Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2019 július 19 péntek - 17:54:10     Kulturális hírek      Hozzászólás0

imgp9895.jpg2019. július 15-19-ig az állatoké volt a főszerep az abonyi művelődési házban. A Szeresd az állatokat! táborba olyan általános iskolás gyermekeket vártak, akik szerettek volna még többet megtudni kedvenceikről, de a felelős állattartásról és természetvédelemről is értékes, hasznos információkat kaptak a koruknak megfelelően.
Hétfőn egy ornitológus tartott előadást a hazai madárvilágról, kedden a helyi horgász tavat sétálták körül a táborozók, miközben a horgászat rejtelmeibe nyertek betekintést.
Szerdán a Jászberényi Állat- és Növénykertben töltöttek el egy napot. Egy játékos feladatlap segítségével érdekességeket tanultak meg az ottlakókról, és több etetésen és foglalkozáson is részt vettek. Először Júlia, a vidra mutatta be úszó tudását, a szurikáták és a tarajos sül nem mindennapi csapatáról mesélt egy gondozó, végül Matild demonstrálta egy fergeteges show keretén belül, hogy a holló az egyik legokosabb madárfaj a világon.
imgp9745.jpgCsütörtökön a sólymászok jóvoltából egy sólyom és egy bagoly tette tiszteletét a Kultúra Házában. Pénteken a Kéz a mancsért egyesület önkéntesei az állatvédelemről beszéltek, illetve két mentett kutya: Lufi és Szikra gondoskodott a jókedvről. A tábort íjászat zárta.
A szervezők, Brindzáné Nagy Lilla és Csöröginé Bánszki Gabriella ezúton is köszönik valamennyi segítőnek, résztvevőnek ­– két- és négylábúnak egyaránt –, akik hozzájárultak a tábor sikeréhez.
 
Cikk: Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)