Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.01.30 K.

ROMA Nemzetiségi Nap 2023. Szakmai beszámoló

A ROMA Nemzetiségi Nap 2023 szervezésének célja volt a roma kulturális hagyományok ápolása, a szellemi kulturális értékek megőrzése és a korábban megrendezésre kerülő Roma Napok méltó folytatásának támogatása, további értékhordozó tevékenységek bemutatása, szélesebb körben való megismertetése. Az együtt élő közösségek kapcsolatának, együttműködésének tovább mélyítése, egymás kölcsönös megismerésének és elfogadásának elősegítése.

A Roma Nemzetiségi Nap szervezése abból a meggyőződésből jött létre, hogy településünk polgárai közötti partneri viszony egy út arra, hogy a település polgárai és közösségei őszinte akarattal jöjjenek össze, megismerjék, megértsék egymást és akár tanuljanak egymástól. Ily módon kívántunk hozzájárulni a közös európai egység megteremtéséhez, kapcsolatunk alapja, az egyenjogúság, az érdekazonosság, a szellemi kulturális értékek megőrzése, az egymás iránti kölcsönös figyelem és megbecsülés. A kisebbségeknek létfontosságú a kulturális önazonosságuk tudatosítása.

A projekt célkitűzése teljes mértékben megvalósult a kulturális értékeink ápolásával, a településen élő közösségi kapcsolatok létrehozásával a roma kisebbségi kultúra bemutatásával, hagyományaink megismerésével és ápolásával.

A ROMA Nemzetiségi Nap 2023. szeptember 23-án került megrendezésre ezúttal új helyen, a városközpontban található Kultúra Házában. Az új helyszín központi helyen van ezért a reményeink szerencsére beigazolódtak és nemcsak a város roma kisebbsége, hanem a város többi lakója is szép számmal részt vett a rendezvényen. Ezáltal a kulturális értékeinket minél szélesebb körben tudtunk bemutatni.

A megvalósult program:

A 2023. évi Roma Nemzetiségi nap reggel 10:00 órakor kezdődött és 15:00 óráig tartott.

Korán reggeltől készültek a hagyományos roma ételek, hogy a látogatók megismerhessék a hagyományos, rég elfeledett cigány ételeket, a rendezvényen az alábbi ételek kerültek bemutatásra: cigánylecsó tésztával, cigánykáposzta, hagyományos cigány fűszerekkel. A rendezvényen nem csak kóstolni lehetett az ételeket, hanem Csányi Sándor segítségével közös főzésre is lehetőség nyílt.

Részletes programok:

10:00 – Megnyitó – Főzés és könyvbemutató: Csányi Sándor (gulyáskirály) rövid ismertetője és könyvbemutatója a cigány konyháról, közös főzés

11:00 – Radics Sándor cimbalomművész előadása

12: 15 – Ebéd

13:00 - Az aranytuskó – Zenés cigány népmese

14:00 – Roma Táncház

Közben: kézműves bemutatók.

Abony város polgármestere és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetője köszöntötte a megjelenteket.  A Roma Nemzetiségi Nap programja, célja a közösségformálás, értékátadás, a roma hagyományok, értékek bemutatása teljes mértékben megvalósult.

Az interaktív bemutatókkal a gyerekek és felnőttek élményszerű kulturális programok segítségével ismerkedtek meg a roma hagyományokkal.

A rendezvényre nem csak a roma kisebbség köréből érkeztek az érdeklődők, hanem a település többi lakója is szép számmal megjelent.

A kulturális identitást, közösségformálást erősítő kulturális rendezvény megvalósítására törekedtünk, amely erősíti a társadalom kohézióját és biztosítja az együttélő közösségek kapcsolatának, együttműködésének elmélyülését.

A személyi feltételeket Abony Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat tagjai, valamint önkéntesei biztosították.

A rendezvény a fenti programok megvalósulásával teljes mértékben elérte a célját, megvalósult a kulturális hagyományok ápolása, értékőrzés, közösségfejlesztés, az együttélő közösségek kapcsolatának, együttműködésének kialakítása.

170 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak