Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 március 21 szerda - 16:42:45     Hivatali hírek      Hozzászólás0

kormanyablak_cegled_vasutallomas_abony_abony.hu_2018.jpg   Új kormányablakkal bővült a ceglédi járás. Mától 8 munkaállomással és közel 300 négyzetméteres, teljesen modernizált térrel várja ügyfeleit a Ceglédi Járási Hivatal kormányablaka a ceglédi vasútállomáson.

   A beruházás során teljesen új kormányablakot alakítottak ki a vasútállomás egyik szárnyában. Az összesen 280 négyzetméteres épületrészben 8 ügyfélfogadó és 7 háttér munkaállomást alakítottak ki, valamint 1 fotófülke is az ügyfelek gördülékeny kiszolgálását segíti a jövőben.

Forrás és fotó: kormanyhivatal.hu


2018 március 21 szerda - 15:51:36     Városi rendezvények      Hozzászólás0

idea_expo_nemzetkozi_kiallitas_vasar_fekete_istvan_abonyban_abonyi_abony.hu_2018.jpg   Izgalmas és érdekes program elé néz Abony városa 2018. március 24-25. között. Feltalálók, újdonságok, találmányok, érdekességek sora érkezik az Abonyi Lajos Művelődési Ház falai közé. Az IDEA-EXPO nemzetközi kiállítás és vásárnak tíz év után újra Abony ad otthont. A rendezvény célja, hogy bemutassa és népszerűsítse a feltalálók ötleteit, találmányait.

   Fekete István, az abonyi kiállítás kezdeményezője és egyik szervezője maga is a helybéli újítók csoportját erősíti.

- 2006-ban a nyúltenyésztési újításomra szabadalmi oltalmat szereztem. Ez időben keresett meg Nagy Zoltán, az Ötlet Club 13 Egyesület elnöke, hogy a hódmezővásárhelyi Ötlet-Újdonság-Találmány című kiállításon mutassam be találmányom. Elfogadtam a meghívást és a következő évben tagja lettem az egyesületnek - mesélt a kezdetekről.
 
   Abonyi révén már ekkor megfogalmazódott benne, hogy szülővárosában is életre hívjon egy hasonló tárlatot.

- Nagyon megtetszett, hogy a sok hasznos új látnivaló mellett az alkotókkal is lehet beszélgetni, kérdéseket feltenni egy-egy ilyen vásár alkalmával. Már akkor motoszkált bennem, hogy Abonyban is rendezhetnénk egy ilyen kiállítást, így 2008-ban Abony Város Önkormányzata és helyi vállalkozók támogatásával az Ötlet Club 13 Egyesülettel közösen megrendeztük az első abonyi IDEA kiállítást a Városi Sportcsarnokban, ahol több helyi kiállító is részt vett. Ekkor csatlakozott az egyesülethez Lankus József, később lánya, Lankus Hajni és unokája, Hegedűs Fanni. Vidéki kiállítások alkalmával mind többen kérdezték, hogy mikor lesz újra Abonyban ilyen volumenű rendezvény. Ez sarkallt arra, hogy elkezdjem a második kiállítás megszervezését - taglalta.

  
   Egy évtized után érkezett el újra a pillanat, hogy a közönség elé tárják az abonyi feltalálók újdonságait, melyet az ország számos pontjáról és négy másik országból érkező újdonságok és kézműves termékek színesítenek. A börzén több mint 100 kiállító mutatja be portékáit, melyből 15 abonyi lesz. Mint látható, a helyi találmányokból, ötletekből nincs hiány. Fekete István szívügyének érzi a tehetséges feltalálók felkarolását.

- Az abonyiak közül Csizmás Anita találmánya a legkülönlegesebb, aki nemrégiben kifejlesztette a "játékos szorzótáblát". Nem lehet elmenni szó nélkül Lankus József indukciós LED-es kerékpár-világítása mellett sem - mondja, majd hozzáteszi: ezekről bárki személyesen is meggyőződhet ezen a hétvégén.
 
   A kézműves termékek között a helyben készülő levenduladíszekre is érdemes lesz odafigyelni. Készítőik a közkedvelt darabok mellett újdonságokkal is előrukkolnak. 

