Hír: „Teljesen urai vagyunk a helyzetnek.” – Hivatalos tájékoztató a belvízhelyzetről közérthetően
(Kategória: Közszolgáltatásokkal kapcsolatos informáxiók)
Küldte: Sajtóreferens
2015 február 12 csütörtök - 11:33:49


A belvízhelyzettel kapcsolatban Gáspár Csaba, az ABOKOM Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója adott hivatalos tájékoztatást a lakosság részére.   - Abonyban jelentős a belvíz megjelenése, a város teljes belső területe át van szabdalva a csatornákkal. Nincs olyan terület, ahol ne jelenne meg a belvíz. Csatornáink, átemelő rendszereink 2007 óta jelentős karbantartási munkálatokon estek át, de ezek korszerűsítésére folyamatosan áldozni kell. Örömteli, hogy a Mikes Kelemen úti rész a Mikes-tónak köszönhetően megoldódott. Ennek elkészülése jelentős mértékű problémától szabadította meg a várost, így az ABOKOMOT is. A Mikes-tó esetében is automata rendszer működik, ha kell, egy nap alatt 50 cm vízoszlopot tudunk csökkenteni belőle. A külterületi csatornákba átemelő szivattyúkon keresztül nyomjuk a vizet, de a rendszerek telítettsége miatt nem tud olyan intenzíven kifelé folyni Abonyból a víz. Tavaly november óta folyamatosan járjuk a belvizes területeket. Szeptembertől kezdődően jelentős mennyiségű csapadék hullott le, ezért a talajszelvény jelen állapotában teljesen telített, több csapadékot már nem tud befogadni, így megjelentek a lokális vizek a kertekben. A lakosság egy része megrémül, ha a csatornában vizet lát, pedig csak a funkcióját látja el. Teljesen urai vagyunk a helyzetnek. Az ABOKOM Nonprofit Kft. feladatkörébe a belterületen megjelenő belvíz koordinálása tartozik, és ennek a feladatnak a kft. eleget is tesz. 
 
Megállapítható, hogy Abony város belterületén normalizált a helyzet. Egy terület nincs még automata rendszerrel ellátva, ez a Szent László, Corvin és az Abonyi Lajos út mentén húzódó terület, de ennek gépiesítésére kész tervekkel rendelkezünk. Jelenleg kitelepülve, helyi szivattyúzással tartjuk kordában ezt a területet. A város többi területén nincs probléma, de ezen a területen sincs veszélyben lakóház vagy egyéb. A talajszelvény 100 %-os telítettsége okozza, hogy a pincékben víz jelenik meg. A 2010-es évhez képest a jelenlegi belvízhelyzet nem mondható veszélyesnek. A Tisza vízszintje Abonyban meghatározó szerepet tölt be, de elmondható, hogy múlt péntek óta (február 6.) a Tisza vízszintje jelentősen apadni kezdett. Ha magas a vízszintje, nem tudnak ürülni a csatornák, lassabb a lefolyás, tartósabb a belvíz fennmaradása. A Gerje-patak is apadást mutat, ezáltal a könnyebbé válik az elvezetés a tetétleni úti szennyvízteleptől. Az elvezető csatornákat folyamatosan tisztítjuk és karbantartjuk, így a náddal benőtt csatornákat is, mellyel felgyorsítható a belvíz lefolyása. A belvízzel kapcsolatos munkálatokra minden évben tervezünk összegeket a költségvetésünkben, ezért a feladatok finanszírozottak. 
 
A lakosságnak oda kellene figyelnie, hogy ne hordják a csatornába a szemetet. Valamelyik nap komplett nappali bútort találtunk, és ha ez beszorul az átereszbe, nincs olyan szerkezetű gép, ami ki tudná szedni és ez víz visszatorlódást fog okozni. Sajnos ez belterületi szakaszokon is előfordult, pl. a Mária Terézia úton is volt egy ilyen eset. Gallyakat, teletömött zsákokat gyömöszölnek az átereszbe, ezzel akadályozva a belvíz elfolyását és a szivattyú működését. Úgy gondolom, hogy ha jelentős csapadék nem áll be, két héten belül minden normalizálódni fog. Megkérjük a lakosságot, hogy figyeljék a hivatalos tájékoztatásokat és a pletykaszintű szóbeszédektől maradjanak távol.Ezen hír származási helye: abony.hu
( http://www.abony.hu/news.php?extend.1842 )