Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.01.22 H.

Mária Terézia utca útátadó ünnepsége

Január 18-án ünnepélyes keretek között átadták az utat

A Mária Terézia utca felújított útburkolatának ünnepélyes átadására került sor. Az avató ünnepségen beszédet mondott Mészáros László önkormányzati képviselő, Földi László országgyűlési képviselő és én magam is beszéltem az elmúlt időszak fejlesztéseiről és az út megépítésének fontosságáról.

A rendezvényt személyes jelenlétével tisztelte meg Karácsony Ádám, Pest Vármegye Önkormányzatának elnökhelyettese is.

Abony Város Önkormányzatának Belterületi út fejlesztése

A pályázat kódszáma: TOP_Plusz-1.2.3-21-PT1-2022-00029

Támogató: Miniszterelnökség Területfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóság

Rövid összefoglalás a projektről

A kedvezményezett neve: Abony Város Önkormányzata

Pályázati felhívás címe, kódszáma: TOP_Plusz-1.2.3-21, Belterületi utak fejlesztése

A projekt címe: Abony Város Önkormányzatának Belterületi út fejlesztése

Szerződött támogatás összege: 149.999.998.- Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Projekt megvalósításának kezdete: 2023. 07. 04.

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2026. 02. 16.

Projekt azonosító száma: TOP_Plusz-1.2.3-21-PT1-2022-00029

A projekt átfogó célja

A támogatási célja Abony városában az önkormányzati tulajdonú belterületi gyűjtőút fejlesztése (Mária Terézia utca). Az utcát érintő beruházás során az útburkolat korszerűsítése, felújítása, csapadékvíz elvezetés kiépítése meglévő árkok profilozásával, növénytelepítés, valamint közlekedésbiztonság növelés céljából forgalomtechnikai tükör, kerékpárosokra figyelmet felhívó jelzőtábla, sebességkorlátozó tábla, sebességkorlátozó figyelemfelhívó elektronikus tábla telepítése valósult meg. A tevékenység hozzájárul a településen jelenlévő egyes vállalkozások, szervezetek, közintézmények jobb megközelíthetőségéhez, valamint a meglévő úthálózat minőségi fejlesztéséhez.

A beruházás helyszíne

2740 Abony, Mária Terézia utca: 2960 hrsz., 2795 hrsz., 3251 hrsz., 0383 hrsz.

Avatóbeszéd: Mária Terézia utca útfelújítása

Tisztelt Képviselő Úr! Alelnök Úr!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

2019 október 28-án az új képviselőtestület alakuló ülését követően számtalan tervet fogalmaztunk meg az előttünk álló öt éves ciklusra. Új és megújult utak, belvízelvezetők, vízhálózat felújítása, épületek rekonstrukciója és új létesítmények építése. Akkor még nem tudhattuk, hogy nem csak tervezési vagy pénzügyi akadályokat kell leküzdenünk, hanem olyanokat, melyekkel még elődeink sem találkoztak.

2020. március 16-tól majd másfél éven keresztül a COVID-19 járvány leküzdése, majd ezt követően a közelünkben dúló háború okozta rezsiválság állt az utunkba. Voltak időszakok, mikor nem láttuk tisztán a jövőt, de ez nem akadályozott meg bennünket abban, hogy terveket készítsünk elő.

Talán ennek az eltökéltségnek köszönhetően szereztünk olyan előnyt és lehetőséget, hogy a 2021-ben megnyíló uniós pályázatokon azonnal kész projekttervekkel tudtunk indulni. A nehéz éveket, sikeres évekké alakítottuk át. Egymást követően értek célba terveink, ezek közül is a birkózócsarnok építése, a városrehabilitációs projekt, a Sívó Kúria egészségmegőrző központ felújítása, a Kostyán és az Ungár kúria rekonstrukciója, az új piactér építése, a sportcsarnok és óvoda energetikai pályázata, új bölcsőde építési pályázatunk és a Mária Terézia utca megépítését jelentő belterületi útfejlesztési projektünk.

Az elmúlt két évben összesen 3.419.808.794.-Ft fejlesztési forrást nyert el városunk.

Ebből az összegből mintegy 150 millió forintot fordíthattunk a Mária Terézia út megépítésére. Ennek köszönhetően 942 méter hosszúságú utat építhettünk a város olyan részén, ahol nem csak a lakosságnak, hanem az itt működő vállalkozásoknak is égető szüksége volt már az infrastruktúra fejlesztésre.

A ma átadásra kerülő út 4.850 négyzetméter, szegéllyel ellátott útfelület mellett közlekedésbiztonsági elemeket telepítettünk és az üt környezetét is fejleszthettük.

A projekt megvalósítása során csapadékvíz elvezetés kiépítése meglévő árokok profilozásával, növénytelepítés, valamint közlekedésbiztonsági célú fejlesztések is megvalósulnak, forgalomtechnikai tükör, kerékpárosokra figyelmet felhívó jelzőtábla, sebességkorlátozó tábla, sebességkorlátozó figyelemfelhívó elektronikus tábla biztosításával.

A Széchenyi Terv Plusz program keretében megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mintegy 500 lakos életkörülményeinek és munkába járásának, valamint 9 vállalkozás gazdasági feltételeinek javulása érhető el.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Köszönöm Pest Vármegye vezetésének, hogy a projekttervezéstől kezdve segítették a munkánkat.

Köszönöm Földi László országgyűlési képviselőnek, hogy a tervezés és a megvalósítás során is mellettünk állt és támogatta a várost.

Köszönöm a kivitelezőnek a Zafír Építőipari kft-nek és Gengeliczky Mihály ügyvezetőnek a szakszerű munkát és az együttműködést!

Köszönöm a projekt megvalósításban résztvevők munkáját, kiemelten a településfejlesztési osztály munkatársainak Csanádi Csaba és Csiga Bagdács Klárikának, valamint Majercsik Sándor műszaki ellenőrnek.

Leginkább azonban a Mária Terézia utca és a csatlakozó utcák lakóinak tartozok köszönettel. Köszönöm, hogy az elmúlt években türelemmel viselték a korábbi kátyús, gödrös utca nehézségeit. Köszönöm, hogy megértéssel vártak a pillanatra, mikor az ő utcájuk is megújul és megszépül. Köszönöm, hogy az építő munkák során tanácsokkal és tapasztalatokkal segítették a kivitelezést.

Kívánom, hogy a megépült Mária Terézia út sokáig szolgálja az itt lakókat, a vállalkozásokat és az erre közlekedőket. Bízom benne, hogy megszépült lakókörnyezet vonzóbbá és még élhetőbbé teszi Városunkat.

És ugyancsak bízom abban, hogy a már megtervezett és a hivatal polcain rendelkezésre álló csatlakozó utcák (Dembinszky, Hold, Illyés) tervei is hamarosan megvalósulhatnak. Van tehát még bőven feladatunk. Kérek mindenkit, hogy a Mária Terézia út fejlesztéséhez hasonlóan dolgozzunk együtt tovább!

Köszönettel:

Pető Zsolt polgármester

163 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak