Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 augusztus 18 vasárnap - 13:11:44     Kulturális hírek      Hozzászólás0

imgp0307.jpgIdén harmadik alkalommal került megrendezésre az abonyi Kultúra Házában az Ismerkedés a kultúrákkal tábor augusztus 12 és 16 között, amelynek keretén belül idegen országok kulturális és természeti értékeivel ismerkedtek meg a gyermekek.
A hét egy-egy napjának fókuszában más és más nemzet állt. A program egy rövid, érdekességekkel teli ismertetőt, illetve kreatív foglalkozásokat, sportolást takart – de a strandolás és fagyizás sem maradt el.
Hétfőn vietnámi kalapot és dísztárgyakat készítettek a táborozók. Kedden Hollandia apró országával ismerkedtek meg, majd a művelődési ház Színvarázs Foltvarró Szakkörének tagjaival különféle virágminták varrásával foglalatoskodtak. Szerdán a rejtélyes Mexikóba kalauzolták el a gyermekeket a szervezők, majd rojtos szalmakalapokat csináltak együtt. Csütörtökön Törökország került középpontba. Gyönyörű török mécseseket festettek a táborozók. Az utolsó napon a vad Ausztráliával és annak érdekes élővilágával ismerkedtek meg. A kontinens állatairól ötletes kitűzők, kulcstartók és hűtőmágnesek születtek. Az ebéd minden nap szintén az adott országhoz kapcsolódó ételkülönlegesség volt.
imgp0243.jpgA tábor célja, hogy nyitottá tegye a gyermekeket más nemzetek iránt – hiszen számos sztereotípia kapcsolódik hozzájuk –, illetve hasznos információkkal lássa el őket. Önök tudták például, hogy a vendégszerető vietnámi emberek imádnak guggolni az utcákon, vagy azt, hogy Amszterdamban található a világ egyetlen úszó virágpiaca? Hallottak arról, hogy a mexikói Halottak Napja egy Halloweenhez hasonló fesztivál, ahol oltárokat állítanak az elhunyt családtagoknak, akik két napra visszatérnek az élők közé? Tudták, hogy a Mikulást ihlető személy Törökországban született, és Ausztráliában az útjelző táblákon nem szarvas, hanem kenguru veszélyre hívják fel az autósok figyelmét? Ezekhez hasonló érdekességekről esett szó a hét során.
A tábor vezetői Fajka Zsanett és Khórer Marianna voltak. A szervezők remélik, hogy jövőre még több érdeklődő jelentkezik majd, akik nyitottak más nemzetek megismerésére.
 
Jandácsik Pál
(Nagyításhoz kattintson a képekre!)
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények