Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2019 június 11 kedd - 12:58:12     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

felukitas2019.jpgAbony városában több épületben is felújítási munkálatokat végeznek a nyár folyamán, szem előtt tartva az önkormányzati tulajdonú épületek állagmegóvását.
Az egyik ilyen intézmény a tószegi úti Szivárvány Óvoda és Bölcsőde, ahol augusztus 31-ig az Abofer-Bau Építőipari Korlátolt Felelősségű Társaság munkatársai nem csak az óvodai csoportépület „folyosó-átjárótető” és a hozzá kapcsolódó előtetők, lapostetők felújítását végzik el, hanem a Semmelweis utcai folyosó burkolatcseréjére is sor kerül. A döntés Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete Pénzügyi Bizottságának 2019. május 21-i nyílt ülésénén született meg. A vállalkozási szerződés, illetve a munka megkezdésének időpontja is május 31. volt.
Az óvoda mellett a Kálvin János utcai volt Sívó-kúriában is felújítási munkálatokat végeznek az 58/2019. (IV.25.) számú Képviselő-tesületi határozat döntése jóvoltából. A SZOLFŰT’08 Kft. az Egészségmegőrző Központ hidroterápiás kezelőjében lévő szellőztetőrendszer szerelési munkálatait csinálja meg július 31-ig. A vállalkozói szerződés, illetve a munka megkezdésének időpontja ugyancsak május 31. volt.
Az épületben körülbelül 30 évvel ezelőtt készült el a központi fűtés, illetve a Hidroterápia kezelőben a szellőztetés, a 2000-es évek elején viszont a berendezés egy részének elbontása után egy új páramentesítő rendszert építettek be.  A levegő befúvó rendszert, amely a mai napig működik, a kivitelező meghagyja, de a párátlanítót kihagyja belőle, és az elszívásra új légcsatorna és ventilátorok kerülnek beszerelésre. A kivitelezés után a helyiségben 6-7szeres légcsere fog így megvalósulni.

Jandácsik Pál