Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2019 június 12 szerda - 19:24:12     Kulturális hírek      Hozzászólás0

img_6688.jpgAz Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett csoport Pünkösdi Fúvószenekari és Mazsorett találkozót szervezett június 9-én.
Pünkösd a keresztény kultúrkör egyik legjelentősebb ünnepe. Abony számára azért is jeles, mert az 1993-as év Pünkösdjén kapta meg a település a városi rangot.
Ebben az időszakban 1998 óta rendeztek Fúvószenekari és Mazsorett Találkozókat egészen 2014-ig. Ez a hagyomány ugyan egy időre megszakadt, de idén ismét egy színvonalas összejövetellel ajándékozták meg a szervezők Abony lakosságát. Már a délelőtti órákban a város több pontján adott térzenét a zenekar: Újszászi úton, a Mikes tónál, a Vasútállomás előtt és a Tószegi úton is.
17 órától a résztvevő együttesek a Szelei úti MOL benzinkúttól az abonyi rendőrség és polgárőrök felvezetésével a Kinizsi Városkapu alatt vonultak át a Szent István Római Katolikus Templom elé a fellépéshez.

img_6599.jpg
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett csoport mellett az Abonyi Kisfúvósok, a Tápiógyörgyei Ifjúsági Fúvószenekar, Pécs Város Mazsorett Együttese és Tánckara is részt vett a műsorban. Az Abonyi Kisfúvósok a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola növendék fúvószenekara. Petrucz György trombita tanár alapította, és azóta nem csak Abonyban, hanem a környező településeken is megmutatták repertoárjukat, amely leginkább slágerek feldolgozásaiból állnak, de indulókat és klasszikusokat is játszanak.
Az Abonyi Kisfúvósokat a Tápiógyörgyei Ifjúsági Fúvószenekar követte. Az együttes a település életének meghatározó kulturális szereplőjévé vált.
Szakmai eredményeik közül kiemelendik a 2012 tavaszán megrendezett minősítő hangverseny, ahol showzenekari kategóriában nemzetközi aranydiplomát kaptak. A zenekar vezetője 2012. júniusától Tatai József. Az együttes tagjai a tápiógyörgyei zeneiskola jelenlegi és volt növendékei. A hagyományos indulózenék mellett filmzenéket, könnyűzenei slágereket, komolyzenei műveket is műsorra tűznek. Külföldön is sikeres szerepléseket tudhatnak maguk mögött: 2015-ben Svájcba, 2016-ban Olaszországba látogattak. 2017-ben maguk is fúvószenekari találkozót szerveztek.

img_6732.jpg
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Pécs Város Mazsorett Együttese 1990-ben alakult a SZIBIROBI mazsorett együttesként. 2004 szeptemberétől Hajdú Orsolya lett a mazsorett csoport vezetője. Jelenlegi nevüket 2012 óta viselik a városuk iránti tisztelet jelenkét. Az együttes eddigi fennállása alatt 39 db I. helyezést, 8 db II. helyezést, 6 db III. helyezést, valamint 16 db arany, 5 db ezüst és 1 db bronz minősítést kapott.

img_6987.jpg
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A közös számok elhangzása után a rendezvényt Mészáros János Elek és a CANTORES ECCLASIAE RÉZFÚVÓS EGYÜTTES „Hazám, hazám te mindenem” című műsora zárta. Mészáros János Elek a Csillag születik című televíziós tehetségkutató műsor negyedik szériájának a győztese. A Rézfúvós Együttessel opera és operett áriákat, magyar nótákat és filmzenéket adtak elő. Előadásukban a teljesség igénye nélkül elhangzottak a „Hazám, hazám”, „Egy rózsaszál szebben beszél”, „Szép vagy gyönyörű vagy Magyarország”, „Kell még egy szó” és a „Délibábos Hortobágyon” című dalok.
A nagy meleg ellenére a rendezvényt több százan kísérték figyelemmel, amely ékes példája annak, hogy a töretlenül népszerű fúvószenekari egyesület és mazsorett csoport munkája pótolhatatlan, a város kulturális érájában betöltött szerepe megkerülhetetlen. 
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János