Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 április 12 csütörtök - 16:12:45     Intézményi hírek      Hozzászólás0

   Hat évvel ezelőtt csend ült a Kálvin János úti református templom falai közé. Egy istentisztelet alkalmával ugyanis elnémult az egyházközösség orgonája. Szerencsére nem örökre. Több éves összefogás és munka eredményeként március végén ismét megszólalhatott a kivételes hangszer. Az örömhírről Nagytiszteletű Gáll Károly református lelkész számolt be lapunknak.

- Természetesen az orgona, mint minden hangszer, állandó karbantartást igényel. Egyes részei bőrből készültek, és az élő anyag természeténél fogva az idő múlásával elérik. A billentyűktől ólomcsöveken keresztül jut a levegő a sípokig, melyek saját súlyuknál fogva elveszíthetik átmérőjüket, ezért időnként cserére szorulnak - részletezi a református lelkész úr, aki úgy véli, már korábban is lehettek problémák az orgonával, ráadásul az épület külső-belső tatarozásakor hiába takarták le azt, a por így is komoly munkát végzett benne.
 
Még több fotóért kattintson a képre!

   Bár a hangszeren az elmúlt időszakban többször is végeztek korrekciós munkákat, amikor az nem szólalt meg többé, elodázhatatlanná vált a teljes felújítása. 2013-ban az egyházközség Presbitériuma adománygyűjtést hirdetett az orgona felújítására. Nt. Gáll Károly úr elmondása szerint több helyi cég és egyéni vállalkozó is a kezdeményezés mellé állt:

- Szponzorok segítségét kértük a restaurálási munkálatok megkezdéséhez, és elindítottuk a „Zenével a zenéért” című jótékonysági koncertsorozatunkat, melynek teljes bevétele a felújítást szolgálta. Így több mint 1,5 millió Ft-ot sikerült összegyűjtenünk. Sajnos hamar világossá vált, hogy a sokrétű feladatok elvégzéséhez nincs elegendő anyagi fedezetünk.


Nt. Gáll Károly református lelkész úr nagyon hálás minden segítségért

   Végül a Nemzeti Kulturális Alapból érkező 6 millió Ft összegű támogatás adta meg a lendületet a munkák megkezdéséhez. A hangszert a mennyezet kupolaszerű kialakításával a budapesti Rieger orgonagyár Árokháty Béla orgonaszakértő-lelkipásztor tervei alapján építette opus 2403-as számmal. Az egyedi kialakítású kupolaszerkezet különleges hangzást ad a hangszernek. Nem általános érvényű, hogy a belső teret igazítják az orgonához, inkább megtörik a sípokat, hogy az beférjen az épületbe. Abonyban még erre is ügyeltek.

   Mint kiderült, csupán néhány ugyanilyen darab készült ebből az orgonából. A ritkaságnak számító hangszer helyreállítása ezért nagy kihívást állított az egyházközösség elé, kialakítása jelentősen megnehezítette a szakemberek dolgát. A helyreállítási és restaurálási feladatok oroszlánrészét 2017-ben végezték el.

- Komoly összeget emésztett fel a templom szútalanítása is, amelyre azért volt szükség, mert a játszóasztalt csak úgy lehetett elszállítani az orgonaépítő műhelybe, ha az teljesen kártevőmentes, hogy megvédjék a műhelyt az esetleges fertőzéstől. A szúirtás kivitelezésére is külön kellett figyelni, hogy megóvják a kazettás mennyezetet az elszíneződéstől. A sípok egy része fából készült, és a bőr membránok - amelyek áteresztik, ill. elzárják a levegő útját - cseréje, javítása is tetemes költséget jelentett. Eredetileg a reformáció 500. évfordulója alkalmából, már tavaly szerettük volna átadni a megújult orgonát, de a javítás során felmerült problémák miatt ez végül nem valósult meg - magyarázza a lelkipásztor.   Az ünnepélyes átadó ünnepséget végül idén márciusban, virágvasárnap tartották meg. Nt. Gáll Károly nagyon hálás valamennyi segítségért, de az is örömmel tölti el, hogy a megújult orgona mellett az 1787-ban épült templom belső tere is esztétikus. Néhai Fábián Zoltán lelkész úr hathatós munkájának köszönhetően a 2000-es években látványos külső és belső felújításon esett át az épület: többek között lecserélték a padozatot, felújították a szószéket és megújult a padlózat is.

   A református lelkész úr reméli, hogy az elkövetkezendő 20 évben nem lesz komolyabb probléma az orgonával. Májusban terveznek egy felülvizsgálatot és újrahangolást, valamint rendszeres éves karbantartásokat. Ahogy az lenni szokott, ahogy az egyik baj „elhárult”, máris megérkezett a következő:

- Az olvadást követően elkezdett a toronyról lepotyogni a vakolat, és ráesett a tetőre is, ami egy ponton beszakította azt. Szerencsére egy alpinista brigád elhárította a veszélyt, de most egy jól látható szakaszon hiányzik a vakolat a templom tetejéről. Sajnos önerőből egyelőre biztosan nem tudjuk felújítani – teszi hozzá.

   A Református Egyházközségnek egyébként több fejlesztési elképzelése is van, melyek anyagi korlátok miatt még nem valósulhattak meg, pl. a kerítés rendbetétele, de a temetőben is szeretnének néhány felújítást elvégezni. Szoktak ugyan pályázni, de többnyire reménytelenül, mert a támogatásokhoz nagyon nehezen jutnak hozzá. Bízunk benne, hogy ezek a problémák is mielőbb elhárulnak.

Szerző: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Szilágyi Tamás

A református templom orgonájának felújítását Paulus Frigyes orgonaépítő mester, a munkálatok nyomon követését pedig Dr. Dávid István orgonaművész, orgonaszakértő végezte.