Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2019 június 19 szerda - 13:44:56     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

imgp9289.jpg

Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 86/2019. (V. 30.) számú határozatában, valamint a Pénzügyi Bizottság a 80/2019. (V. 21.) számú határozatában döntött az önkormányzati tulajdonú intézmények felújításáról. A döntés a Szivárvány Óvoda és Bölcsőde épületét, a Pingvines Óvoda és Bölcsőde Bethlen Gábor utca 5. szám alatti óvodai részét, illetve az Abonyi Gyöngyszemek Óvoda Szelei úti telephelyét érinti. 
 
A Szivárvány Óvoda és Bölcsőde épületegyüttesének folyosó-átjárótető, előtető kerül felújításra, illetve új burkolatot kap a Semmelweis utca felőli folyosó, továbbá az óvoda központi épületében a gyermek vizesblokkok belső vízszerelési, átalakítási munkálatait, valamint a teljes burkolat felújítását végzik el. A kivitelezéssel az Abofer-Bau Kft., a Ferrobau-Abony Bt. és a Generál-Kontakt Bt. abonyi székhelyű vállalkozásokat bízták meg. 
 
A Pingvines Óvoda és Bölcsőde Bethlen Gábor utca 5. szám alatti óvodai épületének gyermek vizesblokkjának vízszerelési, átalakítási munkálatai, valamint teljes burkolat felújítása kerülnek kivitelezésre. A kivitelezésben a Ferrobau-Abony Bt. és a Generál-Kontakt Bt. abonyi székhelyű vállalkozások vesznek részt.
 
A Gyöngyszemek Óvoda Szelei út 29. szám alatti telephelyén a belső víz-csatorna szerelési, a központi fűtés és gázszerelés munkálatait, valamint a vizesblokkok teljes burkolat felújítási munkálatait végzik el. A kivitelezést abonyi székhelyű Abofer-Bau Kft. végzi el.
 
A Képviselő-testület és a Pénzügyi Bizottság felhatalmazta Romhányiné dr. Balog Edit polgármestert a vállalkozási szerződések aláírására.
Az épületekben folyó munkálatok június 12-én kezdődtek el és augusztus 31-ig kell befejeződniük.
A felújítási munkák ideje alatt az esetleges kellemetlenségért türelmüket kérjük. Szeptembertől felújított, nyár során megújult intézmények fogják várni a város kisgyermekeit.
 
Cikk: Jandácsik Pál