Hír: Lakossági tájékoztató a jelenlegi belvízhelyzetről
(Kategória: Önkormányzati hírek)
Küldte: Sajtóreferens
2018 február 23 péntek - 08:19:54


   Térségünkben jelentős mennyiségű csapadék hullott le a tél folyamán, amely jelenleg még nem okoz különösebb gondot a város területén. Ugyanakkor a talajszelvény kezd telítődni, már csak korlátozott mennyiségű csapadékot képes magába szívni. A mélyebb fekvésű külterületeken ennek már látható nyomai vannak. A belvíz-védekezési feladatokat az ABOKOM Közhasznú Nonprofit Kft. végzi Abony közigazgatási területén.


   Gáspár Csaba, a cég ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy jelenleg nincsen belvízkészültség a város belterületén, de ennek határán vagyunk. A nagymértékű csapadék miatt egyes területeken a szivattyúkat már be kellett üzemelni, így a Mátyás király, az András és a Baross Gábor úton. Az ügyvezető szerint, amennyiben 3-4 napon belül 50-100 mm körüli csapadék hull, egyes kertekben és pincékben megjelenhet a belvíz. Hosszú távon problémát okozhat az is, ha a Tiszának tartósan magasan áll a vízszintje.

   Az ABOKOM Kft. felkészült a lehetséges beavatkozásokra, mind a humánerőforrás, mind az eszközök (géppark) tekintetében, a próbaindításokat elvégezték, így azok bármikor bevethetők. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az alkalmazott belvíz-elvezetési stratégia megfelelő, amelyet igyekeznek tartani a jövőben is. Uraljuk a helyzetet - jelentette ki az ügyvezető.

A képre kattintva képgaléria nyílik!   A szolgáltató arra kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy a pincékből az értékes ingóságokat átmenetileg a ház egy magasabb pontján helyezzék el. Ha a helyiségben jelentkezik a talajvíz, ne szivattyúzzanak, mert az árthat az épület állagának, a víz tavasszal el fog húzódni. Amennyiben nagyobb érték kerül veszélybe, kérjenek segítséget az ABOKOM Kft-től. A cég a pincékben jelentkező számottevő víz esetén szivattyúzásban, az értékes ingóságok mentésével összefüggő feladatokban segítséget nyújt a lakosság részére.

   A lakosoknak egyelőre tehát nem kell jelentősebb belvízveszélytől tartania, ám a fentiekben vázolt megelőző intézkedéseket lehetőség szerint célszerű elvégezni.

Kérdés, segítségnyújtás kérése esetén hívható telefonszámok:
Szabados László: 30/ 846-1293
Gáspár Csaba: 30/ 535-4839 

Pályázat forrást igényelt a város a belvíz-védekezési feladatokra
Az önkormányzat a tavalyi évben 130 millió Ft összértékű pályázatot nyújtott be az észak-keleti városrész csapadékvíz-elvezetésének (az ún. „B” öblözet”) fejlesztésére, amely az Abonyi Lajos, Corvin és Kazinczy Ferenc úti szakaszokat érinti. A rekonstrukcióra 40 millió Ft önerőt biztosítanak a költségvetésből. A pályázat elbírálása folyamatban van. A Nagykőrösi út csapadékvíz-elvezető rendszerének korszerűsítésére vonatkozóan vízjogi engedélyes terv elkészítéséről döntött a Képviselő-testület.
 
Abony Város Önkormányzata

Szerző: Darányi Erika
 
 Ezen hír származási helye: abony.hu
( http://www.abony.hu/news.php?extend.4798 )