Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2023.04.17 H.

Fontos kérdésekre adott választ a DAKÖV

A DAKÖV Kft a közelmúltban a számlák mellé tájékoztató hírlevelet is küldött, melyben több fontos téma is felmerült.

A részletekkel kapcsolatban kérdeztem meg a céget, választ mindenre kiterjedően és megnyugtató módon File Lilla, a DAKÖV Kft. értékesítési osztályvezetője küldött lapunknak. A válaszokat teljes terjedelmében változtatás nélkül tesszük közzé, bízva abban, hogy segíthettünk a lakosság objektív tájékoztatásában.

A fent említett hírlevélben az áll, hogy  az áll, hogy e hó végéig be lehet jelenteni kötbérmentesen, ha van vállalkozás is az adott ingatlanba bejelentve. Melyik pontosan a DAKÖV által beidézett számú jogszabály vonatkozó paragrafusa, és ennek szövege, mely szerint ezt kötelező megtenni?

A Hírlevelünkben a következő szöveg jelent meg:" "Felhívjuk azon felhasználóink figyelmét, akiknek jelenleg lakossági közszolgáltatási szerződése van a DAKÖV Kft.-vel, de nem vagy nemcsak lakossági igénybevétel történik az ingatlanon – időközben vállalkozást nyitottak -, hogy a 2011. évi CCIX. törvényben előírtaknak megfelelően ezt a változást be kell jelenteniük a víziközmű-szolgáltatójuknak"

A szöveg szerint a DAKÖV Kft. arra hívja fel a felhasználók figyelmét, hogy jelentsék be azt a telephelyet/székhelyet, ahol vállalkozói tevékenység is folyik, igénybe veszi a szolgáltatást, nem a székhelyeket ellenőrizzük.

A 2011. évi CCIX. törvény a víziközmű szolgáltatásról  tartozó 58/2013.(II.27) Kormányrendelet  62.§ (2) bekezdése az alábbiakat mondja ki:

 „62. § (2) *  Egy felhasználási helyen belül a nem lakossági felhasználók ivóvízhasználatát külön bekötési vízmérővel, vagy mellékvízmérővel kell mérni."

Ennek megfelelően azon felhasználóink részére, akik jelenleg csak lakossági közszolgáltatási szerződéssel rendelkeznek, de nem csak lakossági felhasználás történik az ingatlanunkon (fodrászat, cukrászda, autószerelő műhely, asztalos üzem stb.) adunk lehetőséget, hogy egyéb szankciók (kötbér és visszamenőleges fizetési kötelezettség) elkerülésével bejelenthetik és szabályossá tehetik a vízfelhasználásukat/szennyvízbebocsátásukat.

Mi van akkor, ha valaki bejelenti?

Társaságunk minden bejelentést egyedileg vizsgál meg. A jogszabály nem határozza meg, hogy csak mellékvízmérővel vagy csak külön bekötési vízmérővel kell megoldani a külön mérést.

A vállalkozási tevékenységet is folytató felhasználó részéről javasolt egy kamarai tagsággal és tervezői engedéllyel rendelkező tervező mérnökkel felvenni a kapcsolatot, egyeztetni vele a külön mérés lehetőségeiről és annak kiépítési költségeiről.

 

Ha nem jelentik be, mi alapján kellene kötbért fizetni, ha nincsen felszerelve almérő?

Ha nem jelenti be, akkor az jelenleg hatályos jogszabályok és a MEKH által jóváhagyott Üzletszabályzatunk alapján szabálytalan közműhasználatot követ el a felhasználó, amelynek a napi kötbére a nem lakossági felhasználók esetében 2.500 Ft/nap. Ezt havonta tudjuk megállapítani. Egy-két havi kötbér árából a mellékvízmérő kiépítése megoldható.

Mi van abban az esetben, ha egy nem termelő tevékenységet végző vállalkozó, például könyvelő, informatikus, vagy csak szellemi szolgáltatást nyújtó vállalkozó illetve cég van az adott családi házban bejelentve?

