Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 október 29 hétfő - 15:54:24     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

   Közel harminc esztendeje dolgozik az országos és azon belül az abonyi szociális hálózatban Deákné Orosz Zsuzsanna, aki ma már a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének egyik legrégebbi tagja.

   A családsegítés kialakításában, fejlesztésében végzett fáradhatatlan munkájáért és kiemelkedő tevékenységéért elismerést vehetett át a napokban az egyesület 30 éves évfordulója alkalmából. A „Családsegítés fejlesztéséért” feliratú emléklapot és plakettet „A múlt diktálja a jövőt” című szakmai konferencián adták át Deákné Orosz Zsuzsának, akivel az elismerés apropóján szakmai életútjáról és a helyi szociális helyzetről beszélgettünk. INTERJÚ

   Deákné Orosz Zsuzsanna nemrégiben harmadízben kapott megbízást a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulástól a Humán Szolgáltató Központ vezetésére. A helyben működő intézményt, amely 2007 óta kistérségi fenntartásúvá szerveződött át, és évről évre mind több szolgáltatás került a fennhatósága alá, megalakulása óta vezeti az önkormányzat és a kistérségi társulás megelégedésére.  

   A helyi szociális központ vezetője védőnőként kezdte pályafutását Abonyban, 10 évig dolgozott ebben a munkakörben, majd figyelme még inkább a családsegítés szakmai háttere felé fordult.

- Pest, Heves és Nógrád megye régió ügyvivőjeként kezdtem el a munkámat a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületénél. Akkoriban ebben a három megyében még csupán 16 családsegítő szolgálat működött. Az újfajta szociálpolitikát, és a szociális munka segítését elsajátítva az volt a feladatunk, hogy ahol csak lehet, kezdeményezzük a családsegítők megnyitását, ill. ahol már létrejött, és nem volt szakirányú végzettségű munkatárs, segítsük a szakmai munkát - emlékezik vissza Deákné Orosz Zsuzsa, aki 1992-ben jeles eredménnyel végzett az ELTE szociológia szakán.
 
   A családsegítést az 1993-ban megjelent szociális törvényben nevesítették először, és tették kötelezővé az önkormányzatok számára, bár a bevezetési határidőt 2001-ig kitolták. Az egyesület keretein belül szakmai konferenciákat, műhelyeket szerveztek az ország számos pontján, Abonyban is - árulja el a Humán Szolgáltató Központ vezetője, akinek kezdeményezésére Abonyban már ebben az évben megalakult a családsegítő szolgálat, melynek vezetője lett. 1997-ben létrejöttek a gyermekjóléti szolgálatok és megalakultak a módszertani intézmények is.A Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete 1997-ben delegálta az Etikai Bizottságába.

- A Szociális Szakmai Szövetségben, amelybe az országos egyesületünk is tartozik, elindult egy etikai munkacsoport azzal a céllal, hogy elkészítse a szociális munka etikai kódexét. Ennek épp tavaly volt 25 éve. Úgy éreztem, hogy ez a felkérés már nem fér össze a régió ügyvivői feladataimmal, így maradtam az Etikai Bizottságban - tér ki korábbi tevékenységeire.

   Ma már az országos egyesület vezetőségi tagja, és az Etikai Bizottság elnöke. Emellett számos közép- és felsőfokú képzésben tanított és tanít óraadóként. Az Etikai Kollégiumban végzett tevékenységét, és elért eredményeit, mint mondja, kollektív sikernek érzi.

- Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a munkatársaim nélkül nem tudtam volna az országos szervezetben ilyen mértékben tevékenykedni, hiszen amíg ott helyt álltam, a többiek itthon (Abonyban) tartották kézben a dolgokat - hangsúlyozza.

A Humán Szolgáltató Központ szolgáltatásai közé tartozik a család- és gyermekjóléti szolgálat, az idősek nappali ellátása (Idősek Klubja), házi segítségnyújtás, a szociális étkeztetés, a támogató szolgálat és a pszichiátriai betegek közösségi ellátása.

