Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 április 12 csütörtök - 15:25:48     Városi rendezvények      Hozzászólás0

   IDEA-EXPO címmel nemzetközi kiállítást és vásárt rendeztek Abonyban a hódmezővásárhelyi Ötlet Club 13 Egyesület szervezésében. A tavasznyitó seregszemlére az Abonyi Lajos Művelődési Házba lapunkat is meghívták - írja a szabadfold.hu.

   Nem is olyan régen nagy sikerű Szabad Föld-estet tartottunk itt, szívesen mentünk ismét. (A Pest megyei települések közül Abonyban van a legtöbb előfizetőnk.) Huszonhét hazai városból, faluból érkeztek kiállítók, de jöttek Romániából, Szerbiából, Montenegróból és Bosznia-Hercegovinából is. Kilencvennyolc újítást és találmányt mutattak be összesen, a prototípustól a sorozatgyártású termékekig.

   A csőtöréskor önműködően elzáródó főcsaptól a fényáteresztő betonig – amit nagyrészt az Ötlet Club jóvoltából fedezett fel évekkel ezelőtt az ország –, a nyulak természetes pároztatását és a kisnyulak stresszmentes elválasztását szolgáló „ösztönketrectől” a különböző logikai játékokig, a kézi gabonamalomtól a napkemencéig, a légúti allergia és asztma kezelését segítő Géniuszés Med Oscar-díjas miniszanatóriumtól (sóinhalátortól) a csigás adagolóval ellátott diótörő gépig sok mindent láthattunk és megcsodálhattunk. Az utóbbi – a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum gépipari szakgimnáziuma három diákjának újdonsága – például igen nagy érdeklődést váltott ki, a 10.c osztályos Csiga Marcell, Gulyás Máté és Honti Tamás alig győzte magyarázni és mutatni a látogatóknak a gép működését. A Lankus József tanár úr vezette szakkörből még hárman jeleskedtek Abonyban: Almási Krisztián, Szabó György és Szemerei Péter egy üregelőgéppel rukkolt elő.
 
Fotók: Fekete Krisztina

   A legfiatalabb pályázó a beremendi Illés Bettina volt a maga 10 évével – környezetvédelmi témájú rajzaival –, s akadt, aki – például a miniszanatórium feltalálója, Kiss Lukács – nyolcvanon túl is ifjúi hévvel fogadta vendégeit. Annál meggyőzőbb érv pedig nem is kellett a találmánya mellé, hogy először önmagát gyógyította meg vele. S hogy mi mindenen törik a fejüket találékony emberek? Az abonyi Csizmás Anita például – akinek az édesanyja matektanárnő – ötéves kisfiával társasjátékozva jutott el a szorzótábla gyorsabb elsajátítását szolgáló memóriajátékig.

   „Minden találmány kezdete az ötlet” – ez az Ötlet Club 13 Egyesület jelmondata. Az egyesület – amely 1996. március 13-án alakult és 13-an hozták létre – szeretné elősegíteni, hogy minél több ötletből legyen találmány. Az ötletgazdák és a feltalálók helyzete nem könnyű hazánkban, miként a szomszédos országokban sem. Nagy Zoltán, a vállalkozásszervezőként 2014-ben Jedlik Ányos-díjjal kitüntetett elnök szerint ezért is kerestek társakat határon túl is, s nem csak magyarokat. Különösen jók a vajdasági és a bánáti kapcsolataik: az Ötlet Club közreműködésével jutottak el szerb és horvát feltalálók Romániába, a nagyszabású zsombolyai kiállításra. Abonyba pedig – ahol tíz év elteltével most másodszor rendezték meg az Idea-Expót – eljöttek a Temesvári Műszaki Egyetem kutatói és mások a Temesközből, akiknek a szerbiai szereplését korábban nem engedélyezte a bukaresti hatóság.

   Az újítások, találmányok népszerűsítése és piacra jutásának elősegítése mellett nagyon fontosak azok a találkozások és beszélgetések, amelyek a kiállítótermeken kívül a fehér asztal mellett zajlanak, és összehoznak, egy-egy ötlet továbbgondolására, közös munkára késztetnek olyan embereket, akik különben tán meg sem ismerhették volna egymást.

   Sokak számára pedig a legnehezebb épp az, hogy ha már úgy látják, eljött az ideje, akkor miképpen lehet „levédetni” egy szabadalmat. Nagy Zoltánék ebben is tudnak segíteni: az egyesületet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (az egykori Szabadalmi Hivatal) a feltalálók és a hivatal közötti láncszemnek tekinti, Abonyban is ott voltak az asztalokon az iparjogvédelmi, információs, tájékoztató kiadványaik, melyek segítik az eligazodást.

   Az Ötlet Club 13 a vidék egyesülete, kiállításaikat is vidéken rendezik. Már túl vannak a hatvanadikon, és folytatják. Szeretnék, ha ötletével sehol senki nem maradna egyedül, hanem szolgálhatná a köz javát vele, határon innen és túl.

Forrás: Szabadföld - szabadfold.hu