Társaságunk minden bejelentést egyedileg vizsgál meg. A bejelentések után kiküldünk a bejelentő számára egy nyilatkozatot, azon felmérjük, hogy milyen jellegű a vállalkozási vízhasználata. Természetesen, ha a tevékenység nem igényel vízhasználatot, akkor nem kell a külön mérést biztosítani. Ha valaki pl. otthon könyvel másodállásban, azt nem kell külön mérni, de be kell jelenteni. Ha viszont egy lakás könyvelőirodaként működik és úgy használják a vizet, akkor az vállalkozási tevékenység, rájuk a nem lakossági felhasználóinkra vonatkozó szabályok érvényesek.

Mikor szerelnek fel almérőt, és hogyan, a fenti esetekben?

Nem a DAKÖV Kft. szereli fel a mellékvízmérőt. Ahogy már fent jeleztük, a külön mérés megoldására egy tervezővel kell felvenni a kapcsolatot. Amennyiben mellékvízmérővel kívánják a külön mérést biztosítani, annak felszereltetésének az ügymenete honlapunkon elolvasható, de ügyfélszolgálatainkon is adunk tájékoztatást.

Mennyivel drágább a közületi ivóvíz és csatorna szolgáltatás mint a lakossági?

Minimum 10%-kal, hiszen a rezsicsökkentés csak a lakosságra terjedt ki 2013. júliusában. Jelenleg minden víziközmű szolgáltató a 2013 júliusában érvényes árakon szolgáltat. Nem sok vállalkozást lehetne felsorolni, aki állami segítség nélkül, az elmúlt 10 éveben nem emelt árat.

Lehet-e almérő felszerelése nélkül átalányt fizetni vállalkozó/cég által?

Nem. A jogszabály egyértelműen előírja, hogy mérni kell a felhasznált vízmennyiséget. Az átalányszámlázás nem megoldás.

Köszönjük, hogy lehetőséget kapunk a kutakkal kapcsolatos félreértés tisztázására.  A locsolásra használt kutakkal kapcsolatosan a felhasználóinknak a DAKÖV Kft. felé nincs semmiféle bejelentési kötelezettsége. Azokat a felhasználóinkat kértük, hogy mérősítsék kútjukat, akik nem vagy nemcsak locsolásra használják az ingatlanukon lévő kutat, hanem annak a vizét a lakóingatlanba bevezetik és mosásra, WC öblítésre, esetleg zuhanyzásra is felhasználják és ebből a felhasznált vízből szennyvíz keletkezik.

Ez a szennyvíz bekerül a közcsatornába, azt a DAKÖV Kft. elvezeti és megtisztítja. Ha ez a szennyvízbebocsátás nincs bejelentve a DAKÖV Kft.-hez, akkor az kimeríti a szabálytalan (illegális) közműhasználatot. Ezzel kárt okoznak nemcsak a DAKÖV Kft-nek, hanem a település közösségének is, hiszen sok esetben a jogkövető felhasználóknál önt ki szennyvíz, a többlet bebocsátások miatt. De ugyanez vonatkozik a csapadékvíz bebocsátókra is, hiszen az is szabálytalan közműhasználat!

A kutak mérősítését szintén a fent már hivatkozott víziközmű törvény írja elő.

Akik Társaságunktól papír alapon kaptak március hónapban számlát, azon számlák mellé automatikusan küldtünk a Hírlevelet. Akik elektronikus úton kapják meg számláinkat, azok elektronikus úton kapták meg a Hírlevelünket. Amennyiben valaki nem kapott számlát március hónapban (a kibocsátandó számlaértéke nem érte el a 2.000 Ft-ot), azokban az esetekben előfordulhatott, hogy nem kapott ebből a Hírlevélből. Ezek a nagyon kis mennyiséget fogyasztó felhasználóink.

Szeretnénk annyit megjegyezni, hogy a Hírlevél egy véges lehetőségekkel bíró tájékoztató nyomtatvány, amiben ilyen részletességgel nem tudunk kitérni minden kérdésre. Hiszen sokakat nem is érintenek ezek a kérdések. Bíztunk benne, hogy akit érintenek ezek a kérdések, azok megkeresik a DAKÖV Kft.-t és nekik részletes tájékoztatással tudunk szolgálni!

383 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak