Hír: Köszöntjük a Véradókat
(Kategória: Városi rendezvények)
Küldte: Handi
2008 december 03 szerda - 08:05:42Véradók Napja alkalmából december 1-én köszöntötték az abonyi Véradókat. Az ünnepségen jelen volt Török László a Pest megyei Vöröskereszt Szervezet megyei igazgatója és Tölgyessy Attiláné, a Nagykőrös-Cegléd város vörös-kereszt szervezet titkára.


A Véradókat és a Vendégeket Pető Istvánné a Városunk Fejlődéséért Egyesület elnökhelyettese, önkormányzati képviselő köszöntötte, majd ezt követően a jelenlévők a Bihari János Zeneiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai: Dózsa László, Falusi Karolina, Urbán Dávid és Spolmin Petra és a Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola tanulója, Jandácsik Pál versét hallgatták meg.
A következõ pillanatokban Petõ Istvánné el kezdett mesélni egy valós igaz történetet, íme:„A véradás életmentés. Talán a jelenlévõk között vannak, akik még emlékeznek rá, hogy a 80-as évek elején a vöröskereszt azonnali véradásra kért, egy bizonyos vércsoportnak megfelelõ véradókat egy abonyi 7 hónapos kisfiú szívmûtétjéhez. 10 véradónak a vércsoportja felelt meg. A mûtét sikerült, a könnyek mosollyá változtak és most itt köszönthetem Kovács Gábort, akinek az életét az abonyi Véradók segítségével mentette meg a gondos orvosi ellátás. Köszöntöm továbbá Fajka Jánosnét és Nász Jánost, akik akkor, a többi 8 véradóval együtt gondolkodás nélkül nyújtották kezüket véradásra Gábor életéért.”Szem nem maradt szárazon, amikor Gábor felállt a sorok között Édesanyja és a Nagymama kíséretében.Ezt követõen a két véradó és Gábor meggyújtottak egy-egy szál gyertyát, melynek lángja, akkor és ott az Életet jelképezte. A fentieket követõ ünnepi beszéd:

Kedves Véradók, Kedves Vendégeink!

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében, 1993-tól pedig az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve végzi ezt a feladatát.Most 20 éve annak, hogy november 27-e, a Magyar Vöröskereszt javaslatára a VÉRADÓK NAPJA. 1954. november 27-én először adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak, azért esett erre a napra a választás. A mai nap, a Véradók Napja, különleges ünnep. A mai ünnep az emberség, az emberi szolidaritás és a felebaráti szeretet ünnepe. Ha felebaráti szeretetrõl beszélünk, akkor Önökrõl, véradókról kell beszélnünk. Igen. Önökrõl, akik önzetlenül, köszönetet nem várva, nem ismerve kik a gyógyulni vágyók, a vérükkel segítenek életben maradásukért. Adnak, és gyõztes az, aki adni tud, különösen gyõztes akkor, amikor másnak az életet tudja visszaadni.Az önkéntes véradás a segítségnyújtás egyik legszebb módja. Földünkön milliók köszönhetik életüket olyan embertársaiknak, akikkel soha nem találkoztak, és akik ellenszolgáltatás nélkül, önkéntesen nyújtották a karjukat. A fontos az, hogy embertársainkon segítünk. A fontos az, hogy életeket mentünk.Önök, tisztelt hölgyeim és uraim, és minden véradó, példái az összetartásnak és a segítõkészségnek, egymás tiszteletének és elfogadásának. Hadd mondjak most tehát köszönetet a segítettek nevében az áldozatért, amit az érdekükben hoztak! A véradó nemes dolognak tartja, hogy az ember magából adhat valamit, ami nem kerül semmibe, értéke viszont felbecsülhetetlen. A véradás saját egészsége szempontjából is jó mindenkinek. Egy-egy véradás után ugyanis a szervezet felfrissül. A véradónak megváltozik a közérzete. Mindenki, aki vért ad, biztos lehet abban, hogy egészséges. Mindenki aki vért adott, aznap elmondhatja: ma megmentette három ember életét. És ez, csodálatos dolog.Õszinte tisztelettel és nagyrabecsüléssel köszöntöm tehát ezen a mai ünnepen a véradókat, a véradás területén segítõ dolgozókat, nõvéreket, orvosokat, a szervezõket, az aktivistákat.
És most köszöntõm végén szeretnék felajánlást tenni, és felhívással fordulni Pest Megye városainak, községeinek vöröskeresztes dolgozóihoz, aktivistáihoz. Javaslom, hogy a Magyar Vöröskereszt közelgõ XII. Kongresszusának tiszteletére írjuk le, írjuk meg Pest megye településein végzett vöröskeresztes munkát, tevékenységét. Keressük meg azokat a ma már idõsebb nemzedéket, akik mesélni tudnak a 40-es, 50-es és ezt követõ években végzett munkájukról. Kérem kezdjük el az emlékek gyûjtését, írjuk le és adjuk át a ma még ifjú vöröskereszteseknek, ezzel is biztassuk õket, hogy „igen, ez nagyon szép munka, embertársainkon bármilyen módon segíteni felemelõ érzés”. Ennek a felhívásnak a továbbítására szeretném Igazgató Úr segítségét kérni, hiszen mint mindenben, a vöröskeresztes munkában is minden eltelt nap, minden eltelt hónap és év az utókor számára: már történelem.

Az ünnepségen a többszörös véradók kitüntetésben részesültek.

115-szörös véradó Szabó István Abony Szolnoki ut 11.

70-szeres véradó Andrási István Abonyi Lajos u. 25.

60-szoros véradó Dr. Tóth Katalin Abony Nagykőrösi ut 5. és Romhányi Zoltán Abony Radák Katalin u. 28.

40-szeres véradó Retkes Mária Abony Kapisztrán János u. 43.

30-szoros véradó Jáger Istvánné Abony Kölcsey F. u 21/a. és Molnár Mihályné Abony Vasut ut l23.

25-szörös véradó Nagy Ferenc Abony Thököly I. u. 5/b., Speckner Nándor Abony Nagykőrösi ut 15. és Varga Sándor Abony Bercsényi M. u. 21.

20-szoros véradó Szabó László Abony Kodály Z. u. 38. és Rimóczi Sándor Abony József A. u. l4/a.

10-szeres véradó Szücs Erika Abony Hermann O. u. 2.

A véradók ajándékozásához, megvendégeléséhez hozzájárultak:
Rombolottó Andrea,
Strand Kisvendéglő,
Diós János,
Földi Gyula,
Nagy Imre,
Gyöngyvirág virágüzlet,
Nagy Gyula,
Csibrány István,
Lipák András,
Szebeni Zoltán,
Donkó Károly,
Amorettó Cukrászda,
Kovács Tibor,
Mészáros István,
Halász Gyuláné és a
Városunk Fejlődéséért Egyesület.


Fotó: Szilágyi TamásEzen hír származási helye: abony.hu
( http://www.abony.hu/news.php?extend.53 )