Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 április 15 vasárnap - 15:54:24     Intézményi hírek      Hozzászólás0

   A Gyulai iskola meghívására Abonyba érkezett az országjáró Tejkamion 2018. április 12-én, azzal a céllal, hogy az intézménybe járó gyermekekkel még jobban megismertessék a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag hazai tejet, ill. tejtermékeket.

   A Tejkamion két napig időzik városunkban. A „Tej Útja” címre keresztelt programban az alsó tagozatosok közül pénteken 7 osztály vett részt, hétfőn ugyanennyi kapcsolódik be.

   Elsőként a 2. b osztály utazhatott el a tej varázslatos világába. A tejkamion öt, izgalmas interaktív állomásán előbb a tej feldolgozásának módjairól és a tejfogyasztás fontosságáról hallhattak előadást, majd a legmodernebb technikákkal (pl. tablettel) különböző játékos feladatokat próbálhattak ki: szívesen gondoskodtak például a sokak által kedvelt nedűt termelő állat virtuális etetéséről. Minden digitális etap sikeres teljesítése után pecsétet kaptak a gyerekek. Aki mind az ötöt összegyűjtötte, máris megpörgethette a Tejszív szerencsekereket, és egy darab garantált ajándékkal – pl. vonalzóval, uzsonnás dobozzal, órarenddel vagy éppen tornazsákkal – térhetett vissza az iskolába. Mivel mindenki kivétel nélkül ügyesnek bizonyult, senki sem hagyta el a csodajárgányt üres kézzel. Előtte persze a szomjas nebulók egy kis pohárka, frissítő tejet hörpinthettek fel a Tejbüfében, majd a kamion előtt a kíváncsibbak a fejéssel is megpróbálkozhattak.

KLIKK a képre a fotógalériáért!   A Tejkamion meginvitálásának ötlete az egyik szülőtől, Kopiás Henriettától eredt, aki Kovácsné Prágai Ilona tanítónő segítségét kérte, aki készségesen az ügy mellé állt. Miután az intézmény vezetése is hasznosnak találta a programot, Dévainé Kazinczy Sára igazgató asszony hivatalosan is megkereste a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot, hogy az iskola tanulói is részesülhessenek a különleges élményben.

   Az intézmény szívesen látja az érdeklődőket is, pl. az óvodás csoportokat. Akik pénteken nem tették meg, sétáljanak el hétfőn, és nézzék meg ezt a nem mindennapi látványosságot.

Darányi Erika
Abony.hu fotók: Szilágyi Tamás