Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2023.10.20 P.

Helyi tűzgyújtási rendelet

 A rendelet betarása minden lakos számára kötelező!

Figyelem! Így és ekkor lehet égetni Abonyban a helyi rendelet szerint:

13. § (1) Avar és kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban komposztálással, ha ez nem lehetséges, engedéllyel rendelkező lerakóhelyre történő elszállításával kell gondoskodni.

(2) A lakosság egészségének és a levegő tisztaságának védelme érdekében az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése csak a legvégső esetben - vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzéskor - kerülhet sor. Égetés csak szeptember 15. és május 15. között, megfelelő légköri viszonyok esetén, keddi és pénteki munkanapokon 8:00-18:00 és szombati napokon 14.00-18.00 óra között időszakban lehet.

14. § (1) Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakóhelyen szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

(2) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (pl. PVC, veszélyes hulladék).

(3) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(4) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(5) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(6) A hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

15. § Égetésre, fűtés céljára az alábbi anyagok használata tilos: PVC, kábel, műanyag alapanyagú ruhanemű, műanyag palack, fáradt olaj, gumi, festék.

531 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak