Hír: Véradók ünnepsége - Fotógalériával
(Kategória: Hivatali hírek)
Küldte: Sajtóreferens
2017 december 04 hétfő - 11:35:49


A Véradók napja alkalmából ünnepséget rendeztek a véradók és a véradásszervezők számára 2017. november 28-án, Abonyban. A megjelenteket Pető Istvánné véradásszervező köszöntötte.

Oklevéllel, emlékéremmel tüntették ki többszörös, jubiláló véradókat, melyeket ajándékok kíséretében adtak át az ünnepeltek részére.

A képre kattintva fotógaléria nyílik!Kitüntetett véradók 2017-ben:

10-szeres véradó: Khórer Marianna, Kurucz Gyöngyi, Szabados Sándor, Sass Gábor és Urbán László.
25-szörös véradó: Bartúcz János és Géresi Józsefné.
30-szoros véradó: Kovács Zoltán, Bakos Károlyné, Pető Józsefné és Speckner Nándorné.
40-szeres véradó: Sass Tamás és Sulyok Pál.
50-szeres véradó: Haraszti László és Speckner Nándor.
70-szeres véradó: Pető Lászlóné és Romhányi Zoltán.
90-szeres véradó: Komáromi László.


Komáromi László 90-szeres véradó

Virággal köszöntötték a véradásszervezőket, és a véradások segítőit is.

Az alkalomra verssel készült Beviz Fruzsina, a Somogyi Imre Általános Iskola diákja, Berkesiné Nagy Mariann tanárnő felkészítésével.

A rendezvény megvendégeléssel és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Az ünnepség támogatói: Abony Város Önkormányzata, Kazinczy Andorné cukrászmester, Peze Pékség, Donkó Károly fazekasmester és a Gedi-Press Reklámstúdió.

Az év utolsó véradására 2017. december 13-án 9:00-14:00 óra között kerül sor a Kultúra Házában. 

Az alábbiakban Pető Istvánné köszöntő beszédét tesszük közzé:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Véradók!

Tisztelettel és szeretettel köszönöm meg valamennyi véradónak, aktivistának, hogy elfogadták meghívásunkat. Külön köszöntöm Osgyáni Györgynét a Magyar Vöröskereszt Pest megyei vezetőségének tagját, Túriné Tóth Csillát, a Vöröskereszt Cegléd területi munkatársát, Tóthné Sváb Margit Cegléd területi véradásfelelősét és Varga Sándornét a Városunk Fejlődéséért Egyesület Elnökét.

Évek óta, így december elején, az Advent időszakában ünnepeljük a Véradókat. Amikor arra készültem, hogy beszédet, köszöntőt írok, mindig a korábbi években elmondott gondolatok jutottak az eszembe. Ez azért van, mert a Véradókat, a véradás fontosságát már oly sokszor elmondtuk, én magam is – de erről beszélni, a Véradókat köszönteni, soha nem elég.Kedves Vendégeink!

A Magyar Vöröskereszt 1939. óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében. Először 1954. november 27-én adott a legfelsőbb állami testület kitüntetéseket sokszoros véradóknak.

A Magyar Vöröskereszt VII. Kongresszusa 30 évvel ezelőtt, 1987 decemberében úgy határozott, hogy november 27-e legyen a véradók napja. A Magyar Vöröskereszt jóvoltából azóta ezen a napon ünnepeljük a véradókat, a véradó mozgalmat.

A véradók biztonsága 100 százalékos! Ma már a vér levételekor kizárólag egyszer használatos eszközökkel dolgoznak az egészségügy dolgozói, ebből következik, hogy kizárt a fertőzés lehetősége, sőt a vértranszfúziós állomások a véradásra jelentkezők különböző vizsgálataival segítséget nyújtanak a betegségek korai felismeréséhez. A vérvételt megelőző és a véradást követő vizsgálatok szűrővizsgálatként is funkcionálnak. Az előbbiek esetleges magas vérnyomás, cukorbetegség, vesebetegség, vérszegénység tüneteire hívhatják fel a figyelmet, az utóbbiak pedig a vérrel átvihető betegségekre (AIDS, májgyulladás, vérbaj) utalhatnak. Természetesen ezeken a vizsgálatokon és egy általános belgyógyászati vizsgálaton a véradó minden egyes alkalommal átesik, így a rendszeres véradók egészségi állapotuk változását is követni tudják. Ezáltal válik a véradás a gyógyítás mellett a megelőzés eszközévé is.

Kedves Vendégeink!

Akik itt ülnek, szó szerint vérüket adják beteg embertársuknak és ezzel követendő példát is mutatnak! Követendő példát, hogy igenis van önzetlenség, igenis van még emberség, igenis van érdek nélkül segítség. A véradás az, amit nem tudunk elég hálával megköszönni. A véradók nem várják a betegségben kiszolgáltatott ember háláját, nem akarnak többet csak azt az érzést, hogy cselekedetükkel jót tettek. Ha felebaráti szeretetről beszélünk, akkor a véradókról kell beszélnünk. Nagyon fontos, hogy néha megálljunk egy kicsit, és elgondolkodjunk azon, vajon kinek is köszönhetik súlyos műtétre váró emberek azt, hogy életüket tovább élhetik majd. Kik azok, akik segítsége nélkül nem tudnának újra rámosolyogni szeretteikre, nem látnák a csodát: amikor felkel a Nap.

Vér a véremből, mondjuk szeretteinkről, gyermekeinkről. A véradók nem csak elvont, hanem fizikai értelemben is önmaguk egy részét, vérüket áldozzák fel embertársaikért. Ajándékot adni könnyebb barátnak, rokonnak, könnyű segíteni annak, akit szeretünk. A véradók az embert szeretik, ismeretlen embertársaikat. Ez az igazi humánum.

Tisztelt Véradók!

Bármilyen hosszan is beszélnék, semmit sem érne a legfontosabb elhangzása nélkül. Csak egy szó, amit kimondani most nekem jutott megtiszteltetésül: Köszönjük! Véradónak lenni jó!

Szerző és Abony.hu fotók: Darányi Erika

Ezen hír származási helye: abony.hu
( http://www.abony.hu/news.php?extend.4611 )