Hír: Tisztelt Abonyi Lakosok!
(Kategória: Önkormányzati hírek)
Küldte: admin
2020 november 05 csütörtök - 15:19:22


123606999_3578598475612371_4570093349698558042_o.jpgMagyarország Kormánya a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében 2020. november 04. napjától Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló 479/2020.(XI.3.) Korm. rendelet a kijárási korlátozással kapcsolatban úgy rendelkezik, hogy éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Azt csak munkavégzés, a munkavégzés helyére történő közlekedés, a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából lehet elhagyni, vagy ha egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet áll fenn, illetve életvédelmi céllal. A kijárási korlátozás november 5-én lép hatályba.

A rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedésekkel kapcsolatban a kormányrendelet előírja, hogy tilos olyan rendezvényt szervezni, tartani, olyan rendezvényen tartózkodni, amely rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, valamint nem nyilvános, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújt és amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.

A kulturális rendezvényekre és helyszínekre, a mozielőadásokra, a nem nemzetközi sportrendezvényekre vonatkozó új szabály, hogy ezeket ugyan meg lehet tartani, de a nézőterén a nézők - a páholyok kivételével - csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el. Az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint 1,5 méteres távolságot kell biztosítani. A 1,5 méteres távolságot meg kell tartani a páholyokban, a létesítmény területén, a kulturális vagy sportrendezvények szünetében, valamint a helyszínen található vendéglátó üzletben is. A nemzetközi sportrendezvényekre a kormányrendelet szabályain túl, a nemzetközi szövetségek előírásai alkalmazandók.

A védelmi intézkedések betartásáról és a szükséges feltételek biztosításáról a kulturális vagy sportrendezvény szervezője, illetve a helyszín üzemeltetője köteles gondoskodni.

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvényben meghatározott kulturális intézmények látogathatók, de a látogatók kötelesek egymástól 1,5 méter távolságot tartani.

A szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.

A kormány döntött arról is, hogy nem kell parkolási díjat fizetni a járvány terjedésének csökkentése, megelőzése érdekében.

A járványügyi készültségi időszak szabályai - így például a maszkviselés szabályai - a veszélyhelyzet idején is fennmaradnak.
Kérjük, hogy továbbra is hiteles hírforrásokból tájékozódjanak! Kísérjék folyamatosan figyelemmel a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal (https://koronavirus.gov.hu) és az önkormányzat (mobiltelefonos Abony Applikáció, vagy www.abony.hu) közleményeit.

Abony, 2020. november 04.

            

                                                                 Pető Zsolt polgármester                                           dr. Gáspár Anita jegyzőtávollétében: Dr. Egedy Zsolt Mihály általános alpolgármesterEzen hír származási helye: abony.hu
( http://www.abony.hu/news.php?extend.6258 )