Hír: Abonyban is megjelentek a csaló tűzifaárusok! Ezekre kell odafigyelni, ha tüzelőanyagot vásárol!
(Kategória: közbiztonsági hírek)
Küldte: Sajtóreferens
2018 október 30 kedd - 15:52:25


   A fűtési szezon beköszöntével megjelentek a csaló tűzifaárusok Abonyban is - hívja fel a lakosság figyelmét honlapunk hasábjain Gulyás Pál r. alezredes.

   Az őrsparancsnok arra kér mindenkit, hogy körültekintően járjanak el a tüzelőanyag beszerzésekor. A legtöbb esetben jóhiszeműségük miatt az idősek esnek a csalók áldozatául.

   Gulyás Pál azt javasolja, hogy ha a tűzifa vásárlásakor gyanús jeleket észlelnek, vagy nem biztosak benne, hogy az eladó megbízható-e, nyugodtan hívják ki a járőröket, akik ellenőrzik az árusok személyét. Hivatalosan működő faárusoktól több dokumentumot is kell kapnia a vásárlónak, például szállítólevelet - hangsúlyozza az Abonyi Rendőrőrs parancsnoka, aki szerint olyan kereskedőktől célszerű vásárolni, akit már korábbról ismerünk.

   A csalók jelenlegi módszere az, hogy erdei m3-ben hirdetik a fát, majd sokkal kevesebb m3-t szállítanak ki, mint amiről a megrendelés szólt. A leleményes árusok közkedvelt járművei a nyitott vagy ponyvás Mercedes kisteherautók, amivel a hajnali órákban, még sötétben végzik a kiszállítást.

Járőr mobiltelefon: 06-30-277-31-85  
Abonyi  Rendőrőrs: 06-53-505-860 
Ceglédi Rendőrkapitányság: 06-53-310-066 Rendőrségi tanácsok a tűzifavásárláshoz   

- Jelenleg a kemény/akác, tölgy, bükk/ tűzifa ára mázsánként meghaladja a 4.000,-Ft-ot.
- Egyszerű méréssel megközelítőleg kiszámolható a farakás méretéből annak tömege is. A csalók általában azzal tévesztik meg a sértetteket, hogy jelentősen nehezebbnek jelölik meg a kiszállított fa tömegét, sokszor akár 30-40 mázsa is lehet az eltérés. 
- A tűzifa kiszállításához szükséges szállítólevél is, ezen szerepel a fa tömege, valamint, hogy vékony, vastag, vagy vegyes fát szállítanak. 
- Olyan kereskedőktől vásároljanak, akit már korábbról ismernek. Ne engedjenek be senkit a lakásba, ilyenkor a fa árusok felmérik a terepet, milyen a lakás, milyen értékek vannak bent, hol tartja a pénzt a vevő. A tűzifa bepakolásakor lehetőség nyílik a lakóház szemrevételezésére, ahonnan egy alkalmas pillanatban különböző értéktárgyakat, készpénzt tulajdoníthatnak el.  
 
Darányi Erika

Kapcsolódó hírek:
A Ceglédi Rendőrkapitányság, az Abonyi Rendőrőrs és a körzeti megbízottak elérhetőségei, fogadóórái
 
 
 
 
 

Ezen hír származási helye: abony.hu
( http://www.abony.hu/news.php?extend.5369 )