Hír: Időutazás Abonyban - Ilyen volt a helyi buszközlekedés 48 évvel ezelőtt
(Kategória: Hivatali hírek)
Küldte: Sajtóreferens
2018 február 04 vasárnap - 07:20:45


autobuszkozlekedes_1970_abony_kossuth_ter_abonyi_abony.hu_2018.jpgAbonyban a felszabadulás előtt a helyi utasforgalmat egy Rába autóbusz bonyolította le. Jelenleg a csuklós autóbusz napi húsz fordulóval közlekedik a vasútállomás és a község központja között.

Jelen van valamennyi induló és érkező vonatnál. A szolgálatot felváltva két gépkocsivezető és két kalauz látja el. Vasárnap kivételével minden hajnalban 4 óra 10 perckor kezdenek, és röviddel éjfél előtt fejezik be szolgálatukat. A következő nap szabad. Vasárnap délután.

Az autóbuszjárat éppen a tizenötödik fordulóra indul.

A gépkocsivezető most Török László. Tizennyolc éve dolgozik a MÁVAUT-nál. Korábban távolsági járatokat vezetett.
— Az eltelt tizennyolc év alatt még egyetlen balesetem sem volt. Amikor vezetek, mindig arra gondolok, hogy a kocsi emberekkel van tele. Többnyire 100—130 utast szállítok, ami nagy felelősséggel jár. Egyszer az elmúlt télen a 18 óra 30 perckor induló helyi járattal mentem. Az utat az állomásig jégpáncél borította. A Beloiannisz útra kikanyarodva, előttem 50 méterre, játszadozó gyerekcsoportot vettem észre az útszélen. Ismerve a gyerekeket, a sebességet lassan-lassan csökkentem kezdtem. Ahogy közeledtem a gyerekek felé, egy kivált a többi közül, az úttest másik oldalára futott, és az út közepén elcsúszott. Meghűlt bennem a vér. Hirtelen fékezni képtelenség lett volna, mert azzal még nagyobb bajt okozok. Döntenem kellett. A kocsit úgy irányítottam, hogy a gyerek a kerekek közé kerüljön, közben a sebességet a minimálisra csökkentettem. Sikerült megállni. A gyereknek nem esett baja, még csak nem is érintette a kocsi. Felugrott és elszaladt. A társai elárulták: fogadtak, hogy átszalad a busz előtt.A kalauzzal, Szabó Mártonnal a vasútállomáson beszélgetünk, amíg a busz az utasokat várja. — Amióta ezzel a csuklós kocsival járunk, könnyebb a kalauz munkája. Nem kell az utasok közé préselődve adni és ellenőrizni a jegyeket, mert mindezt ülve végezhetjük. Napi 500—550 fizető utasunk van, és körülbelül 300 bérletes. Egy-két kisebb incidenstől eltekintve jó kapcsolatunk van az utasokkal. Mindenki megérti, hogy jegy nélkül nem lehet utazni, és így vitára sem lehet ok. A jegyváltás körüli esetleges bonyodalmakat még az is enyhíti, hogy ma már mindenki kaphat bérletet. Az abonyi utasok fegyelmezettek. 

Időközben beérkezik a várt vonat. Még néhány perc várakozás, aztán elhangzik a jelzés. Indulnak vissza a Kossuth térre.

Írta és fényképezte: Gyuráki Ferenc

Pest Megyei Hírlap Abonyi Krónika XIV. évfolyam, 34. szám 1970. február 10. kedd

Ezen hír származási helye: abony.hu
( http://www.abony.hu/news.php?extend.4751 )