Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2019 január 07 hétfő - 10:50:11     Városi rendezvények      Hozzászólás0
„Négy hét van még Karácsonyig S várjuk már az ünnepet Szép négy gyertyás koszorúval Köszöntjük az Adventet” /Juhászné Bérczes Anikó/

   A karácsonyi ünnep az Adventtel kezdődik és Vízkeresztig tart. Az Advent szó latin eredetű, jelentése megérkezés, az eljövetel. A Karácsonyra való előkészület ideje, kezdete pedig András naphoz /november 30./ legközelebb eső vasárnap.

   Mint minden ünnephez, az Adventhez is tartoznak hagyományok, hiedelmek: régen az ünnep kezdetét harangszó jelezte éjfélkor, a vallásos emberek ebben az időben szigorú böjtöt tartottak. Az Advent a keresztény kultúrkörben a Karácsonyt megelőző négyhetes időszak.

   A Városunk Fejlődéséért Egyesület az ünnepkörhöz kapcsolódóan nyolcadik alkalommal szervezte meg a Kultúra Háza segítségével a hagyományteremtő, kulturális műsorokkal egybekötött gyertyagyújtásokat.


A képre kattintva fotógaléria nyílik az első adventi gyertyagyújtásról!

Az Adventi program december 1-jén kezdődött az Egyesület közreműködésével elkészített Adventi koszorún az első gyertya meggyújtásával. Az első gyertyát a Város Adventi koszorúján Gáll Károly Református lelkész Úr, és dr. Gráf Zsuzsanna Abony város Díszpolgára gyújtotta meg. Ezt követően a Római Katolikus Templomban az Abonyi  ANDANTE, valamint a Mezőtúri VIVACE Kamara-kórus csodálatos  karácsonyi műsorral köszöntötték az ünneplőket.

***

A képre kattintva fotógaléria nyílik a második adventi gyertyagyújtásról!

December 8-án a második gyertyagyújtásnál közreműködött Gáll Károly Református lelkész Úr, és dr. Szabó Éva, városunk Díszpolgára. Az ünnep a Kultúra Házában folytatódott, ahol Egyházi Géza, és Tóth Adrienn előadóművészek Adventhez kapcsolódó műsorral szórakoztatták a jelenlévőket.

***

A képre kattintva fotógaléria nyílik a harmadik adventi gyertyagyújtásról!

A harmadik gyertyagyújtáshoz december 15-én Molnár Péter Plébános Úr, és Habony István Abony Város Díszpolgára nyújtottak segítséget. Az ünnepi hangulatot az Abonyi Kinizsi Pál Gimnázium diákjai biztosították a Kultúra Házában.

***
 
A képre kattintva fotógaléria nyílik a negyedik adventi gyertyagyújtásról és kísérő programjairól!
 
Az Adventi program folytatásaként a negyedik gyertyát december 22-én Molnár Péter Plébános Úr, és Katona Róza Díszpolgárunk gyújtotta meg. Az ünnepi program a Római Katolikus Templom előtt Pásztorjátékkal folytatódott Baloghné Herédi Terézia hitoktató növendékeinek közreműködésével, majd a Bihari János Zeneiskola műsora következett a csodálatos akusztikájú Templomban. Közreműködtek Fazekas-Tatár Csilla, Fülep Márk, Búzás Dóra és a fuvola tanszak növendékei: Csizmadia Réka, Brezvai Anna, Abonyi Zsanna, Kovács Panna, Agócs Boglárka, Urbán Bianka.

Az Adventi program a Templom előtti téren az ünneplők megvendégelésével zárult. Az ünnepi program műsorai belépődíjmentesek voltak. A rendezvény Fővédnökségét Romhányiné dr. Balogh Edit Polgármester Asszony vállalta. Egyesületünk részéről köszönjük az Adventi rendezvényeken fellépőknek a színvonalas Adventi ünnepkörhöz kapcsolódó karácsonyi műsorokat.

Továbbá köszönjük a támogatóknak a felajánlásokat.

A rendezvények támogatói: Abony Város Önkormányzata, Kultúra Háza, Bihari János Zeneiskola, Kinizsi Pál Gimnázium, Ujszászi Katika virágboltja, Innoven Kft., ABOKOM Kft., Varga Attila vállalkozó, Radák úti Dohánybolt, Mészáros Vendéglő.

Abony, 2019. január 06.

Varga Sándorné
Városunk Fejlődéséért Egyesület Elnöke