Hír: Újra felcsendülhetett a református templom páratlan hangszere – Fotógalériával
(Kategória: Intézményi hírek)
Küldte: Sajtóreferens
2018 április 12 csütörtök - 16:12:45


   Hat évvel ezelőtt csend ült a Kálvin János úti református templom falai közé. Egy istentisztelet alkalmával ugyanis elnémult az egyházközösség orgonája. Szerencsére nem örökre. Több éves összefogás és munka eredményeként március végén ismét megszólalhatott a kivételes hangszer. Az örömhírről Nagytiszteletű Gáll Károly református lelkész számolt be lapunknak.

- Természetesen az orgona, mint minden hangszer, állandó karbantartást igényel. Egyes részei bőrből készültek, és az élő anyag természeténél fogva az idő múlásával elérik. A billentyűktől ólomcsöveken keresztül jut a levegő a sípokig, melyek saját súlyuknál fogva elveszíthetik átmérőjüket, ezért időnként cserére szorulnak - részletezi a református lelkész úr, aki úgy véli, már korábban is lehettek problémák az orgonával, ráadásul az épület külső-belső tatarozásakor hiába takarták le azt, a por így is komoly munkát végzett benne.
 
Még több fotóért kattintson a képre!   Bár a hangszeren az elmúlt időszakban többször is végeztek korrekciós munkákat, amikor az nem szólalt meg többé, elodázhatatlanná vált a teljes felújítása. 2013-ban az egyházközség Presbitériuma adománygyűjtést hirdetett az orgona felújítására. Nt. Gáll Károly úr elmondása szerint több helyi cég és egyéni vállalkozó is a kezdeményezés mellé állt:

- Szponzorok segítségét kértük a restaurálási munkálatok megkezdéséhez, és elindítottuk a „Zenével a zenéért” című jótékonysági koncertsorozatunkat, melynek teljes bevétele a felújítást szolgálta. Így több mint 1,5 millió Ft-ot sikerült összegyűjtenünk. Sajnos hamar világossá vált, hogy a sokrétű feladatok elvégzéséhez nincs elegendő anyagi fedezetünk.


Nt. Gáll Károly református lelkész úr nagyon hálás minden segítségért

   Végül a Nemzeti Kulturális Alapból érkező 6 millió Ft összegű támogatás adta meg a lendületet a munkák megkezdéséhez. A hangszert a mennyezet kupolaszerű kialakításával a budapesti Rieger orgonagyár Árokháty Béla orgonaszakértő-lelkipásztor tervei alapján építette opus 2403-as számmal. Az egyedi kialakítású kupolaszerkezet különleges hangzást ad a hangszernek. Nem általános érvényű, hogy a belső teret igazítják az orgonához, inkább megtörik a sípokat, hogy az beférjen az épületbe. Abonyban még erre is ügyeltek.

   Mint kiderült, csupán néhány ugyanilyen darab készült ebből az orgonából. A ritkaságnak számító hangszer helyreállítása ezért nagy kihívást állított az egyházközösség elé, kialakítása jelentősen megnehezítette a szakemberek dolgát. A helyreállítási és restaurálási feladatok oroszlánrészét 2017-ben végezték el.

- Komoly összeget emésztett fel a templom szútalanítása is, amelyre azért volt szükség, mert a játszóasztalt csak úgy lehetett elszállítani az orgonaépítő műhelybe, ha az teljesen kártevőmentes, hogy megvédjék a műhelyt az esetleges fertőzéstől. A szúirtás kivitelezésére is külön kellett figyelni, hogy megóvják a kazettás mennyezetet az elszíneződéstől. A sípok egy része fából készült, és a bőr membránok - amelyek áteresztik, ill. elzárják a levegő útját - cseréje, javítása is tetemes költséget jelentett. Eredetileg a reformáció 500. évfordulója alkalmából, már tavaly szerettük volna átadni a megújult orgonát, de a javítás során felmerült problémák miatt ez végül nem valósult meg - magyarázza a lelkipásztor.   Az ünnepélyes átadó ünnepséget végül idén márciusban, virágvasárnap tartották meg. Nt. Gáll Károly nagyon hálás valamennyi segítségért, de az is örömmel tölti el, hogy a megújult orgona mellett az 1787-ban épült templom belső tere is esztétikus. Néhai Fábián Zoltán lelkész úr hathatós munkájának köszönhetően a 2000-es években látványos külső és belső felújításon esett át az épület: többek között lecserélték a padozatot, felújították a szószéket és megújult a padlózat is.

   A református lelkész úr reméli, hogy az elkövetkezendő 20 évben nem lesz komolyabb probléma az orgonával. Májusban terveznek egy felülvizsgálatot és újrahangolást, valamint rendszeres éves karbantartásokat. Ahogy az lenni szokott, ahogy az egyik baj „elhárult”, máris megérkezett a következő:

- Az olvadást követően elkezdett a toronyról lepotyogni a vakolat, és ráesett a tetőre is, ami egy ponton beszakította azt. Szerencsére egy alpinista brigád elhárította a veszélyt, de most egy jól látható szakaszon hiányzik a vakolat a templom tetejéről. Sajnos önerőből egyelőre biztosan nem tudjuk felújítani – teszi hozzá.

   A Református Egyházközségnek egyébként több fejlesztési elképzelése is van, melyek anyagi korlátok miatt még nem valósulhattak meg, pl. a kerítés rendbetétele, de a temetőben is szeretnének néhány felújítást elvégezni. Szoktak ugyan pályázni, de többnyire reménytelenül, mert a támogatásokhoz nagyon nehezen jutnak hozzá. Bízunk benne, hogy ezek a problémák is mielőbb elhárulnak.

Szerző: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Szilágyi Tamás

A református templom orgonájának felújítását Paulus Frigyes orgonaépítő mester, a munkálatok nyomon követését pedig Dr. Dávid István orgonaművész, orgonaszakértő végezte.Ezen hír származási helye: abony.hu
( http://www.abony.hu/news.php?extend.4917 )