Hír: Herendi porcelánokból nyílt kiállítás Abonyban - Képgalériával!
(Kategória: Hivatali hírek)
Küldte: Sajtóreferens
2016 március 21 hétfő - 16:47:48


Március 18-án, a tárlat megnyitóján zsúfolásig megtelt a Polgármesteri Hivatal Herendi porcelánokkal ékesített díszterme. A Herendi Porcelánmanufaktúra idén ünnepli 190. születésnapját. E jeles évfordulón a Herendi porcelánok idei első kiállításának Abony városa ad otthont.
 
Az „Ezer titok-ezer szín: HEREND” elnevezésű tárlat április 22-ig tekinthető meg a Városháza dísztermében. A Herendi porcelán Magyarország imázsának és arculatának meghatározó eleme.
 
A vendégeket Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony, a kiállítás házigazdája köszöntötte, aki elmondta, a Herendi porcelán 190 éves múltra tekint vissza és 2014 óta Hungarikum. „Nagy megtiszteltetés érte Abony városát, hogy a luxusértékű termékeket elhozták ebbe a 15000 fős kisvárosba, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy az Alföld közepén a településen élőkön túl a környező városok lakói is megismerjék ezt a világhírű kézműves munkát.” – emelte ki polgármester asszony köszöntőjében.
 
A képgaléria a fotóra kattintva tekinthető meg. Fotó: Darányi ErikaAz üdvözlést követően a Bihari János Zeneiskola pedagógusai adtak méltó, zenei aláfestést a pazar herendi porcelánok premierjének. Pintérné Simon Szabina, az Abonyi Lajos Művelődési Ház vezetője virággal köszönte meg Búzás Dóra, Fazekas-Tatár Csilla és Polyák Györe Éva pedagógusok ragyogó előadását.
 
Balázs Péter, Kossuth- és Jászai Mari díjas színművész, a Szigligeti Színház igazgatója nyitotta meg a kiállítást, aki üdvözölte, hogy a közönség soraiban sok ismerős, színházlátogató arcot fedezhetett fel. Örömét fejezte ki, hogy Vivaldi műveivel hamisítatlan biedermeier hangulatot varázsolt a három csodálatos hölgy a herendi kiállításra. Beszédében kitért arra is, hogy Kossuth Lajos már 1842-ben, az első magyar iparmű-kiállításon tisztelettel beszélt a herendi „porczellánokról”. 
 
„A kiállított darabok mindegyike a maga nemében tökéletes. Tökéletes, mert őrzi azt a tudást, amely mindig újabb és újabb intenzióval bővült, hogy szebbé, jobbá tegye használója életét. Az ilyen tárgy egyfajta különös állandóságot, bizalmat ébreszt. Hiszen a porcelánok egyik legcsodálatosabb tulajdonsága, hogy fényükből, színeikből mit sem veszítenek az idők folyamán, törékenységük ellenére az állandóság reményét keltik. Kívánom, hogy a kiállításban való gyönyörködés adjon mindannyiunknak erőt, és varázsolja ünnepnappá a mai napot. A kiállítást ezennel megnyitom.” – ezekkel a szavakkal méltatta a tárlatot Balázs Péter, az esemény díszvendége.
 
A Herendi porcelánok a Bakony szívéből érkeztek, és útjuk során a levegő megállt, a lélegzet elakadt.

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra kultúra- és értékteremtő közösség, melynek feladata, hogy megőrizze és átörökítse Magyarország évszázados értékeit, ahol a szépség, az egyediség, a magas minőség a mindennapok része. A közösség számára egyértelműen kijelölt út van, megőrizni a manufaktúrabeli értékeket és tisztességet, figyelni a tradíciókra, mindig a kézműves porcelánkészítés módját választani, folyamatosan megújulni, stílusteremtésben mások előtt járva meglepni a világot.
 
„S ahogy a virágok szirmait szétviszi a szél, úgy a Herendi Porcelán a mai napon eljutott egy újabb állomásra, ebbe a gyönyörű városba, Abonyba. Büszkék vagyunk a Viktória-mintára, a világkiállításainkra, és arra, hogy a Kreml falai közé egyedüli magyar kiállítóként kerülhettünk be, és egy hónapon keresztül Moszkva szívében magyar zászló lengedezett.” Köszönetet mondott polgármester asszonynak, aki kezet adott Herendnek a kiállítás megrendezéséhez, Szikszay Sándor úrnak, aki lelkes kísérője a herendi kiállításoknak, és biztató szavai nélkül talán nem érkeztek volna meg a Herendi porcelánok településünkre.
 
A megnyitót követően a részvevők megtekinthették a kiállított tárgyakat, majd a meghívottak állófogadáson vehettek részt. Pintérné Simon Szabina intézményvezető megköszönte Dr. Simon Attila vezérigazgató, Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari díjas színművész és Krámlik Attila kurátor közreműködését a kiállítás megnyitóján.
 
S hogy mi lehet a Herendi porcelán titka? A porcelán felfedezése és az iránta érzett tisztelet, a világkiállítások, a híres Viktória-motívum, a kézzel festett minták, vagy az azok iráni rajongás? A minőség és az egyediség? Vagy ezek mind? Nem fejthetünk meg minden titkot - bár sejtjük a válaszokat, de gyönyörködhetünk bennük.
 
Abony Város Önkormányzata nevében köszönetünket fejezzük ki a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt-nek, és Dr. Simon Attila vezérigazgatónak, hogy ezen helyi kiállítás keretében ízelítőt kaphat Abony város lakossága a Herendi porcelánok csodálatos világából, Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari díjas színművésznek a kiállítás megnyitását. Köszönet illeti az Abonyi Lajos Művelődési Házat is a színvonalas rendezvény megszervezéséért.
 
A kiállítás időtartama: 2016. március 18-április 22.
Helyszíne: az Abonyi Polgármesteri Hivatal díszterme, 2740 Abony, Kossuth tér 1.
Nyitva tartás:
Hétfő: 08:00-18:00
Kedd: 08:00-16:00
Szerda: 08:00-18:00
Csütörtök: 08:00-16:00
Péntek: 08:00-14:00
Szombat, Vasárnap: zárva
 
A tárlat a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., és az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely közös szervezésében, Abony Város Önkormányzata és az Abonyi Lajos Falumúzeum Baráti Köre támogatásával nyílt meg.
 
Fotó és szöveg: Darányi ErikaEzen hír származási helye: abony.hu
( http://www.abony.hu/news.php?extend.2806 )