Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 október 26 péntek - 06:47:36     Városi rendezvények      Hozzászólás0

abonyi_ereklyek_fosztogatoi_2_falumuzeum_szelleme_interaktiv_szabadulos_jatek_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg   A Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozat keretében, az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely bemutatja „Az abonyi ereklyék fosztogatói 2. - A Falumúzeum szelleme” című szabadulós játékát.

   Abony egyik legidősebb épülete a XIX. század óta áll a település szívében. A falai őrzik a régi idők emlékeit, termeiben a csend szilárdan uralkodik - látszólag. Bármi is jár odabenn, egyedül volt - mostanáig. Egy órád van! Találd meg a kiutat az épületből, mert az szereti megtartani a látogatóit!

   A 2017-es „Az Abonyi Ereklyék Fosztogatói” című szabadulós játék második pályája az Abonyi Lajos Múzeumi Kiállítóhely (Abony, Vasút út 16.) épületébe kalauzolja el a kalandra vágyókat. Az interaktív kiállítás a klasszikus szabadulószobák logikájára alapul. A csapatoknak lineárisan kell haladniuk, megtalálva a lakatok és ládák kombinációit, amelyek újabb és újabb feladványokat fednek fel. A cél, hogy kiszabaduljanak a Falumúzeum kísértetjárta épületéből egy óra alatt, különben az épület "elnyeli" őket.

Helyszín: Abonyi Lajos Múzeumi Kiállítóhely * 2740 Abony, Vasút út 16.
Programidőpontok: 2018. november 05-10. 16:00, 17:30, 19:00 és 20:30 órakor

Nagyításért kattintson a plakátra!

Gyakran feltett kérdések 
 
· Mennyire kell ismerni Abony helytörténetét a játékhoz?
Minimális alapműveltség kell hozzá, de a válaszok mindegyike ott lesz a múzeum épületében.
 
· Hány fős csapattal lehet jelentkezni?
Két fő a minimum, hat fő a maximum. Természetesen egy-két fő eltérés még elfogadható, de ennél nagyobb létszámmal érkezni nem érdemes, mert a túl sok játékos hátráltathatja egymást, illetve kevésbé működik a csapatszellem, ami ronthatja a játék élményét.
 
· Egyedül leszünk bezárva a múzeumba?
A hivatásos szabadulószobákban a játékmester kamerákon keresztül tartja megfigyelés alatt a játékosokat. Erre sajnos jelen esetben nincs lehetőség, hiszen egy múzeumi kiállítóhely a helyszín, ahol a kiállított tárgyak védelme is elsődleges szempont, ezért egy játékvezető végig bent marad a házban, és a játék részeként kérésre segíti is a feladványokban elakadt csapatokat.
 
· Egyetlen szoba lesz a játéktér?
Nem. Az épület egy-két pontjától eltekintve – ami természetesen jelölve lesz –, valamennyi terem része a játéknak.
 
· Mozgásban korlátozott személy vagyok. Részt tudok venni én is a játékban?
A múzeum épületében sajnos nincs akadálymentesítés. A játékosoknak fel kell menniük az emeleti részre is.
 
· Muszáj időpontot foglalni?
Igen. A játék fix időben indul november 5-10-ig (16:00, 17:30, 19:00, 20:30), és csak egy csapat tudja játszani. Időpontot foglalni az 53/360-075-ös telefonszámon lehet. Amennyiben a csapat mégsem tud megjelenni, ugyanezen a számon lehet jelezni az időpont lemondását.
 
· Miért csak délutáni időpontok vannak megadva?
Mivel a játék kerettörténete egy kísértet história, ezért a játék hangulatához a napnyugta illeszkedik a legjobban.
 
· Félelmetes a játék?
A játék tizennégy éves kor felett ajánlott, aminek az oka elsősorban a logika, de családoknak is kiváló szórakozást nyújthat. Mivel a történet „szellemes”, a játék során történhet egy-két meglepetés is.
 
   A csoportoknak (3-6 fő) előre be kell jelentkezni a megadott időpontokban (csapatnévvel, életkor megadásával, csapatvezető elérhetőségével) az intézménybe. A program tervezett időtartama az érdeklődésre való tekintettel egy hét, napi 3-5 alkalommal. Elsősorban gimnazista és felnőtt játékosok jelentkezését várják!
 
Regisztráció:
Kapcsolattartó: Jandácsik Pál
Telefon: 53/ 360-075 

A program ingyenes!