Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 április 24 kedd - 14:09:53     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

belteruleti_utak_felujitasara_palyazik_onkormanyzat_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg   Két pályázati lehetőséget is megragad az önkormányzat a közeljövőben, hogy tovább fejlessze Abony város úthálózatát – erről a 2018. április 12-i ülésén döntött a település Képviselő-testülete.

   Pozitív támogatási döntés esetén 16 belterületi utca újulhat meg elsősorban kettős itatású, mart aszfaltos technológiával.

   1.) Az „Önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítésének támogatása gazdaságfejlesztési céllal Pest megye területén” című, PM_ONKORMUT 2018 azonosító számú kiírásra, a maximális bruttó 150 millió Ft támogatási összeg igénybevételével kíván pályázni a város.

A pályázati projekt az alábbi utcák felújítását tartalmazza:

 Utca neve Hossz (fm) Átlagszélesség (m) Technológia
 Bajtárs utca 369,2 4,1 mart aszfalt
 Mária Terézia utca 780 4 aszfalt
 Dembinszky utca 612 3 aszfalt
 Hold utca 118,2 3 mart aszfalt
 Illyés Gyula utca 238,9 3 mart aszfalt
 Szolnoki út (páratlan oldal) láncházak előtti szakasz 322,1 3,5 mart aszfalt
 Knézich Károly utca 255,7 3,5 mart aszfalt
 Szolnoki út páros oldal láncházak 174,1 3,5 mart aszfalt
 Viola utca 137,5 3 mart aszfalt
 Mónus Illés utca 256,1 4 mart aszfalt
 
 
   2.) Az „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására – belterületi utak, járdák, hidak felújítása” megnevezésű felhívásra a maximális, bruttó 30 millió Ft erejéig pályázik az önkormányzat, amely a következő utcák felújítását foglalja magában:

 Belterületi utca felújítása itatásos, mart aszfalt technológiával
és járulékos munkáinak elvégzése
 Utca neve Hossz (fm) Átlagszélesség (m)
 Károly Róbert utca 493,1 3,3
 Jólét utca 198,7 3,2
 Katona József utca 176,5 2,5
 Mikszáth Kálmán utca 82,9 4
 Rózsa utca 257,9 3,5
 Szent Margit utca 105,1 2,8

Az önkormányzat összesen közel 12 millió Ft önerőt biztosít a pályázatok sikeres megvalósításához.

Az elmúlt időszakban a város úthálózatát érintően két örömhírről is tájékoztattuk a Tisztelt Lakosságot.

Külterületi, helyi közutak felújítása

   Pályázati forrás igénybevételével fejleszti az önkormányzat a Belsőerdő-, a Temető- és a Táborhegy-dűlő egyes szakaszait. A Vidékfejlesztési Program keretében benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően, a közel 145 millió Ft összköltségű beruházás során a fenti dűlőutak esetében útalapot, ill. mezőgazdasági makadám utat alakítanak ki a meglévő földút felújításával. Bővebben -->
 
Zártkerti övezetben található utcák fejlesztése
 
   A Földművelésügyi Minisztérium a maximális, 10 millió Ft támogatásban részesítette az önkormányzatot a Zártkerti Programban benyújtott pályázatára. A megítélt forrásból három méter szélességben, kettős itatású, mart aszfaltos technológiával felújítják a Homok utca fejlesztés alól kimaradt szakaszát /Bajtárs utcától a Mogyoró utcáig/, a Mogyoró utca zártkerti lapos részét, valamint a Szőlő utca Körte utcáig tartó szakaszát és a Körte utcát. Rendezik a Körte utcában található önkormányzati ingatlan területét, kutat létesítenek és gyümölcsöst (vilmoskörte fa) telepítenek. Bővebben -->
 
Kátyúzás
 
Az idei évben is folytatódik a belterületi utak kátyúzása, padkázása, melyre minden évben több millió Ft-ot költ az önkormányzat.

Járdaépítések
 
Járdákat építenek és újítanak fel az idei esztendőben is, melyre 17 millió Ft-ot terveztek a 2018. évi költségvetésben. A közeljövőben felújítandó szakaszok kijelöléséről májusban dönthet a Képviselő-testület.

Az önkormányzat - ahogy az eddigiekben is - a jövőben is minden pályázati lehetőséggel élni kíván, mely a város további fejlődését, gyarapodását szolgálja.

Abony Város Önkormányzata  
 
 
Korábbi fotó!