Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2020 február 19 szerda - 13:47:17     Hivatali hírek      Hozzászólás0


Ahogyan lapunk arról már többször beszámolt, az abonyi Kinizsi Pál Gimnáziumban a Szolnoki Helikopterbázis munkatársainak bevonása, segítsége mellett honvédelmi alapismeretek tantárgyat is választhatnak a diákok, mely képzés egyre népszerűbb az oktatási intézményben. Erről beszélgettem a „téma felelősével” Szendrei-Juhász Ágnessel. Megtudtuk, hogy az iskolában választható a honvédelmi alapismeretek tantárgy. Ez az jelenti, ha egy diák felveszi ezt a tárgyat, akkor 9-10. osztályban heti egy, 11-12. osztályban pedig heti három órában tanulható délutánonként. 

„Lehet ebből a tárgyból érettségizni is, közép- és emelt szinten is. A továbbtanulás útja lehet a diplomás képzés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon. Ha ez nem sikerül, akkor az Altiszti Akadémiára is lehet menni. Ez OKJ-s képzéshez hasonló, van egy és két éves képzés is. Mindkettő előnye, hogy magasabb rendfokozatban lehet elkezdeni dolgozni. A végzettségtől függően hadnagyként, illetve őrmesterként kezdhetik a munkavégzést. 


Nálunk nagyon szeretik a gyerekek ezt a képzést választani, sokan ezért jönnek hozzánk más településekről is. Például Szolnokról, Ceglédről, és a Tápióságból is vannak tanulóink. Elég sok a lehetőség, az állam is támogatja a képzésünket és a hozzá kapcsolódó szabadidős tevékenységet. Mondhatni, hogy hiányszakma amit itt oktatunk. A rendszerváltás után nagyon lecsökkent a honvédség létszáma. A cél most a 35 ezer fős honvédség elérése, ugyanakkor nem csak katona lehet az, aki részt vesz nálunk egy ilyen képzésen. Az állami szerepvállalás szerint az a cél, hogy társadalmi támogatottságot, elfogadottságot kapjon a honvédség. Mi gimnázium vagyunk, nem ágazati képzésben vesznek részt a gyerekek, ez nálunk választható tantárgy. Így elsősorban hazaszeretetre, együttműködésre tanítjuk a diákokat, és persze nagyon fontos a szabadidő hasznos eltöltése. Tavaly például a Honvédelmi Minisztérium támogatásával lehetőségünk volt részt venni Kassán, a Rákóczi emlékév alkalmából szervezett ünnepségen, melyre a MÁV nosztalgiavonatával utaztunk. Itt útközben előadásokat hallgattunk a témában, majd II. Rákóczi Ferenc emlékházát is megtekinthettük. Fantasztikus élmény volt! 

Jelenleg összesen 22 kinizsis diák tanul honvédelmi alapismeretek tantárgyat, jó kis csapat a miénk! A gyerekek büszkék rá, hogy ezt tanulják. 

Támogatjuk a diákokat abban, hogy érdeklődésüknek megfelelően jó szakirányt válasszanak. Én egymás mellé tenném az elméleti és fizikai felkészültséget is, hiszen mindkettő egyformán fontos a katonai pályán. 

Büszkék vagyunk arra, hogy már négy Kinizsis diákunk is a Közszolgálati Egyetem hallgatója. Tetszik nekik, tarjuk velük a kapcsolatot, voltak már nálunk első évesként, visszajöttek társaikkal reklámozni az iskolájukat. Megállják a helyüket! Az egyikük csoportelső! Azt gondolom, hogy aki elhivatott, az előtt megvan a remek lehetőség, Szolnokon is el lehet helyezkedni. Ebben az évben újítjuk meg a Szolnoki Helikopterbázissal az együttműködési megállapodásunkat. Sokat segítenek nekünk, összehangoljuk a tevékenységeinket. Elméleti résznél előadóként is számítunk rájuk, kérdezni is lehet tőlük, hiteles információkat adnak, mint szakemberek. 

A tantárgy több modulból áll, így tanulnak a diákok hadtörténelmet, térképészetet, vegyvédelmet, egészségügyet, hadijogot, fegyver- és járműtechnikát, és túlélési ismereteket is. 

A gimnáziumi képzés célja az, hogy a honvédelmi alapismeret tantárgyat választó tanulók jól is érezzék magukat nálunk. Ezen sokat segítenek a nyertes pályázataink is. A Honvédelmi Sportszövetség két pályázatán is nyertünk ősszel. Ebből honvédelmi napot szerveztünk, a másik pályázatból a Pákozdi Katonai Emlékparkba kirándultunk. Mindent biztosított a pályázat: utazást, étkezést, belépőket. 

Nagyon örülünk, mert most egy harmadik pályázat nyertesei is vagyunk, ez egy nagyszabású projekt, mellyel sikerült jelentős pénzösszeghez jutnunk. Hat programot valósítunk meg, melyeket egyébként is megszerveztünk volna, de így több a lehetőségünk! Eleme a pályázatnak egy laktanya látogatás, egy túra a Mátra-bérc egy szakaszán, a környező városokban honvédelmi képzésben részt vevő középiskolásokat immár hagyományosan hívjuk versenyezni. Most ebből a projektből még színvonalasabb lehet a rendezvényünk. Sportnapot, lövészeteket is szervezünk. Saját légpuskáink már vannak, de nyitnánk a lézerlövészet felé is. Bízunk benne, hogy ilyen eszköz beszerzésére is lesz pályázat. A Honvédelmi Sportszövetség helyi bázis sportegyesülete, a Fergeteg Triatlon SE, így velük együttműködve valósítjuk meg programjainkat. Köszönjük ezt elsősorban Medveczki Editnek! 

Várunk minden kedves érdeklődő diákot iskolánkba!”- mondta el lapunknak Szendrei- Juhász Ágnes 

Lejegyezte: Lőrinczy Veronika