Nem hétköznapi dolgot talált fel egy abonyi anyuka

Fejlesztő játékok után kutatott két éves kisfiának Csizmás Anita, közben feltalált egy teljesen új, nem mindennapi játékot, amivel tanulni is lehet: egy eddig még nem létező memóriajátékot talált ki a szorzótábla elsajátítására a koordináta-rendszer segítségével. Elolvasom ->

A szervező ígéri, nem mindennapi élményben lesz részük azoknak, akik ellátogatnak a bazárra.

- A kiállítók rendkívül barátságosak, közvetlenek és készséggel állnak a látogatók, érdeklődők rendelkezésére. A vásár személyes találkozást biztosít a feltalálók és az érdeklődők között, lehetőség nyílik kipróbálni egy-egy találmányt és a kérdésekre azonnal választ kapnak az alkotóktól - egészítette ki a fentieket.

Az IDEA-EXPO 2018 kiállítás főszervezője az Ötlet Club 13 Egyesület, társszervező az Abonyi Lajos Művelődési Ház. A rendezvény ingyenesen látogatható!

A kiállításon résztvevő találmányokat egy környezetvédelmi és munkavédelmi -, egy villamos – és egy gépészmérnökből álló zsűri is értékeli.

Darányi Erika
 
 
 
 
 
 
 
2018 március 21 szerda - 15:18:10     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0

   A Ceglédi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást folytatott garázdaság vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy 44 éves abonyi lakos ellen.

   A rendelkezésre álló adatok alapján az elkövető megalapozottan volt gyanúsítható azzal, hogy 2018. március 06-án, 15:30 körül Abonyban, az Egressy Gábor utca egyik ingatlana előtti közterületen, egy előzetesen magával vitt láncdarabbal bedobta az ott parkoló Mercedes típusú személygépkocsi hátsó ablaküvegét, mely teljes mértékben betört.

   A Ceglédi Rendőrkapitányság az ügyben a szükséges nyomozati cselekményeket elvégezte, a gyanúsítottal szemben a nyomozást befejezte és 2018. március 08-án bíróság elé állítási javaslattal az iratokat megküldte a Ceglédi Járási Ügyészségnek.

Abony.hu

2018 március 21 szerda - 09:30:42     Hivatali hírek      Hozzászólás0

ev_praxisa_palyazat_abony_abony.hu_2018.jpg   Május 10-ig még Ön is beküldheti történetét, hiszen addig tart „Az év praxisa a Kárpát -medencében” pályázat  a magyarországi és a határon túli magyar háziorvosok, illetve az őket ajánló pácienseik számára.

   A pályázat meghirdetője  az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkársága. A betegek idén nyolcadik alkalommal küldhetik be történeteiket háziorvosukról a www.evpraxisa.hu portál ajánló oldalára, http://www.evpraxisa.hu/ajanl hiszen  a pályázat  a közre, a betegre bízza annak eldöntését, hogy kit tart a legjobbnak. Az alapellátást végző gyógyítók itthon és a határon túl is megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, amit a  határokon átnyúló pályázat is biztosít is számukra.

   Az eddig beküldött történetek többek között Erdélyből, Kárpátaljáról, Pécsről, Napkorról, Egerből, Debrecenből, Nyíregyházáról, Kecskemétről, Mezőkövesdről, Békésről, Budapestről, Miskolcról, Kővágószőlősről, Szolnokról és Esztergomból érkeztek. Az ajánlók között a hálás páciensek mellett  szerepel Pécs Megyei jogú Város Önkormányzata, de a  Házi Gyermekorvosok Egyesülete is.

   Az ajánlások meggyőzően bizonyítják, hogy mennyi remek háziorvos és fantasztikus teljesítmény létezik a hazai és a határon túli egészségügyben, s hogy a praxisok sokasága nem csak szakmailag kiemelkedő, hanem emberileg is. A történeteknek olyan szereplői vannak, mint például  a debreceni háziorvos, ő addig vizsgálgatta melleire panaszmentes betegét, amíg beigazolódott gyanúja. Melleltávolítás, kemoterápia, sugár, és a  hálálkodó kisgyermekes anyuka, aki, ha nem ilyen kitartó háziorvosa, nem írhatja meg történetét. Az empatikus nyíregyházi orvos, miközben nagy tudású szintén háziorvos édesapja nyomdokait követi: nem fogad el hálapénzt! A fiatal újszilvási doktornőhöz 30 kilométeres távolságból  is hordják a szülők beteg gyermekeiket, vagy a  mezőkövesdi orvos , aki  a vasárnapi kerítésfestés mellől ugrik a beteg kisfiúhoz. A kárpátaljai orvosok számára a megmaradás a legfontosabb, tudásukat továbbra is otthon óhajtják kamatoztatni. A lényeg a szakma ismerete mellett: a partneri kapcsolat, az orvos-beteg bizalom, a türelem, az odafigyelés, az empátia, és a szolgálat.
 
   A legjobb történetek szereplői közül az Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár vezette tizenegy tagú zsűri választja majd  ki azt a  10 magyarországi, illetve 10 határon túli háziorvost és csapatát, akikre május 20-tól június 2-ig  az internetes portálon szavazhatnak majd a betegek.
 
   A zsűri tagjai Berszán Lajos atya, gyimesfelsőloki plébános, Béres Klára a Béres Gyógyszergyár kommunikációs igazgatója, a Béres Alapítvány elnöke, Tóth Róbert az Egis kereskedelmi igazgatója Dr. Horváth Ildikó Dr. Farsang Csaba Dr. Kásler Miklós és Dr. Rurik Imre professzorok, Debreceni Mihály az MTVA felelős szerkesztője, Sztankó Péter a Webbeteg ügyvezető igazgatója.A díjátadón a nyertes háziorvosok az erkölcsi megbecsülésen túl értékes orvosdiagnosztikai eszközöket vehetnek át a pályázatot támogató cégek felajánlásainak köszönhetően.Egy-egy életmentő, vagy éppen hétköznapi  történet megírásával és elküldésével a páciensek mellett , polgármesteri hivatalok, idős otthonok, iskolák, könyvtárak, de plébániák, szakmai és civil szervezetek , szerkesztőségek is  ajánlhatják háziorvosukat május 10-ig itthonról, de Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is!


2018 március 21 szerda - 09:15:42     Városi rendezvények      Hozzászólás0

A teljes képernyős nézethez nyomja meg a négyzetet a lejátszó jobb alsó sarkában!
Internetsebessége függvényében a videó lejátszása akadozhat. Ebben az esetben állítsa meg pillanattal a lejátszást,
hogy a folyamatjelző betöltődjőn, utána zökkenőmentesen tovább nézhető.
2018 március 19 hétfő - 17:18:46     Városi rendezvények      Hozzászólás0

KLIKK a képre a galériáért! Részletes beszámoló és videó hamarosan!
2018 március 19 hétfő - 11:22:19     Közszolgáltatásokkal kapcsolatos informáxiók      Hozzászólás0

rozsnyai_matyas_gyogyszertar_abony_2016.jpg   Tájékoztatunk mindenkit, hogy ezen a héten (2018. március 19-25. között) a Rozsnyai Gyógyszertár az ügyeletes patika.

   Ügyeleti feladatait hétköznapokon 18.00-22.00-ig, szombaton 12.00-22.00-ig, vasárnap 08.00-22.00-ig látja el.

Forrás: Csontos Patika2018 március 19 hétfő - 10:37:16     Intézményi hírek      Hozzászólás0

orszagos_nepdaleneklesi_verseny_kinizsi_gimnazium_abony_abony.hu_2018.jpg   2018. március 03-án rendezték meg a ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskolában a „Tiszán innen-Dunán túl” országos népdaléneklési verseny megyei fordulóját, melyen Korbély Krisztina tanárnő csoportja, valamint Reich Anikó tanárnő csoportja és egyéni versenyzője is részt vett.

   Ebben az évben az eddigieknél sokkal többen mérettették meg magukat ezen a versenyen, a zsűritagok több száz produkciót hallgattak meg.

   A Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészet Iskola 5.z és 6.z osztályainak tanulóiból alakult kisegyüttesek az I. korcsoportban versenyeztek. Produkciójukat arany minősítéssel értékelte a zsűri.

Nagyításért kattintson a képekre!5.z osztályosok, „Viola” kisegyüttesének tagjai:
Benyus Fruzsina, Kovács Panna és Retkes Lili – felkészítő tanáruk Reich Anikó.

6.z osztályosok, „Bazsarózsa” kisegyüttesének tagjai:
Csizmadia Réka, Kássa Kinga, Petrucz Júlia – felkészítő tanáruk Korbély Krisztina.


orszagos_nepdaleneklesi_verseny_gyulai_iskola2_abony_abony.hu_2018.jpgA III. korcsoport szóló műfaji kategóriájában Török Anna Borbála, a Kinizsi Pál Gimnázium 9. a osztályos tanulója indult, Reich Anikó tanárnő felkészítésével. A szakmai zsűri ezüst minősítéssel jutalmazta előadását.


