Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2023.09.29 P.

Abony a 30 éves megújuló város

Kulturált Települési Környezet díj pályázat

Pető Zsolt polgármester közösségi oldalán olvashatjuk:

Pályázatot nyújtottunk be Pest Vármegye Önkormányzatához:

Abony a 30 éves megújuló város

Nagy örömmel jelentem be, hogy pályázatot nyújtottunk be Pest Megye Önkormányzatához a fenti címmel, a Kulturált Települési Környezet díj kiírásra. A pályázat eredményétől függetlenül nagyon büszke vagyok arra, hogy erre módunk és lehetőségünk adódott, hiszen az elmúlt időszak fejlesztései nagymértékben javították Abony köztereinek állapotát. Az elbírálásról a későbbiekben beszámolunk majd.

Szeretettel idézek a pályázat leíró részeiből:

Abony történelmében kiemelkedő jelentőséggel bír az idei esztendő, hiszen 2023-ban ünnepeljük Abony várossá nyilvánításának 30. évfordulóját. Ezen alkalomból is büszkén mutatjuk be a Kulturált Települési Környezet Díj pályázat keretében kiemelt projektjeinket.

Abony városvezetése elkötelezett mind az épített örökség ápolása, mind pedig a lakosság kulturális és szabadidős programlehetőségének bővítése irányában. Ennek megfelelően ápoljuk őseink örökségét, és a településen található műemlékeket, műemlék jellegű és helyi védettség alá tartozó épületeket óvjuk, állagukat megőrizzük, lehetőségeinkhez mérten felújítjuk. Szerencsések vagyunk, hiszen az elmúlt mintegy négy évben sok százmillió forintnyi fejlesztési forrást sikerült elnyernünk céljaink megvalósítására.

A 30. évfordulót méltóképpen ünnepeltük meg, hiszen egy gyönyörű régi polgári kúria épületet újítottunk fel, és adtunk át. Az úgynevezett Civil Ház a civil szervezetek, öntevékeny csoportok szolgálatában áll. E mellett fontos mérföldkő a megújuló város életében az, hogy az idei év elején külső homlokzati felújítást végezhettünk el a városi strandfürdőnél található Sívó kúria épületén. A tavalyi év legnagyobb fejlesztése talán a Mikes-tó rekreációs célú fejlesztése volt. Az egykori lápos, belvizes mocsár korábban már kotrásra került, és egy tavat alakítottak ki. Tavaly megtöltöttük aktív tartalommal a helyszínt, hiszen a szép környezetben kialakítottunk egy futókört, egy kerékpáros pumpapályát, valamint játszóteret és szabadtéri kondiparkot is, óvodás gyermekek bevonásával fásítási programot is végrehajtottunk. A lakosság nagy örömmel vette birtokba a létesítményt.

Abony lakosságszáma az elmúlt négy évben növekvő tendenciát mutat, jelenleg 15.048 lakója van városunknak.

Pályázatban részletezett fejlesztési célterületek

Jelen pályázatban három fejlesztést szeretnénk részletezni:

1. Civil Ház

2. Sívó kúria

3. Mikes-tó rekreációs célú fejlesztése

Fenti fejlesztések csupán egy szeletet adnak abból a sokszínű értékteremtő környezetfejlesztési aktivitásból, melyet az elmúlt évek során Abony városvezetése végez. Prioritást élvez munkánk során az épített és természetes környezet fejlesztése, a lakosság elvárásainak és igényeinek megfelelően. A fenti fejlesztések közül a Mikes-tó rekreációs övezetét naponta több százan használják, szabadidős sport célra, valamint sportegyesületeink edzéseinek és az iskolások testnevelés óráinak is helyszíne. Több versenyt is szerveztünk ezen a területen, szintén sok száz résztvevővel. A Civil- házat folyamatosan bérbe veszik a civilek, illetve több esetben is térítésmentesen használhatják. A Sívó kúria fejlesztése még folyamatban van, bízzunk benne, hogy a belső megújulást követően ezen létesítmény kapacitáskihasználtsága is maximális lesz majd.

Köszönjük a megtisztelő figyelmet, ezúton kívánunk további eredményes munkát Pest Vármegye Önkormányzatának.

Abony, 2023. 09. 12.

Pető Zsolt

polgármester

Pályázó adatai:

Abony Város Önkormányzata, 2740., Abony, Kossuth tér 1.

222 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak