Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 november 23 péntek - 10:48:30     Hivatali hírek      Hozzászólás0

   Laboratóriumi kísérleteket, virtuális hegesztő gépet és közlekedési szimulátort is kipróbálhattak ma az iskolások Abonyban. A Műszaki Szakképzési Centrum szervezésében ma a Somogyi Imre Általános Iskolában tartottak pályaorientációs napot.

   A folyékony nitrogén felrobbantotta a lufit. Ez csak egy azon érdekes kísérletek közül, melyekben részt vehettek ma az abonyi Somogyi Imre Iskola tanulói. Fontos, hogy a gyerekeknek legyen áttekintésük a foglalkozásokról, különféle szakmákban rejlő karrierlehetőségekről. 

„Még nem döntöttem el, hogy mi szeretnék lenni, mert nagyon érdekel a színészet és a kémia is.” - mondta Mayer Blanka Zsuzsanna. 

„Olyan különleges, hogy különböző anyagokat összekevernek és egy másik anyagot állítanak el vele és nagyon izgalmas.” - mondta Török Julianna Eszter. 

A képre kattintva megtekinthető a rendezvény video összefoglalója.

   A 2017/2018-as tanév rendjében már kötelezően szerepelt az általános és középiskolákban a pályaorientációs nap. A pályaválasztás előtt álló gyerekek döntését ugyanis megkönnyíti, ha az érdeklődési körüknek megfelelő témák feldolgozását teszik lehetővé számukra az iskolákban. Ezzel a céllal szerveznek pályaorientációs napokat. 

„Azért fontos, hogy képet kapjanak majd a későbbi pályaválasztásukhoz, megismerkedjenek olyan szakterületekkel, amit - gondolom, lehet, hogy csak hallomásból ismernek. És ezzel is egy képet kapnak és színesítjük a palettát, hogy választani tudjanak majd.” - nyilatkozta Kazinczyné Juhász Ildikó, a Somogyi Imre Általános Iskola intézményvezetője. 

   A gyerekek rengeteg mindent kipróbálhattak: nagyon nagy sikere volt a 3D-s nyomtatónak, a vasútmodelleknek, a távirányítós robotoknak. A Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum tavaly kezdte el ezt a programsorozatot MÜSZI kavalkád néven és olyan tevékenységeket mutatnak be, melyek a képzéseikhez szorosan kapcsolódnak. 

„Az elmúlt évben 12 általános iskolát látogattunk meg, erre az évre is 12 iskolát tudtunk előjegyezni, hiszen ez az iskola centrum részéről nagyon nagy erőfeszítést igényel, hiszen egy ilyen alkalommal 50 iskolához tartozó alkalmazott, illetve diák van kint, akik rendezik ezt a napot.” - nyilatkozta Hicsó György, a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum főigazgatója. 

   Az első osztályostól kezdve a nyolcadik osztályosoknak biztosítanak programokat. Megismerkedhetnek a diákok azon eszközökkel, tevékenységekkel, fogásokkal, melyekkel a későbbiekben találkozhatnak, ha a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum valamely intézményébe kívánják a tanulmányaikat folytatni. A következő pályaorientációs nap a Tiszaparti Gimnáziumban lesz december elsején.

Forrás: Szolnok Városi Televízió honlapja