- Úgy gondolom, hogy a család- és gyermekjóléti szolgálatnál jól működik a jelzőrendszer. Az idősek ellátására, a házi személyes gondozásra viszont egyre nagyobb az igény települési szinten, mert a gyerekek a munka miatt ingáznak vagy elköltöznek a városból, így sok idős ember magára marad. Igyekszünk a családokat mozgósítani, a természetes támaszokat megtalálni és őket bevonni az idősek támogatásába - részletezi Deákné Orosz Zsuzsanna, aki örömmel nyugtázza, hogy az Idősek Klubja rendszeres, aktív összejöveteleket tart, és a közösségi pszichiátriai szolgálatnál is gyakoriak a programok. - A Kék Madár Jóléti Alapítvány segítségével a gyerekeknek minden évben nyári táborokat szervezünk, az idei évben először Erzsébet-táborba is sikerült őket elvinni. Sajnos mind többször szembesülünk a gyerekek elhanyagoltságával, és azzal, hogy a kamaszok nehezen találják meg a motivációjukat a tanuláshoz - összegzi tapasztalatait a szociális szakember.

Az ellátandó szolgáltatáson felül jelenleg a fogyatékosok nappali ellátórendszerének kialakítása ad munkát az intézménynek, mely a Köztársaság úti volt Családsegítő épületében lesz majd elérhető. A sokrétű szociális szolgáltatások igénybevétele egyébként teljesen önkéntes, és mindenki számára elérhető a településen.

- Nagyon sokan keresik fel az intézményt mindenféle problémával és kérnek segítséget, akár családi konfliktusról legyen szó, de hivatali ügyek intézésében is - állítja Deákné Orosz Zsuzsanna, - az ajtó mindenki előtt nyitva áll, szívesen segítünk, amiben tudunk.Az intézményben nem csak a munkatársak készségesek, de a légkör is nagyon kellemes. 

- Úgy gondolom, hogy jó a hangulat a szakfeladatoknál, amely annak is köszönhető, hogy nagyjából állandó a kollektíva, nincs fluktuáció - tér ki a részletekre az intézményvezető, aki a kiégés megelőzésére irányuló szupervizor képzést is elvégezte. Nem csak szakértelmével, de állandó optimizmusával is igyekszik munkatársai segítségére lenni. 

- Törekszem arra, hogy a lehetőségekhez mérten mindenki jól érezze magát, aki itt napi sok-sok órát eltölt. Szoktunk csapatépítő tréningeket, kirándulásokat is szervezni, ahol még jobban össze tudunk rázódni.

Szükség is van arra, hogy a kollégák összetartsanak, mert ha segíteni kell, egységként sokkal hatékonyabban tudnak fellépni, és megbirkózni egy-egy nehezebb esettel.

- Bár a képzéseken azt tanítják a szociális dolgozóknak, hogy „az a család, amelyen segítek nem az én családom”, mégsem lehet teljesen elhatárolódni - húzza alá Deákné Orosz Zsuzsa, aki úgy gondolja, ennek is köszönhető, hogy előfordulnak pályaelhagyások.

- Például, ha kiskorú veszélyeztetése merül fel, és ki kell emelni egy gyermeket a családból, az nagyon megviselheti azt a szociális munkást, aki addig hosszú évekig törődött vele - világít rá az okokra.

   Emellett sajnos a rendkívül alacsony jövedelem is arra késztetheti a szociális területen dolgozókat, hogy más szakmában keressék boldogulásukat. Szerencsére Abonyban a munkaközösség viszonylag állandó, jelenleg 21 fő dolgozik minden nap azért, hogy a nehezebb helyzetben lévő családokon, gyerekeken, időseken segítsenek.

Abony Város Önkormányzata nevében gratulálunk Deákné Orosz Zsuzsannának a kitüntetéséhez, és köszönetünket fejezzük ki az intézmény valamennyi munkatársának a szociális területen végzett áldozatos munkájukért!

Szerző és Abony.hu fotók: Darányi Erika