Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 november 22 csütörtök - 10:26:08     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

   Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a településen jelenleg több helyen folynak útfelújítási munkálatok.

1. Külterületi utak fejlesztése pályázat keretében:

   Szeptember közepén kezdődött meg a külterületi dűlőutak felújítása Abonyban. Az önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően a Táborhegy-dűlő, a Belsőerdő-dűlő és a Temető-dűlő projektben érintett útszakaszain útalapot, ill. ún. makadámutat alakítanak ki a jelenlegi földút felújításával, valamint a csapadékvíz-elvezetés megoldásával. Jelenleg a záróréteg beépítése zajlik a Táborhegy-dűlőben, valamint megkezdődtek az előkészítő munkálatok a Belsőerdő- és a Temető-dűlőben. A kivitelező tájékoztatása alapján az időjárás függvényében még az idei évben megkezdődhetnek a Temető-dűlő útfelújítási munkálatai.

A fotóra kattintva megnézheti képes összeállításunkat.

2. Kőszórás technológiával történő útfelújítások:

   A Képviselő-testület 89/2018. (V.31.) sz. határozata alapján 33 alacsony forgalmú utcában kőszórásos (keszegi köves) technológiával felújítási munkák kezdődtek meg november elején (bővebben ide kattintva olvashatja a tájékoztatót -->). A kivitelező jelenleg a Lovassy, a Haladás, a Kasza, a Károly Róbert, a Nagy Lajos és a Szilágyi Dezső utcák körzetében végzi a munkálatokat.

3. Zártkerti övezetben lévő utcák felújítása pályázat keretében:

   A Zárkerti Programban megvalósuló pályázat részeként kettős itatású, mart aszfaltos technológiával megújult a Körte utca, a Szőlő utca (a Körte utcáig), a Mogyoró utca zártkerti lapos része, a Homok utca felújítás alól kimaradt szakasza (a Bajtárs utcától a Mogyoró utcáig).

A fenti három projekt esetében a kivitelező az abonyi székhelyű Duna-Tisza Aszfalt Kft.  

4. Kátyúzási munkák

   A Képviselő-testület döntése alapján még a tél beállta előtt kátyúzási munkákat végeznek az önkormányzat fenntartásában lévő utakon. A felújításokat az útellenőri feladatokat végző ABOKOM Közhasznú Nonprofit Kft. végzi. Bővebben ide kattintva olvashat a témában -->

A munkálatok befejezéséig szíves türelmüket kérjük!

Abony Város Önkormányzata

Abony.hu fotók: Darányi Erika

Címkék:
abony, abonyi, abonyban,