Hír: Megnyílt Abonyi Magyar Imre festménykiállítása
(Kategória: Városi rendezvények)
Küldte: Sajtóreferens
2017 december 13 szerda - 17:18:37


abonyi_magyar_imre_abony_abony.hu_2017.jpgAbonyi Magyar Imre festménykiállítására várják az érdeklődőket a Falumúzeum földszinti kiállítótermében. A tárlatot az intézmény alapításának 50. évfordulója alkalmából nyitották meg 2017. december 08-án.

Abonyi Magyar Imre 1939-ben született egy tősgyőkeres, abonyi négygyermekes család tagjaként és 2010-ben hunyt el. A nyolc általánost a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskolában végezte el, ahol tanárai hamar felfedezték rajztudását és a festészet iránti érdeklődését. Ez az érdeklődés határozat meg továbbtanulását is. Felvételt nyert a budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumba, ahol 1957-ben érettségizett. Tanárai közül kiemelkedik M. Kiss Pál művészettörténész.

A Tisza Bútorgyárban helyezkedett el, és kitanulta az asztalos szakmát is. 41 évet töltött el egy munkahelyen, főtechnológusként ment nyugdíjba 1998-ban. 1962-ben házasodott meg, három gyermekük született.A munka mellett festett, főleg akvarelleket, de az olajfestészet is kedves volt számára.

Fő témái: Abony,  az Alföld, a Tisza, a tanyavilág, a Balaton, a Mátra vidéke, a gyümölcs-és és virágcsendéletek voltak. Számtalan kiállítást rendeztek műveiből, de az első volt számára a legemlékezetesebb, melyet Abonyban, a Falumúzeumban, 1983-ben nyitottak meg.

Élete során több elismerésben is részesült. Megkapta a
- Munka Érdemrendet,
- a Könnyűipar Kiváló dolgozója kitüntetést,
- 2004-ben az Abonyiak Abonyért díjat,
- 2007-ben az ABA-NOVÁK díjat.

"Csak az erős ember ismeri a szeretetet, csak a szeretet érti meg a szépséget, csak a szépség teremti meg a művészetet." - írta Richard Wagner.

Ez az idézet kifejezi Abonyi Magyar Imre életfilozófiáját. Erős és határozott ember volt, akiben rengeteg szeretet lakozott. Nem kellett kérni sem, magától ajánlotta fel segítségét számtalan alkalommal. Hívő, érdeklődő emberként, művészként nagyon sok közösség tudhatta tagjának: így az Abonyi Lajos Falumúzeum Baráti Köre, a művelődési ház Kertbarát Köre, a budapesti Párizsi Szalon Művészeti Csoportja, a szolnoki Galéria Baráti Kör. Mindenhol szerették és elismerték őt. Mindig büszke volt arra, hogy abonyi. Ennek kihangsúlyozására a neve elé felvett Abonyi név is. Számtalan festményén jelenik meg a szeretett két torony, városa iránti ragaszkodásának szimbóluma.

Abonyi Magyar Imre egész életével és lelkével Abonyt szolgálta.
 
2010-ben Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete posztumusz Díszpolgári címet adományozott számára.

Abonyi Magyar Imre kiállítását 2017. december 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők, 9:00-17:00 óra között.

Egyúttal a felújított épület berendezett emeleti kiállítóterét is érdemes megtekinteni.

A méltatást Korbély Csabáné készítette.
Kiegészítette: Darányi Erika
Fotó: Szilágyi Tamás (Forrás: mukomu.lapunk.hu)
Ezen hír származási helye: abony.hu
( http://www.abony.hu/news.php?extend.4641 )