Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2023.09.14 Cs.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Pető Istvánné

Szomorú gyászhírt kaptunk.

Egy közismert és különösen jólelkű abonyi megrendítő halálát kell most ezen oldalon közzétennünk. Szeptember 12-én, életének 75. évében elhunyt Pető Istvánné, korábbi önkormányzati képviselő, aki évtizedeken keresztül az Abonyi Polgármesteri Hivatal munkatársa volt. Anyakönyvvezetőként dolgozott, sok száz ifjú pár kötött házasságot közreműködésével. Erzsike, vagy Ilonka- hiszen mindkét nevén közismert volt- éveken át dolgozott a Magyar Vöröskereszt véradásszervezőjeként. Így tehát nem csak a fiatal párok házasságának és boldogságának volt részese Ő, hanem életeket is mentett, amikor irányított véradást szervezett súlyos betegségben szenvedőknek.

Az abonyiak nagyon szerették őt, hiszen reményt is adott a betegeknek és Családjaiknak. 2013-ban munkáját a helyiek az Abonyiak Abonyért kitüntetés adományozásával köszönték meg. Áldozatos feladatvállalását a véradásszervezőknek adományozható legmagasabb szintű kitüntetéssel díjazták, a Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés Gyémánt fokozatát kaphatta meg, 2018-ban.

A kitüntetés alkalmával Erzsike ezt nyilatkozta a sajtónak:

„Negyven évig dolgoztam a polgármesteri hivatalnál, ahol többek közt szociális ügyintéző is voltam. Munkámból adódóan pedig mindig is közel éreztem magam a rászorulókhoz... Sok olyan emberrel találkoztam, akiknek már az nagy segítség volt, ha elmondhatták gondjaikat. Hiszem ugyanis, hogy nem csak pénzzel segíthetünk a másikon. Mindig is azon voltam, hogy minél több véradó legyen Abonyban – mondta. Az olykor életmentő segítségre ráadásul bőven vállalkoznak is a városban. Az unokákkal való törődés életem fontos része! Azt mondhatom, férjemmel egy gyönyörű családot tudhatunk magunkénak. Nem is csoda, hiszen három fiunk van, menyeink, unokáink, s mellettük dédunokák is.”

Angyali, végtelen türelemmel megáldott személyisége tette őt igazán közismertté. Pető Istvánné nyugállományba vonulását követően lett tagja a Városunk Fejlődéséért Egyesület színeiben Abony Város Önkormányzatának, ahol építő jellegű munkával segítette a település fejlődését. Három fiúgyermeke született, akik sok unokával és utána dédunokákkal is megajándékozták őt.

Pető Istvánné temetése 2023. szeptember 20-án szerdán lesz 10.00 órakor a Katolikus Nagytemetőben. Legyen áldott emléke! Mély fájdalommal osztozunk a Család gyászában.

2018-ban kapott Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés Gyémánt fokozat kitüntetésekor így nyilatkozott a sajtónak és az alábbiakban olvasható méltatást közölték munkásságáról:

" Ebben az évben a Vöröskereszt és a Vörösfélhold Mozgalom Világnapjának országos ünnepsége Székesfehérváron került megrendezésre. Nagyon szép kitüntetésben részesültem, melyből kettő került átadásra, és az egyik az enyém. A kitüntetést Kardos István a Magyar Vöröskereszt főigazgatója és Oláh Miklós alelnök adták át. Ezt a kitüntetést köszönöm a véradóknak, akikkel a városi véradásokon rendszeresen találkozom. Jönnek először, majd rendszeresen, szinte minden alkalommal. Ők azok, akik jönnek a hívó szóra, irányított véradásra is, ha valakinek segíteni kell. Köszönöm az aktivistáknak és mindazoknak, akik önzetlenül segítik a sikeres humanitárius munkát. "

A díjazott méltatása:

„Pető Istvánné Erzsikéről elmondhatjuk, hogy teljes rálátása van a Vöröskereszt területi munkájára. Nincs olyan területe a munkának, amelyikben nem mozogna teljesen otthonosan. 1999. óta véradó szervező munkát végez. Abony területén teljesen önállóan szervezi a véradást és vezeti is le. Munkája eredményes, mivel Abonyban a véradók száma jelentősen több a tervezettnél. Kiemelkedően sokat tesz a szociálisan rászorultak segítésében. A Tesco gyűjtéseken minden évben részt vett, az abonyi üzlet bezárásáig ő volt a fő önkéntesünk ott. Segített a rászorulók megkeresésében és az élelmiszer-csomagok kiosztásban egyaránt. Több éve gyűjti a Pest megyei és ezen belül Cegléd és Abony vöröskeresztes történetének az anyagát. Dokumentumokat, újságcikkeket rendszerezett. Ennek egy része már felkerült a Pest megyei szervezethez, illetve az Abonyi Lajos Falumúzeumban került elhelyezésre. A „Rózsaszín” sétát minden év szeptemberében megszervezi, melynek lényege az emberek figyelmének felkeltése a rákszűrő vizsgálatok fontosságára. Ehhez a programhoz kapcsolódott az elmúlt év őszén, szeptemberben egy városi véradás, ami nagyon sikeres volt. Az abonyi Önkormányzat képviselő testületének aktív tagja. Ennek is köszönhető, hogy Abony városban ismert és közkedvelt személy, akit a város lakói ismernek és elismernek. Kedvessége, közvetlensége sok embert meggyőz a vöröskeresztes munka fontosságáról. A Magyar Vöröskeresztnél 43 éve dolgozik. 2002. óta a Vöröskereszt Ceglédi területi vezetőségének aktív tagja. 1987-ben munkájáért bronz, majd 2002-ben ezüst, 2008. évben arany fokozatot kapott.”

290 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak