Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 augusztus 23 péntek - 09:51:35     Kulturális hírek      Hozzászólás0

dsc07794.jpgAz abonyi Bihari Ifjúsági Stúdió ismét kitett magáért. Márciusban mutatták be a Reflektor című darabjukat, amely hatalmas sikernek bizonyult. A lelkes társulat ezután sem pihent. Alig hunytak ki a Reflektor fényei, máris kigyúltak a balatoni SZOT üdülő lámpái. Augusztus 19-én egy újabb, más volumenű művel varázsolták el újra a nagyérdeműt.
A Reflektor útjukat kereső fiatalokról szólt, akik a saját bőrükön tanulták meg, hogy a hírnévért súlyos árat kell fizetni. A Ti amo, Balaton! egy fergeteges vígjáték, amely a drámai elemeket sem nélkülözve velős korrajzot mutat a harminc évvel ezelőtti rendszerváltásról.
Azért választottuk a Ti amo, Balaton!-t, mert nagyon sok karaktert mozgat, így mindenkinek esélyt tudunk adni a társulatban, hogy megmutathassa, hogy mit tud. Az is megfogott benne, hogy a ’80-as évek zenéit vonultatja fel, illetve több generációt ölel fel a történet. Van benne 55-60 és 18-20 éves karakter is – indokolta a darabválasztást a rendező, Balogh Tamás Zsolt.
dsc08100.jpgNagy kihívás volt a színpadra vinni ezeknek a számoknak a koreográfiáját, mert a modernebb, vagy klasszikusabb mozgásformákban vagyok otthon. Sok kutatást igényeltek, hogy korhűek maradjanak, de egyben látványosak is legyenek a színpadon – magyarázta Drávay Zorka, a darab koreográfusa. A nézők ráadásul nagyon jól ismerik ezeket a dallamokat. Egy generációt határoztak meg. A jelenlétük abszolút indokolt, hiszen még inkább megidézik a kor szellemét, ráadásul kiegészítik a történetet a hozzá igazított magyar szöveggel. Így nyert új értelmet a Gazebo vagy Gloria Gaynor világhírű dala.
A darab helyszíne egy balatoni SZOT üdülő, amit Bíró elvtárs (Fű Péter) vezet az élettársával, Évával (Fajka Zsanett) együtt, aki egy negyven évvel ezelőtti szerelmi csalódás miatt előítéletesen viselkedik az olaszokkal szemben. Miután mindkét fiuk, Gábor (Kocsis Zoltán) és Lajos (Szacskó Levente) ugyanabba az olasz lányba (Németh Eszter Stefánia) habarodik bele, – aki a családjával együtt Magyarországon nyaral –, évtizedes sebek tépődnek fel.
A saját életkoromnál idősebb karaktert mindig nagy kihívás, nehéz feladat dsc08375.jpgjátszani, megjeleníteni – vallotta Fajka Zsanett. – 24 évesen nem rendelkezem akkora élettapasztalattal, mint az általam megformált szereplő, a 60 esztendős Éva. Nem csupán a korkülönbségről van szó. Évának két gyermeke van a színdarabban, akik közül az egyiket közel 20 éve nem látta már egy konfliktus miatt, ráadásul 40 éve várja vissza lánya apját, akinek eltávozása is mély sebeket hagyott benne. Mindezeken felül maga a történet egy olyan korban játszódik, amelyet a szereplőgárda tagjai csak hallomásból ismernek. Nem volt könnyű feladat Éva megformálása. Egyszerre határozott, feltűnő egyéniség, magyar nő létére olaszos temperamentummal, de emellett egy érzelmes, lágyszívű karakter. Minden oldala megmutatkozik a színdarab során. Nagyon sokat kellett gyakorolnom egyénileg és azokkal a kollégáimmal is, akikkel közös jelenetben játszom. Egymást segítve birkóztunk meg a feladattal, és alakítottuk ki a saját karaktereinket. A szöveges részeken kívül a dalok tanulására is nagy hangsúlyt fektettünk. A Ti amo, Balaton! magába foglalja a 80-as évek klasszikusait, amelyeket az érdeklődő közönség még álmából felkeltve is kívülről énekel.
Zsanett nem csak főszereplője volt a darabnak, hanem az egyik ének korrepetitor is. A távollétében Mocsári Alexandra segítette őt, aki az egyik olasz lányt, Monát keltette életre a színpadon.
dsc07829.jpgNagyon örülök, hogy ének korrepetitorként segíthettem az elmúlt időkben a többieknek. Együtt fejlődtünk a próbák alatt – mesélte.
A darab három korosztályt vonultatott fel, de a legidősebb szereplők is csak a 30. életévüket töltik majd be. Mindenkinek hatalmas kihívást jelentett egy idősebb karakter bőrébe bújni, például Fekete Fanninak is, aki 17 évesből középkorú nővé kellett érnie.
A hatalmas korkülönbség mellett az eltérő személyiség is megnehezítette a karakter megformálását. Ez a szerep nagy feladat elé állított, de végül sikerült vele megbirkóznom, így az előadás napján egy 40 éves, hirtelen haragú nőként, Viviánaként léphettem színpadra a nagy családom, vagyis a “Grande Familia” kíséretében.
Szacskó Levente a Reflektorban a visszafogott, szerény Nicket alakította. A Ti amo, Balaton!-ban egy vagány ficsúrrá kellett válnia.
– Nick komoly, szigorú, eltökélt karakterének megformálása teljesen más lelki állapotot igényelt, mint Lajos nőcsábász, csipkelődő, flegma karaktere. Nick gondolkodásmódja közelebb áll az enyémhez, de sokkal mélyebb ismeretet igényelt, míg Lajos karaktere felszínesebb, de tőlem távolabb áll. Ennek ellenére a Ti amo, Balaton!-ban Lajos jellemfejlődése sokkal látványosabb. A darab elején igazi Casanova, de a musical végére megtalálja egyetlen szerelmét, Alessandrát.
dsc08236.jpgA nézői visszajelzések alapján Majoros Noémi Rosa-ja bizonyult a „legolaszosabb” karakternek.
– Az olaszok nagyon temperamentumos és érzelmes emberek. Nem volt nehéz azonosulnom a szereppel, mivel én is ilyen személyiségnek tartom magam. Volt szerencsém már Olaszországban járni, így személyes tapasztalatokból, élményekből is építkeztem, valamint a felkészülési időszak alatt kedvenc olasz filmeimet újra megnéztem. Nagy segítséget jelentett a karakterem átélésében, hogy szüleim nagy baráti köre lévén a darabban szereplő dalokon nőttem fel.
Fű Péternek szintén fontos a hitelesség. Ő Bíró elvtársat játszotta. Különösen ügyelt a megjelenésre, mert ebben a szerepben összpontosult leginkább a szocialista magyar ember személye.
Egy karakter megformálása csak akkor 100%-os a számomra, ha ebbe a jelmez is beletartozik. Nagyon is számít például a szemüveg színe, vagy az öltöny szabása.
A darab számos fordulatot és helyzetkomikumot tartogatott a néző számára, akik dsc07730_1.jpgvastapssal jutalmazták az abonyi színjátszós viszonylatban is nívós teljesítményt.
A darab további szereplői Jandácsik Pál, Vikartóczki Emese, Balogh Tamás Zsolt, Németh Eszter Stefánia, Kiss Tamás, Kocsis Zoltán, Majoros Noémi, Géresi Angéla, Kormos Kata, Drávay Zorka, Vörös Flóra, Enyedi Dorina és Vámos Bettina voltak. A pazar fényeket Guti Tivadar szolgáltatta, a hangosító Erdős József volt. Jébert József (Öcsi) tervezte a díszletet. Neki Balogh Tamás és Veres Ferenc nyújtottak segítséget. A darab producerei Bakosné Kocsi Judit és Debreczeni-Bakos Melinda voltak. A plakáton szereplő gyönyörű fotó Várhalmi Sándor munkája. A megérdemelt siker tovább növelte a társulat lelkesedését.
Már folynak a találgatások, hogy mivel örvendeztetik meg legközelebb az abonyi közönséget.
 
Jandácsik Pál
Fotók: Várhalmi Sándor
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények