Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 szeptember 12 szerda - 09:48:59     Sporthírek      Hozzászólás0

   Az Abonyi Kézilabda Club 2018. szeptember 01-jén rendezte meg egykori kiváló sporttársuk emlékére, a Makai Máté Felkészülési Emléktornát. Idén a Kiskunmajsai KC, a Túrkevei VSE és az Üllői VKSK csapatai fogadták el a klub meghívását.

- A torna évről-évre remek lehetőséget ad a csapatok számára a bajnoki rajt előtti felkészülésben. Ez most sem volt másként, és bízunk benne, hogy minden csapat hasznára vált, így ezzel mi is hozzájárulhattunk az eredményes felkészülésükhöz - tájékoztatta lapunkat Mádi Csaba az Abonyi Kézilabda Club Férfi Szakosztályának vezetője.

   A szakosztályvezető azt is elárulta, idén igen kiélezett mérkőzéseken szerezték meg a csapatok a helyezéseket. Több mérkőzés is büntetődobásokkal dőlt el. A junior és felnőtt együttesek két-két mérkőzésen mérettek meg. Délelőtt a juniorok, délután pedig a felnőttek csaptak össze.

- Az első mérkőzésen ifjúsági csapatunk fölényes játékkal, magabiztos győzelmet szerzett Túrkeve ellen. Ezt követően a majsai fiatalok 60 perc játék után (25:25), büntetőkkel felülmúlták a túrkevei alakulatot, akik kezében és lábában már volt egy mérkőzés, de így is igencsak megnehezítették ellenfelük dolgát. Harmadik mérkőzésükön az abonyi fiatalok ismét megmutatták tehetségüket és esélyt sem adtak Kiskunmajsa csapatának, mellyel megszerezték a tornagyőzelmet - értékelt Mádi Csaba.

A képre kattintva Facebook fotógaléria nyílik! Megtekintéséhez nem szükséges regisztrálni!

Abonyi KC – Túrkevei VSE 37:21 (20:9)
Kiskunmajsai KC – Túrkevei VSE 29:27 (15:9)
Abonyi KC – Kiskunmajsai KC 36:20 (16:10)

I. Abonyi KC
II. Kiskunmajsai KC
III. Túrkevei VSE

   A felnőtt csapat elsőként Túrkeve ellen lépett pályára. A játékosok először fogtak meccslabdát, amely a szakosztályvezető szerint meg is látszott a játékon. Szerencsére a hibákat felülmúlta az elszántság, így a második félidőben megnyerték az igazán jó iramú mérkőzést.

- Ezután Kiskunmajsa lépett pályára, korábbi nagy riválisunk az Üllői VKSK ellen. Az egész mérkőzés igazán kiélezett, izgalmas párharcot hozott. Rendes játékidőben nem is tudták a csapatok eldönteni a győzelem sorsát. Így büntetődobások következetek, melyet 4:2-re Kiskunmajsa csapata nyert meg és került a döntőbe. A harmadik helyért zajló mérkőzés is igazán parázsra sikeredett. A mérkőzés lefújásáig nem lehetett tudni ki nyer. Szinte végig gólelőnyben volt a Túrkeve, de az Üllő is derekasan helytállt. Az utolsó 5 percet az Üllő jobban bírta és végül 2 góllal megnyerte a mérkőzést - elemezte az összecsapásokat a szakosztályvezető.

   A tornagyőzelemért az Abonyi KC és a Kiskunmajsai KC lépett a parkettára. Benne volt mindkét csapatban az előző párharc. Majsa ugyan többször volt 2-3 gólos előnyben, de ezt mindig le tudta dolgozni a hazai csapat. Miután az első félidő döntetlennel zárult (12:12), a második félidőre maradt a döntés. Az 53. percig szoros volt a csata, de a végső játékrészben az ellenfél jobban koncentrált és 1 (!) gólos győzelemmel megszerezte az elsőséget.

Abonyi KC – Túrkevei VSE  30:27 (14:15)
Kiskunmajsai KC - Üllői VKSK 35:33 (15:16)
Üllői VKSK – Túrkevei VSE 29:27 (13:15)
Abonyi KC – Kiskunmajsai KC 29:30 (12:12)

I. Kiskunmajsai KC
II. Abonyi KC
III. Üllői VKSK
IV. Túrkevei VSE

Legjobb mezőnyjátékos: Vadkerti Attila (Kiskunmajsai KC)
Legjobb kapus: Patyi Róbert (Kiskunmajsai KC)
Gólkirály: Szilágyi Péter (Üllői VKSK; 14 gól)
Legjobb abonyi játékos: Benkucs Zoltán

Mádi Csaba: Köszönjük a rendezvény lebonyolításában az Agropont Kertészeti Áruház, a GediPress és Kaczúr Gyula (JuliusDesign) támogatását. Hálásak vagyunk a Makai családnak, hogy idén is méltónak érezték egyesületünket az emléktorna megrendezésére.

Eredményes bajnoki szezont kívánunk!
 
Darányi Erika
Fotó: Székely Szilárd