Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 szeptember 11 kedd - 15:45:30     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0
2018/09/06

   A Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból 119,61 millió Ft összegű, vissza nem térítendő támogatást nyújt az „Abony külterületi útjainak fejlesztése és a karbantartáshoz szükséges munkagép beszerzése” című projekt megvalósításához. A támogatás 90 %-os intenzitású.
 
   Abony Város Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a Vidékfejlesztési Program keretén belül a „Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése” című, VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 azonosító számú felhívásra. A projekt a fizikai megvalósítás szakaszába lép, miután a közbeszerzési eljárás lezárását követően, a legkedvezőbb ajánlatot tevő Duna-Tisza Aszfalt Korlátolt Felelősségű Társasággal 2018. szeptember 4-én aláírásra kerültek a vállalkozási szerződések.
 
   Az utak fejlesztésére vonatkozó közel 100 millió Ft összegű európai uniós és hazai költségvetési támogatás segítségével Abony város külterületén három külterületi dűlőút egyes szakaszai újulnak meg, összesen 4312 méter hosszúságban. Stabilizált, hatékonyan karbantartható, 4 méter szélességű útalapot, ill. ún. makadám utat alakítanak ki a jelenlegi földút felújításával, valamint a csapadékvíz-elvezetés megoldásával. A vállalkozási szerződések szerint két önálló területi pozíció szerint kerül sor a megvalósításra.

A sajtóközlemény megtekintéséhez kattintson a képre!

   2019. április végéig a Belsőerdő-dűlő két szakaszának fejlesztése, összesen 1477 fm, a Temető-dűlő felújítása 1057 fm, valamint a Táborhegy-dűlő három szakaszának rekonstrukciója, összesen 1778 fm hosszúságban valósul meg. Abony Város Önkormányzata a belterület határát képező Szondi utca és a Temető dűlő közötti 255 fm-es szakasz felújítását a fentiekben vázolt műszaki tartalommal, önerőből végezteti el.
 
   A munkaterület átadás-átvétel az önkormányzat részéről a kivitelezést végző cég számára 2018. szeptember 6-án megtörtént. A vállalkozó az útfelújítási munkálatok megkezdése előtt a várható forgalomkorlátozásokra tekintettel, az önkormányzattal egyeztetve forgalomtechnikai terveket készít.
 
   A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló beruházásnak köszönhetően, több mint 500 lakos életkörülményeinek és munkába járásának, valamint 18 vállalkozás gazdasági feltételeinek javulása érhető el.
 
   A projekt keretében, közel 20 millió forint összértékben kerül sor a külterületi utak karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzésére, Kőröstetétlen Község Önkormányzatával való konzorciumi megállapodás alapján. A támogatott projekt eredményeként Abony Város Önkormányzata egy erőgépet (traktor) és egy munkagépet (gréder) szerez be. Kőröstetétlen Község Önkormányzata egy faaprító gépet vásárol.
 
A projekt fizikai megvalósításának kezdete: 2018. szeptember 6.
 
A projekt várható befejezése: 2019. április 30.
 
A projektről bővebb információt a www.abony.hu oldalon olvashatnak.