Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 június 26 kedd - 17:11:18     Városi rendezvények      Hozzászólás0
2018. augusztus 04. - Abony, Mikes-tó (Mikes Kelemen utca 9.)

abonyi_to_party_tarka_borju_fozoverseny_abonyban_abony_abony.hu_2018.jpg
   Az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és MKH az elmúlt évek nagy sikereire való tekintettel, idén is megrendezi a IV. Tó Partyt és az Abonyi Tarka Borjú Főzőversenyt.

   A főzőversenyre idén is várjuk augusztus 4-én, 8 órától azon családok, baráti társaságok, cégek, civil szervezetek jelentkezését, akik meg szeretnék mutatni, hogy jól forgatják a fakanalat.

A főzőversenyre nevezett csapatok három kategóriában mérhetik össze tudásukat:
- Bográcsos ételek
- Sültek, grillek
- Egyéb, Kinizsi korabeli ételek

Az egyetlen feltétel, hogy marhából, borjúból készült finomságok kerüljenek a tányérra. Az elkészült ételeket idén is szakmai zsűri fogja elbírálni.
 
Nagyításért KLIKK a plakátra!


   A főzőversennyel párhuzamosan - a Tó Party keretében - egész napos kirakodóvásár és színes, változatos programok, bemutatók várják a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat. A nap folyamán a gyerekeket gyermeksátor várja, arcfestéssel, lufi hajtogatással, kézműves foglalkozásokkal és könyves kuckóval. A délután folyamán városnéző kisvonat is színesíti a rendezvényt. Emellett vendégünk lesz a Széltolók gyermekzenekar, akik szintén az apróságoknak kedveskednek egy kis műsorral.

   A színpadon Abony kiválóságai szórakoztatják a közönséget: Bihari Ifjúsági Stúdió és a Melody Band fellépését élvezhetik a látogatók. A változatos zenei paletta is biztosítja a jó hangulatot. Idén olyan híres, sokak által kedvelt előadók fogadták el a meghívást, mint Wolf Kati, Krisz Rudolf, RAUL, a Sunset Limited zenekar és a Kontroll zenekar. A rendezvényen tiszteletét teszi Tibi Atya is, az internet sztárja.

   A programot vízi lampionok úsztatása színesíti, melyre várjuk a minél ötletesebben elkészített lámpásokat. Emellett az idén sem maradhat el a selfie készítő verseny. A fények szerelmeseit ez évben Lézershow várja, majd az este hamisítatlan retro diszkó hangulatban zárul.

A főzőversenyre augusztus 1-ig, a lampionkészítő versenyre pedig július 31-ig várjuk a jelentkezéseket. 

Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és MKH