Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2023.10.10 K.

Mesék birodalmában barangoltunk a Pingvines Óvodában!

Samu- Erdéyi Erzsébet mesélt a gyermekeknek

“ Egyik legősibb és legértékesebb örökségünk a Magyar népmese. A magyar lélek szólal meg benne”. – Vass Albert-

A magyar népmese napja alkalmából minden évben a családok bevonásával igyekszünk változatosabbá tenni a mesélést.

Az előző években nagymamák jöttek el mesélni régi népmeséket. Idén a Mazsola csoportba járó gyermekünk anyukája, Samu- Erdéyi Erzsi , aki a Pompás Napok c. képzést végzte el, látogatott el a nagycsoportos gyerekekhez.

Ebben az évben kiemelt feladata óvodánknak az állatbarát attitűd kialakítása, a szemléletformálás. Az Ének-zene, Anyanyelvi munkacsoport szervezésében így az állatokhoz kapcsolódó népmesék feldolgozását kértük Erzsitől.

Ezen a délelőttön több magyar népmesével örvendeztette meg a gyerekeket. Az aranypálca, A csillagszemű juhász és A macskacicó című történettel.

A gyerekek a mesében ismétlődő, népmesei elemeket együtt mondták a mesélővel. Végig aktív résztvevői voltak a meséknek, így a kevésbé érdeklődő gyermekek figyelmét, érdekődését is tartósan fenntartotta. A macskacicót dramatizálás keretében a gyerekek el is játszhatták, a képeken is látszik, hogy mennyire tetszett nekik.

Az interaktív előadás alkalmával az élőszavas mesemondás mellett a népi játékokkal/ “húzd meg-ereszd meg”, illetve a kendővel labda célpontba való helyezésével/, népi dalok bevonásával tettük élménydússá a gyerekek mesedélelőttjét.

Erzsi meglepetés ajándékot is hozott, a varázsdobozból aranyos kis papírhernyók bújtak ki, amik szívószállal “mozgásra” serkenthetők. Ebből versenyzés kerekedett, kinek a hernyója gyorsabb?

Minden gyermeket megérintett a csoda, a varázslat a mese hallgatása közben.

Erzsinek köszönjük az együttműködést, a felkészülést és a figyelmességét.

Skultéti Tímea óvodapedagógus

186 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak