Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 április 16 hétfő - 16:55:29     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

abonyi_cukraszok_sikerei_abonyban_pelikan_kupa_abony.hu_2018.jpg   Több tehetséges, fiatal cukrász él Abonyban, derült ki újfent a szolnoki Pelikán Kupa Gasztronómiai kiállításon és versenyen szerzett eredményekből. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett megmérettetésen évről évre az ország legjobb szakácsai, cukrászai és pincérei, illetve ezen szakmák tanulói mutatkoznak be.

   A versenyzőknek ezúttal sem volt egyszerű dolguk. A világ- és olimpiai bajnokokból, nemzetközileg elismert és mester szakemberekből álló zsűri folyamatosan figyelemmel kísérte a résztvevők munkáját, a cukrászkülönlegességek kivitelezését, megjelenítését és az összhangot is szemrevételezte. Az értékelést követően szakmai tanácsokkal is ellátták a cukrászmesterség szerelmeseit.


   A kiállításon bemutatott páratlan édességarzenál elkészítése sok feladatot rótt a versenyzőkre, hiszen a megálmodott nyalánkságokat olyan formába kellett önteniük, hogy a szakavatott bírák elégedettségét is kivívják.
szekely_szilard_cukrasz_abonyban_pelikan_kupa_abonyi_abony.hu_2018.jpg


Székely Szilárd abonyi cukrásznak sikerült lenyűgöznie a zsűrit. Munkáit arany minősítéssel jutalmazták. A fiatalember karamellből készült csoda kreálmányát „Szívdobbanásnak” nevezte el. A rendkívül esztétikus és szemet gyönyörködtető édesség mellett zsúrtortáját és minőségi teasüteményeit is a bírálók és a látogatók elé tárta. Szilárd a szolnoki Marcipán Cukrászdában bontogatja szárnyait, és nap mint nap számot ad tehetségéről.


szabados_ildiko_cukrasz_tanulo_abonyban_pelikan_kupa_abonyi_abony.hu_2018_2.jpg
   
   A cukrász tanulók közül az abonyi Szabados Ildikó diadalmaskodott, aki a Gyurma Napi Cukrászda támogatásával indult a versenyen. Az érettségi előtt álló fiatal lány nem csak a hagyományos rákóczi túrós elkészítésére vállalkozott, művészi szintű artisztikája mellett olyan nem mindennapi desszerteket is bemutatott, mint a csokoládés-kókusz mousse mangózselével vagy a Mille-Feuille névre keresztelt kávé és narancskrémmel készült különlegesség.

   A 18 éves cukrásztehetség lenyűgöző finomságait aranyéremmel és a Pelikán Kupa odaítélésével hálálták meg.

Szívből gratulálunk az eredményekhez és további sok sikert kívánunk!

Darányi Erika

Kapcsolódó hírek: