Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 szeptember 12 szerda - 07:59:25     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

javaslatkeres_abony_kozmuvelodeseert_cim_adomanyozasara_abonyban_abony_abonyi_abony.hu_2018.jpg   Az „Abony Közművelődéséért” kitüntetés adományozásának rendjét Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének a kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 6/2015. (II.27.) számú rendelete (a továbbiakban: Rendelet) szabályozza, melynek III. fejezete szerint
III. fejezet

„Abony Közművelődéséért” kitüntetés

10. §

   Abony Város Képviselő-testülete „Abony Közművelődéséért” kitüntetést adományozhat a város kulturális, közművelődési, közgyűjteményi, művészeti életében elért kimagasló érdemek elismeréseként azon magánszemélyeknek, civil közösségeknek, civil szervezeteknek, akik közösségi munkájukkal és a közéletben való részvételükkel - a kitüntetés odaítélését megelőző 5 évben -hozzájárultak Abony kultúrájának gondozásához, a közösségi művelődéshez, a város kulturális színvonalának emeléséhez, helyi és országos közművelődési, tanulmányi, zeneművészeti versenyeken kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Nagyításért kattintson a képre!

11.  §

(1) A kitüntetésből évente egy adományozható.
(2) A kitüntetés adományozására a 2.§. (1) a)-c) pontjaiban meghatározottakon felül javaslatot tehetnek a helyi intézmények vezetői.
(3) A kitüntetésre való felterjesztés határideje a tárgyévet megelőző év október 31. napja
(4) A kitüntetés adományozásáról a Képviselő-testület a tárgyévet megelőző év november 30. napjáig dönt.
(5) A kitüntetés átadására minden évben a Kultúra napja alkalmából rendezett díszhangversenyen kerül sor.

12. §  

(1) A kitüntetés adományozása során plakett, oklevél és pénzjutalom jár.
(2) A kitüntetéssel járó pénzjutalom összege nettó 100.000.- forint.

Kérem, hogy amennyiben javaslattal kíván élni az „Abony Közművelődéséért” cím adományozására vonatkozóan, javaslatát 2018. október 31-én (szerda) 16:00 óráig szíveskedjen megküldeni az abony@abony.hu elektronikus levelezési címre,postai úton a 2740 Abony, Kossuth tér 1. címre, illetve leadhatja személyesen a Polgármesteri Hivatal Titkárságán.

Tisztelettel:

Romhányiné dr. Balogh Edit
polgármester