Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 július 06 szombat - 12:10:59     Sporthírek      Hozzászólás0

img_20190706_104401.jpg„A ló (...) közvetítő, katalizátor ember és természet között, ember és a világ között, ember és ember között.” – írta Kaszás Géza. Az idézete tökéletes mottója lehetne az Abonyi Lovas Klub által szervezett Abonyi Lovas Napoknak, amely a város egyik legrangosabb, legnagyobb sporteseményeként nem csak versenyzőket, állatbarátokat, hanem rengeteg érdeklődő lakost is összefog.

A Vásártéren a lovak patái alatt repkednek a fűszálak, állat és ember együttes erőfeszítéssel küzd a versenyen a lehető legjobbat kihozva képességeiből, miközben izgatott szempárok figyelik valamennyi kört. A július 5-ei éjszakai fogathajtást több százan kísérték figyelemmel, ahol harmincöt, július 6-án pedig hatvannégy fogat indult az ország valamennyi szegletéből, Ceglédtől egészen Szegedig.

A versenyzőknek az alapidőn – száznyolcvan másodpercen – belül kell hibátlanul teljesíteniük a hajtást. Ez nagyfokú koncentrációt vesz igénybe, illetve a lovak és a hajtó tökéletes összhangját, hogy remekeljenek ezen a megmérettetésen. Az egyszerűnek tűnő pálya igazi kihívás, amelyet a szervezők fél napig építettek, míg maga a rendezvény háttérmunkái mögött három feszült hónap áll – legalábbis ha az utolsó simításokról beszélünk.

Jandácsik István, az Abonyi Lovas Klub elnöke, bár még véget sem ért az idei program, máris a jövőről beszélt. – Holnaptól (július 7.) már a 2020-as Abonyi Lovas Napokat fogjuk szervezni, hogy az még színvonalasabb lehessen. Már tizennégy éve csinálom ezt a versenyt. A tíz éves jubileumra egy gyűrűt is kaptam a Klub tagjaitól – mutatta büszkén. – De ez apróság a rengeteg öröm mellett, amit ez a sport ad nekem. A jó hangulat és a jó ebéd miatt látogatnak el hozzánk ennyien. Százötven kilométeres körzetből érkeznek hozzánk vendégek, amely szintén a verseny nívóságát mutatja.

A verseny eredményeiről hamarosan részletesen is beszámolunk!
 
Cikk és fotó: Jandácsik Pál
(Nagyításhoz kattintson a fotóra!)
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények