Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.02.01 Cs.

Február 1-től változik az orvosi ügyelet

Pető Zsolt polgármester nyilatkozata

Tisztelt Abonyiak! Kedves Olvasók!

Az elmúlt hetekben nem csak Önökben, hanem bennem és képviselőtársaimban is számtalan kérdés, kétség fogalmazódott meg az orvosi ügyelet átalakítása kapcsán. Könnyen elérhető lesz? Időben segítenek, ha majd kell? Hatékonyabb lesz így az ellátás? Számtalan kérdés, melyekre ma még nem tudjuk a biztos választ. Egy valami viszont bizonyos. Február 1-től Pest vármegyében is megszűnnek az önkormányzati működtetésű orvosi ügyeletek és helyüket átveszi az úgynevezett egységes alapellátási ügyeleti rendszer, melyet az Országos Mentőszolgálat működtet. A mai naptól, nem helyben hanem a 1830-as telefonszámon kérhetünk segítséget, vagy személyesen a Cegléd, Kossuth Ferenc utca 17. szám alatti ügyeleten kérhetünk ellátást.

Magam és képviselőtársaim nevében köszönöm azoknak az orvosoknak, asszisztenseknek és technikai segítőknek a munkáját, akik az elmúlt évtizedekben az abonyi önkormányzati működtetésű ügyeleti központban szolgálták városunk polgárait!

Bízom benne, hogy az új ügyeleti rendszer, illetve a benne szolgálatot teljesítők szükség esetén mindenkinek segítséget tudnak majd nyújtani! Mindez mellett, amiben leginkább bízok az az orvosaink és az Országos Mentőszolgálat munkatársainak szakértelme, elhivatottsága és embersége!

Tisztelettel:

Pető Zsolt polgármester

Tisztelt Olvasók!

Az elmúlt időszakban számtalan kérdés érkezett hozzám, illetve több kérdést láttam a közösségi oldalakon, ezért az azokra adott válaszaimat is szeretném itt megosztani Önökkel. Amennyiben további kérdést, kérdéseket szeretnének feltenni, akkor azt akár személyesen is feltehetik hétfőnként 15.00-18.00 óra között az irodámban, vagy eljuttathatják E-mailben Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., illetve messenger üzenetben is.

Kérdés: Önkormányzati feladat az orvosi ügyelet?

Válasz: Az orvosi ügyelet kikerült az önkormányzati feladatok közül. Állami feladat lett, melyet Pest vármegyében február 1-től az Országos Mentőszolgálat lát el. Az állami feladatátvétellel megszűnnek a korábbi önkormányzati ügyeleti központok.

Kérdés: Február 1-től miért nem lesz orvosi ügyelet Abonyban?

Válasz: Az állami feladatátvételt követően csak a járásszékhely településeken lesz ügyeleti pont. Pest vármegyében 18 járásszékhely van, ebből is csak 11 helyen lesz éjszakai ügyelet 7 helyen pedig (Pl: Nagykőrös) csak ügyeleti pont működik.

Kérdés: Abonytól kisebb lakosságszámú településeken is lesz ügyelet február elsejétől. Abonyban miért nem lesz?

Válasz: Valóban vannak kisebb lakosságszámú települések Pest vármegyében például Aszód (6.162 lakos), azonban ez a település az Aszódi Járás (11 település) székhelye, vagy például Nagykáta (12.739) azonban ez a település a Nagykátai Járás (15 település) székhelye. Abony 2013 óta a Ceglédi Járás 12 települése közé tartozik, ahol Cegléd a járásszékhely.

Kérdés: Az önkormányzat nem működtethetné saját pénzből tovább az orvosi ügyeletet?

Válasz: Nem. Egységes alapellátási ügyeleti rendszer került kialakításra, melynek megszervezéséért az egész ország területén az OMSZ a felelős.

Kérdés: A városvezetés tett vagy tesz valamit azért, hogy a jövőben újra legyen orvosi ügyelet Abonyban?

Válasz: Egységes alapellátási ügyeleti rendszerre változott a korábbi önkormányzati ügyelet. Az új rendszerben csak a járásszékhely településeken hoztak létre ügyeleti pontot, így Abonyban nem lehet. Ettől függetlenül az OMSZ-nél kérelmeztük egy abonyi ügyeleti pont kialakítását. Várjuk a választ.

Kérdés: Eddig mennyibe került a városnak az orvosi ügyelet?

Válasz: Ez év január 31-ig a Morrow Medical Zrt. látta el az ügyeletet Abonyban. A tavalyi esztendőben a város saját forrásból 31.228.000.-Ft-ot fizetett az ügyeleti ellátásért. A díjak drasztikus emelkedése következtében ez év január hónapra 6.688.836.-Ft-ot fizetünk egy havi ügyeleti ellátásért.

Kérdés: Milyen egészségügyi feladata maradt, vagy van az önkormányzatnak?

Válasz: Tavaly július 1-től a védőnői szolgálat is állami fenntartásba került. Önkormányzati feladat maradt a gyermek és felnőtt háziorvosi, valamint a fogorvosi alapellátás, illetve az iskolai védőnői szolgálat. A kötelező feladatokon túl Abony Város Önkormányzata önként vállalt feladatként működteti a szakorvosi rendeléseket a Dr. Kostyán Andor Rendelőintézetben.

213 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak