Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2009 január 24 szombat - 07:41:31     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Tisztelt Lakosság!

Az ABOKOM NONPROFIT KFT. 2009. január 05-én megkezdte Abony város területén lévő belvízelvezető hálózaton a nád vágását, illetve a csatornarendszer kotrását, tisztítását. Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a munkák elvégzését segítsék, kollégáinkat, illetve azok mozgását ne akadályozzák.

A fenti munkák a területen lévő víz áramlását segítik elő, ezzel segítve az Önök komfortérzetét. A kikotort gyökérrel teli iszapot a csatorna parton depózzuk le, amit a jó idő beálltával fogunk elteríteni. Tavasszal, amikor a csatornapartokon a nád elkezd hajtani, szakembereink vegyszeres irtást végeznek mindkét oldalon.
Felmerülhet a kérdés, hogy miért pont most?

2000 év előtt senki nem tudta, hogy mi az a belvíz, majd abban az évben szembesültünk vele és problémáival. Akkor - mivel a rendszerrel előtte senki nem foglalkozott - AD-HOC jelleggel kotortak, átereszt csináltak, szivattyúztak. A havária helyzet elmúltával a kotrások, nádvágások elmaradtak.

2006-ban ismét jött a belvíz, ismét mentési munkálatokra korlátozódtak a tevékenységek, majd azok a víz csökkenésével elmaradtak.

2007-ban elkezdődött egy folyamat, megépült az András úti belvízátemelő műtárgy, ami az ott kialakult áldatlan állapotokat is hivatott megszűntetni az ott lakók megnyugvására. Ezzel egy időben elkezdtünk csatorna partokat vegyszerrel tisztítani.

A tavalyi évben megépült a Kemény Zsigmond úti és a Kodály Zoltán úti átemelő műtárgy, valamint további vegyszeres irtást végeztünk.

Jelenleg, tekintettel az időjárás kedvező voltára, elkezdtük a nádvágást a Csiky laposon valamint az ide be- és kifutó csatorna ágakon. Ezzel párhuzamosan a kotrást is folyamatosan végezzük, majd haladunk a város többi része felé.

Itt kérem a Tisztelt Lakosság türelemét: igen elhanyagolt területeken folynak a munkák, és csak 10-12 embert tudunk intenzíven foglalkoztatni.
Végezetül megköszönöm a Gáspár Csaba által vezetett csapatnak az eddigi, és az elkövetkezők munkájukat is.

Kérem Önöket, ha bármi kérdésük, illetve problémájuk van, bizalommal keressék az ABOKOM Nonprofit Kft. munkatársát, Gáspár Csabát (tel.: 06-30/535-48-39), aki készséggel áll az Önök rendelkezésére.

Köszönöm türelmüket, illetve a munkák végzéséhez nyújtandó segítségüket!

Abony, 2009. január 21.


Romhányiné Dr. Balogh Edit
polgármester