Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2019 április 05 péntek - 06:55:58     Hivatali hírek      Hozzászólás0

   A húsvéti ünnepkör időszakában a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság rendőri állománya kiemelt figyelmet fordít a különböző bevásárló és üzletközpontokra, az alkalmi kirakodóvásárokra, a piacokra, a pályaudvarokra, a pénzintézetekre, valamint a nagy tömegeket vonzó helyszínekre. 

   Kérjük, vegyék figyelembe bűnmegelőzési tanácsainkat, melyekkel a gondtalan és örömteli ünnephez szeretnénk hozzájárulni!

I. Az üresen hagyott lakások kapcsán 

A húsvéti ünnepekhez kapcsolódó kirándulások idején hosszabb ideig maradhatnak üresen az otthonok. Törekedjenek arra, hogy a lakások, családi házak ne legyenek őrizetlenül, felügyelet nélkül! Kérjék meg rokonaikat, szomszédaikat, ismerőseiket hogy figyeljenek otthonukra!

- Amennyiben megoldható, legalább egy helyiségben hagyják égve a villanyt, azt a látszatot keltve ezzel, hogy van otthon valaki! 
- Ha rendelkeznek jelző- és riasztórendszerrel, még rövid távollétük idejére is kapcsolják be, és rendszeresen ellenőrizzék annak működését!

II. Tömegközlekedés során

- A tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon jelentős számban fordulnak elő alkalmi táska- és csomaglopások, illetve zseblopások. 
- Bőröndjeinket ne bízzák ismeretlenekre, használják inkább a csomagmegőrzőket! Értékeiket lehetőség szerint ne vegyék elő, és ne használják a mobiltelefonjaikat; tartsák azokat zárható helyen, lehetőleg a belső zsebükben, táskájuk belső tároló részében!

Vásárlás, utazás során, közlekedési eszközön, vagy áruházban, bevásárlóközpontban, ha oda nem illő, szokatlan esemény történik – vitatkozás, kiabálás, lökdösődés, vagy rosszullét, stb. –, az esetlegesen szükséges segítség nyújtás mellett, tanácsos még inkább odafigyelni értéktárgyaikra. Nagyon sok tolvaj használja ki az emberek figyelmetlenségét, jó szándékát, segítőkészségét, illetve az ilyen jellegű eseményekből adódó zavart. Amennyiben mégis azt tapasztalják, hogy a tömegközlekedési járműveken a legnagyobb odafigyelésük ellenére is eltűnt valamilyen értékük, értesítsék a vonat, illetve buszvezetőt, a jegykezelőt, és a rendőrséget!

Utazásaik során fokozottan vigyázzanak értékeikre!   

III. Bevásárlóközpontokban, piacokon, nagyobb tömegeket vonzó helyeken 

Az alkalmi lopásokat, zseblopásokat jellemzően az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon vagy bevásárlóközpontokban követik el. Éppen ezért pénzüket, bankkártyájukat, egyéb más értékeiket már az otthonról történő elindulást megelőzően tegyék biztonságos, nem észrevehető, vagy nehezen hozzáférhető helyre! 
- A táskájukat tartsák bezárva, kezüket helyezzék rá, semmiképpen ne tegyék könnyedén a hátukra, oldalukra!
- Utazás, vagy várakozás során kerüljék a tülekedést! Értékeikre ne hívják fel a figyelmet!
- A PIN kódjukat lehetőség szerint jegyezzék meg, ne írják le, és főleg ne tartsák a bankkártyájuk mellett! 
- A pénz és irattárcákat ne a táskák, kosarak tetején vagy a nadrágjuk hátsó zsebében tartsák! Irataikat, a lakás és a kocsi kulcsaitól elkülönítve tárolják!
- A parkolás után, vagy vásárlásaik között ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék!
- A parkolást követően ne tegyék a csomagjaikat, táskájukat a csomagtartóba, ezt a tolvajok kifigyelhetik! Helyezzék oda azokat még indulás előtt!
- A vásárlást követően, ha már bepakoltak a kocsiba, ne menjenek vissza az üzletbe, mert ezt a műveletet szintén kifigyelhetik az alkalmi tolvajok és feltörhetik a gépkocsit. Amennyiben észlelik, hogy feltörték a gépjárművüket, ne nyúljanak semmihez annak érdekében, hogy a lehetséges nyomokat megőrizzék. Értesítsék a rendőrséget.

Amennyiben lopás tényét észlelik, lehetőleg ne szálljanak szembe a tolvajjal egyedül! Hívjanak segítséget, és azonnal értesítsék a rendőrséget! Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessék le a zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltassák le!

IV. Közúti közlekedés során 

Hasonlóan a többi egyházi ünnepünkhöz, a húsvét is a családi összejövetelek és a vendégfogadások időszaka. Ezekben a napokban a közúti forgalom megszokott ritmusa megváltozik. Az utakon a gépjárművek száma hirtelen a többszörösére nő.

Zéró tolerancia

A közúti forgalom jelentős megnövekedése fokozott veszélyekkel jár, melyet tetéz a húsvéti ünnepek sajnálatos velejárója, az ittas járművezetések magas aránya. Már egy pohár szeszesital elfogyasztása is befolyásolja a tudatunkat, és olyan élettani hatásokat vált ki – észlelési idő növekedése, reflexek lassulása –, amelyek a biztonságos és felelősségteljes közlekedéssel nem egyeztethetők össze. 

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy a húsvéti ünnepek során még inkább tanúsítsanak önmérsékletet, és szeszes ital fogyasztását követően ne vegyenek részt a közúti forgalomban!   Megoldásként ajánljuk, hogy jelöljenek ki maguk közül egy olyan járművezetőt, aki nem fogyaszt alkoholt, és képes egy társaságot, vagy a családtagokat épségben hazaszállítani. A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén pedig legyenek türelmesek, s már előre számítsanak hosszabb utazási időre!   

KÍVÁNJUK, HOGY LEGYEN MINDENKINEK BÉKÉS, GONDTALAN ÜNNEPE!                                                                                          
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

Fotó: player.hu