Hír: Reszkessetek, betörők!
(Kategória: közbiztonsági hírek)
Küldte: Sajtóreferens
2017 november 08 szerda - 09:05:25


A lakások, lakóházak biztonsága évszaktól függetlenül fontos feladat, hiszen egy kis elővigyázatossággal rengeteg kellemetlenség, kár kerülhető el.

Ha otthonában nagyobb pénzösszeget tart, azt mindig tegye biztonságos, mások által nem ismert helyre! Tanácsos lemez vagy pénzkazettát vásárolni. A pontos hely ismerete csak önre tartozik, azt senkivel ne ossza meg!
 
Jellemzően a nyílászárókon keresztül történik a betörés, ezért szükséges az első és hátsó ajtók, ablakok megerősítése. Az ajtólap, ajtótok, pánt, zárszerkezet megerősítése acéllemezzel, fémrács szerkezet kialakításával lehetséges. Az ajtóbefeszítés ellen hatékony lehet a hevederzár, amennyiben az megfelelően van kialakítva, lehetőleg falba záródik és jó minőségű a zárszerkezet. Fontos szempont, hogy az ajtó több ponton záródjon. Amennyiben a földszinti ablakokra szerelt biztonsági rácsot túlzásnak érzi, az üvegfelületre helyezett törésvédelmi fólia láthatatlan védelmet biztosít. A fólia mellett további módszerekkel is nehezítheti az ablakon át való bejutást, ilyen a redőny felszerelése vagy az, ha szúrós, áthatolhatatlan akadályt jelentő növényeket telepít az ablak alá. Mindemellett elsődleges, hogy soha ne hagyjon nyitva ablakot, még bukóra sem, akármilyen elérhetetlennek tűnő helyen találhatók. A mobiltelefonok, közösségi portálok elterjedésével akaratán kívül is rengeteg információt szolgáltathat a bűnözőknek. A lakásáról, értékeiről, utazásairól nyilvánosan közölt fényképek pontos információt szolgáltathatnak arról, hogy hol lakik, mikor nem tartózkodik otthon, így egyenesen térképként szolgálhat a bűnözőknek! Biztonsági eszközök (rács, lakat, riasztó, szomszéd) igénybe vételével sokat tehet a bűncselekmények megelőzéséért. 
 
Az őszi, téli hónapokban korán sötétedik, ezért célszerű időzítő kapcsolót, illetve kültéri mozgásérzékelős lámpát felszerelni, amely azonnal jelzi ha bárki az udvarban tartózkodik. Fontos, hogy lakóháza környezetét, az udvart is „téliesítse”, zárja el a kerékpárokat – amennyiben ősszel már nem használja – a fűnyírót, kerti szerszámokat, műszaki berendezéseket!  
 
Ha elmegy otthonról:
- zárja be az ajtókat, ablakokat, kapukat!
- kérje meg rokonát, barátját, megbízható szomszédját lakása, lakóháza ellenőrzésére!
- hosszabb távollét esetén gondoskodjon a postaláda ürítéséről!
- kérje meg szomszédját, hogy figyeljen a gyanús körülményekre, személyekre!
 
Betörés esetén értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!
 

BIZTONSÁGOS OTTHON, BIZTONSÁGOS TÉL 

A tél, a hideg időjárás  közeledtévelsem változnak az otthonaink, lakásaink  védelmére vonatkozó szabályok. Ebben az időszakban is rendkívül fontos az otthon, a lakás, ház biztonsága, védelme annak érdekében, hogy egy esetleges betörés ne árnyékolja be azünnepek közeledtének időszakát.

Ingatlana biztonságáért Ön tehet a legtöbbet!

A téli szünet, az iskolások sí szünete miatt nagyon sok család kel útra, a lakások  sok esetben teljesen őrizetlenül maradnak. Mielőtt azonban elindulunk, álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk végig, hogy vajon mindent megtettünk -e annak érdekében, hogy hazatérve otthonunk sértetlenül fogadjon minket.

· A téli pihenést is nagy izgalommal várjuk, azonban soha ne kürtöljük világgá, hogy elutazunk, ne meséljük el a fodrásznál, körmösnél, masszőrnél.
· Ne posztoljuk a közösségi oldalakon, az utazás tényéről árulkodhatnak a valós időben feltett fotók, ezértkerüljük a  téli pihenésen készült képek azonnali megosztását is.
· Ajánlott azt a látszatot kelteni, hogy a lakás, az otthon folyamatosan lakott, hogy otthon tartózkodunk. Kérjük meg a szomszédot, barátot, takarítsa el a havat a házunk elől, ürítse ki a postaládát, kapcsolja fel a villany,  vagy akár húzza fel a redőnyt.
· A riasztó, kamera elrettentheti a betörőket.
· A minőségi  biztonsági zárak, megfelelő védelmet nyújthatnak az illetéktelen behatolókkal szemben. 

Az alábbi kérdések csak pár percet vesznek igénybe:

· Becsukta az ablakot?
· Bezárta a bejárati ajtót?
· Bekapcsolta a riasztót és az egyéb biztonságtechnikai eszközeit?
· Ellenőrizte-e, hogy bezáródott-e a kapu, garázsajtó?
· Tájékoztatta közeli hozzátartozóját vagy megbízható ismerősét, hogy hosszabb időre elutazik?
· Gondoskodott postaládája rendszeres kiürítéséről?
· Kikapcsolta a csengőt?

Amennyiben betörést észlelt lakóotthonában, lehetőség szerint ne változtasson semmit a helyszínen, ne kezdjen el takarítani, mivel  ezzel a nyomok rögzítését akadályozza meg. Haladéktalanul  értesítse a rendőrséget a 107, vagy 112 ingyenes hívószámokon. 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály
Fotó: ezermester.hu
Ezen hír származási helye: abony.hu
( http://www.abony.hu/news.php?extend.4544 )