőtermesztés, szüret idején használtak valamint láthattuk egy régi konyha, szoba berendezési tárgyait; illetve különféle mesterségek használati tárgyait. Ezúton is köszönjük a tárlatvezetést!

B. Molnár Zoltánné, Ferencziné Falusi Györgyi óvodapedagógusok és Kelemen Judit dajka

Abonyi Gyöngyszemek Óvoda

130 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak