Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2023.11.13 H.

Mezőgazdasági összeírás

Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az Önök településén (ABONY) rendszeres mezőgazdasági összeírást hajt végre „Egyéni gazdaságok decemberi összeírása, 2023" elnevezéssel.

Az adatfelvétel Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) szerinti nyilvántartási száma 2219.
A minta a tízévenkénti Agrárcenzus, illetve a két cenzus között 3-4 évente megtartott gazdaságszerkezeti összeírást követően rotálódik, ennek megfelelően 2023-2025 között új mintával dolgozunk. 
Kérem szíves támogatását a lakosság megfelelő tájékoztatásában, az összeírás sikeres lebonyolítása érdekében.
Jelen tájékoztatóval egyidejűleg csatoltan megküldjük az összeírással kapcsolatos tudnivalókat tartalmazó plakátot, amelynek közzététele révén a széles körű tájékoztatás biztosítható.

Az adatfelvétel célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és a nemzetközi döntéshozók, a gazdálkodók számára, továbbá az uniós adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez szükséges információkat biztosítsa, amihez az adatszolgáltatók részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással nagyban hozzájárulnak. A felvétel nem teljes körű, a minta kiválasztása matematikai-statisztikai módszerrel történt, a válaszadás azonban az adatfelvételre kijelöltek számára kötelező. Az adatszolgáltatói terhek mérséklése érdekében a 2020. évi Agrárcenzust követően a hivatal nagymértékben csökkentette az adatszolgáltatók számát és a kérdőív terjedelmét is, amit az adminisztratív adatforrások (pl. Magyar Államkincstár, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) információinak átvétele, illetve a kérdőíven előnyomtatva szereplő adminisztratív azonosítók ellenőrzése tesz lehetővé.
Valamennyi adatszolgáltatónak biztosítjuk az online önkitöltési lehetőséget 2023. november 15. és 23. között, amely időszak alatt a számukra legalkalmasabb időpontban teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségüket. Erről e-mailben vagy postai úton küldünk névre szóló tájékoztatást. A kérdőívet november 23-ig kitöltők között egy 100 000 forint értékű vásárlási utalványt sorsolunk ki. Az önkitöltés lehetőségével nem élőket összeírók keresik fel személyesen 2023. november 24. és december 15. között.
Az összeírási munkát a KSH megbízásából a Statek Statisztikai Elemző Központ Kft. (Statek Kft.) alkalmazásában álló összeírók végzik, akik fényképes igazolványukat az adatfelvétel megkezdése előtt kötelesek felmutatni. A felvétel elektronikusan, a KSH által biztosított tableteken történik. Az összeírók nem a teljes települést, kizárólag csak a konkrét, címlistán szereplő címeket keresik fel.
A korábbi gyakorlatnak megfelelően ennél az összeírásnál is szorgalmazzuk az internetes kitöltés alkalmazását, ami az adatszolgáltatás gyors és kényelmes módja, továbbá a személyes kikérdezés mellett lehetővé tesszük a telefonos kikérdezést is az összeírók számára.
A felvétel során nyert információkat kizárólag statisztikai célra használjuk fel, azokat más szervek, személyek részére nem adjuk ki, az eredményeket pedig összesítve közöljük a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvénynek, valamint az Európai Unió 2016/679. sz. Általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) megfelelően.
Az aktuális felvétel részleteiről és a gazdaságszerkezeti összeírás előzetes adatairól a KSH mezőgazdasági összeírások aloldala nyújt további tájékoztatást.

217 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak