Hír: Felléptek az abonyiak az illegális szeméthalmok ellen - Fotógalériával
(Kategória: Városi rendezvények)
Küldte: Sajtóreferens
2017 szeptember 26 kedd - 10:38:02


Még a hulladékgyűjtésre vállalkozó önkénteseket is meglepte az a szemétrengeteg, amelyet a külterületi dűlőutaknál és a 4-es elkerülő szakaszon tapasztaltak Abonyban, a TeSzedd mozgalom pénteki napján, 2017. szeptember 15-én.

Ha listát akarnánk írni róla, hogy mit rejthet egy-egy bokor mélye, napestig tartana felsorolni, olyan színes a választék: találhatunk ott sok-sok pelenkát, egykoron temetőben díszelgő koszorúkat, építési törmelékeket, kiszuperált ruhadarabokat, műanyagok tömkelegét vagy például mosdókagylót, hogy csak néhányat említsünk a kiszanált darabokból. A csontmaradványok arról árulkodnak, hogy egyesek még egykori házi kedvenceiket is ilyen méltatlan módon helyezték örök nyugalomra.

A képekre kattintva galéria nyílik!A Városunk Fejlődéséért Egyesület minden évben az országos, TeSzedd akció élére áll, és az elsők között igyekszik mozgósítani kicsiny településünk lakosságát. A mozgalom híre vegyes érzelmeket vált ki az emberekből, és a valódi összefogás sokszor elmarad. A lakosság egy része tudatosan, szelektíven gyűjt, míg mások mindenféle hulladékkal szennyezik a környezetet.A gyűjtés mellett voksolók az egyesület által kijelölt 12 gócpontot igyekeztek megtisztítani: így a Sashalom dűlő bejáratait, a Lődomb és a kistemető közötti részt, az Újszászi út és a Szelei út elkerülő szakaszát, a Kerektó-dűlőt, a régi 4-es Röfi csárdától az elkerülőig húzódó szakaszát, a Bicskei út végét, a Nagyerdőt, a Törteli, a Radák és a Kőröstetétleni utakat, valamint a Mária Terézia utat az Abonyi Lajos útig.

- A 223 résztvevő összesen 550 db 120 literes zsákot töltött meg különféle limlomokkal, melynek elszállításában Mádi Zsolt szervezésével abonyi mezőgazdasági vállalkozók segítettek. Az ABOKOM Tamási Áron úti telephelyén összegyűjtött zsákokat az NHSZ szállítja el - tájékoztatta lapunkat Varga Sándorné, a Városunk Fejlődéséért Egyesület vezetője.Az egyesület vezetője levelet intézett a Ceglédi Tankerületi Központ vezetőjéhez, Fodor Gáborhoz, melyben kérte, hogy engedélyezze az iskolás gyerekek részvételét is. A tankerületi igazgató úr készséges együttműködést mutatott a nemes ügy érdekében, így a Somogyi iskolából 22 fő, a Montághból 20 fő, a Gyulai iskolából 44 fő, a középiskolából pedig 114 fő képviseltette magát. Ezen felül az ABOKOM dolgozói, a közfoglalkoztatásban résztvevők és a lakosság is megmozdult a hívó szóra.

- Mivel a legnagyobb létszámban diákok vettek részt az akcióban, így egy versenyt hirdettünk közöttük, amelyben az osztályokból jelentkező létszám volt a meghatározó. Az ABOKOM felajánlása nyomán 3 napos salgói táborozás és ingyenes strandbelépő talál gazdára, de egy Mártika néni cukrászdájában sütött tortát, a Peze Pékség pizzáját és az Amaretto Cukrászda által felajánlott egy tálca süteményt is elfogyaszthatják majd a nyertesek - tette hozzá az egyesület vezetője.Az egyik kéz felszedi, a másik eldobja

Az önkormányzat sem széttárt karokkal szemléli a bajt. A téma folyamatosan napirenden van a Városházán, sőt az is felmerült, hogy a kritikusan fertőzött helyekre vadkamerákat telepítenek, hogy elejét vegyék a törvényszegő magatartásnak. Az ABOKOM Kft. az önkormányzat megbízásából tisztán és rendezetten tartja a település közterületeit, és rendszeresen felszámolja a városból kivezető utak, dűlők környékét ellepő szeméthalmokat is, megterhelve a városi költségvetést. Szinte lehetetlen megfékezni a szabályellenes magatartást. A külterületen elburjánzott szemét látványa mellett az is elborzasztó, hogy a városközpontban sétálva is sok eldobott flakonnal, csikkel és egyebekkel találkozni. Míg a település tisztaságáért, szépítéséért fáradozók megtisztítják a köztereket, addig mások gúnyt űznek belőlük, és ennek épp az ellenkezőjét teszik. Az egyik kéz felszedi, a másik eldobja.

Sajnos a probléma túlmutat településünkön, megoldását nem feltétlenül itt kell keresnünk. Dunát lehetne rekeszteni a hulladékokkal Magyarországon, miután sokan szemetesnek használják a természetet. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Abonyban vannak olyan elkötelezett emberek, akik szívesen odaállnak a jó ügy mellé: megszervezik és vezénylik közvetlen környezetünk megtisztítását.A pénteki nap után fáradtan, de elégedetten dőlhettek hátra azok, akik részesei voltak ennek a jó ügynek, amellyel városunkat egy kicsit rendezettebbé tudták tenni. Köszönjük nekik!

Szerző: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Darányi Erika, Szilágyi Tamás

A TeSzedd Mozgalom támogatói: Mádi Zsolt, dr. S. Tóth Sándor, Makai Béla, Lőrinczi Mihály, Mészáros Vendéglő,  Red-Rex Q Kft, Kék Láng Kft., Radák úti Dohánybolt, Varga Attila vállalkozó, ABOKOM Kft.

Ezen hír származási helye: abony.hu
( http://www.abony.hu/news.php?extend.4420 )