Hír: Hét nap, hét éjjel, hét szempillantásnyira”¦
(Kategória: Városi rendezvények)
Küldte: Handi
2008 november 05 szerda - 12:49:36A Gyöngyszemek Óvodája nevelőtestülete kihasználta az iskolai őszi szünet miatt lecsökkent gyermek létszámot: 2008. október 30-án egész napos továbbképzést szerveztünk, melynek főszereplője a Magyar Népmese volt.


Tettük ezt azért is, mert az idei nevelési évünk kiemelt feladata „ A mese fejlesztő hatása a gyermeki személyiség fejlődésére. A mese szemléltetésének lehetőségei, módszerei, eszközei a nevelési folyamatban.” A Hagyományok Házából hívtunk előadókat Várkonyi Tekla és Agócs Gergő személyében. Mindketten a magyar népi hagyományokkal foglalkoznak.

Tartottunk attól, hogy fárasztó lesz reggel 9-től délután 5 óráig előadásokat hallgatni, még akkor is, ha ennyire fontosnak érezzük a mesék, a mesélés szerepét munkánkban. Szerencsére ez nem így történt. Már az elméleti előadások is nagyon felkeltették, lekötötték a figyelmünket, és az ezekhez kapcsolódó gyakorlatok tették igazán jó hangulatúvá az egész napot. Mivel Agócs Gergő mesélni is tud, a nap zárásaként mi is kértünk tőle egy felnőtteknek szóló mesét. Valamikor a magyar népmeséket hagyományosan a felnőttek hallgatták, amikor még élő, eleven hagyományként élt ez a szokás. El is mesélte nekünk Zsíros Bujdos Balázs történetét, mely meséből a legkedvesebb hasonlat számomra a következő: „Olyan sötét volt, mint amikor az alagútban korommal vakolják a négerek a szekrény belsejét napszemüvegben.”Örülünk, hogy óvodánk költségvetése lehetővé tette számunkra egy ilyen hasznos és emlékezetes továbbképzés megvásárlását.
Szeretnénk ha ilyen alkalmakra a jövőben is lenne lehetőségünk.

Major Sándorné
vezető óvónőEzen hír származási helye: abony.hu
( http://www.abony.hu/news.php?extend.42 )