Korbély Krisztina és Reich Anikó tanárnő tanulói sok-sok éve állandó résztvevői ennek a népdaléneklési versenynek, ahonnan mindig dicséretes eredményekkel térhettek haza.   

Gratulálunk! 

Darányi Erika


2018 március 19 hétfő - 10:19:16     Hivatali hírek      Hozzászólás0
MTI

   Megkezdődött az M4 gyorsforgalmi út Cegléd és Abony közötti 17,6 kilométeres szakaszának és a kapcsolódó létesítmények építése - jelentette be a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese hétfőn Szolnokon sajtótájékoztatón.

   Mayer András elmondta: a tervek szerint 2019 negyedik negyedévében befejeződő beruházás 26,311 milliárd forint hazai forrásból, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg.

   A vezérigazgató-helyettes elmondta: a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. kivitelezésében megvalósuló beruházásnak köszönhetően biztonságosabb és gyorsabb lesz a közlekedés Cegléd és Abony között, a tervezési sebesség óránként 110 kilométer. A 4-es számú főút érintett szakaszán található települések jobban elérhetőek lesznek és megvalósul a főút melletti települések tehermentesítése - számolt be.

   A beruházás részleteiről elmondta: a 17,6 kilométer M4 gyorsforgalmi út építése során kétszer két sávos gyorsforgalmi utat alakítanak ki 3,75 méter széles forgalmi sávokkal, 26,6 méter koronaszélesség biztosítja az autópályává történő fejlesztés lehetőségét és stabilizált üzemi sáv épül. A meglévő kétszer két sávos nyomvonalat átépítik 6,1 kilométeren, a meglévő kétszer egy sávos szakaszt pedig bővítik kétszer két sávossá 11,5 kilométeren.

   Kettő különszintű csomópont és négy új aluljáró épül, valamint felújítanak három aluljárót és egy felüljárót. Kialakítanak egy kétoldali, egyszerű pihenőt a Tápiószele-Abony összekötő út térségében, zajárnyékoló falak létesülnek 1 ezer 708 méteren és üzemi hírközlési központot telepítenek.
 
   A beruházás során 6,57 kilométer önkormányzati földút épül, megújul 3 kilométer kétszer egy sávos burkolt önkormányzati út, valamint 1,2 kilométer kétszer egy sávos út és 1,1 kilométer szintén kétszer egy sávos mellékút. Mayer András szólt arról, hogy az építkezés során 1 millió 300 ezer köbméter földet kell megmozgatni, a föld deponálása már megkezdődött, a hó olvadását követően elindulhat a tényleges  kivitelezés is - tette hozzá.

A fotó illusztráció!


2018 március 19 hétfő - 08:18:41     Városi rendezvények      Hozzászólás0

   Az 1848-’49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére városi ünnepséget tartottak az Abonyi Lajos Művelődési Ház színháztermében, 2018. március 15-én.

   A Kultúra Házába érkező emlékezőket az Abonyi Fúvószenekar és Mazsorett csoport produkciója fogadta. Ünnepi műsort adtak a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7. z és 7. b osztályos diákjai, énekkara. Közreműködött az Abonyi Fúvószenekari Egyesület.

   Felkészítő tanárok: Szabóné Németh Ilona, Virág Annamária, Reich Anikó, Gulykáné Gál Erzsébet, Dévainé Kazinczy Sára.

   Az ünnepséget követően a helyi intézmények, szervezetek vezetői, képviselői koszorúkat helyeztek el Kossuth Lajos reliefjénél.

Részletesebb beszámoló és videó hamarosan!

Szerző és Abony.hu fotók: Darányi Erika

A képre kattintva fotógaléria nyílik!

2018 március 18 vasárnap - 17:59:39     Hivatali hírek      Hozzászólás0

nyari_idoszamitas_abonyban_abony.hu_2018.jpg   Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Emiatt minden évben más dátumra esik, de az időpont mindig ugyanaz: októberben 3 órakor vissza kell állítani, márciusban 2 órakor előre kell tekerni az órákat.

   A nyári időszámítás idén 2018. március 25-én kezdődik. Ekkor az órákat vasárnap hajnal 2 órakor 3 órára kell előretekerni - vagyis egy órával kevesebbet aludhatunk.

   A nyári időszámítás ötletét Benjamin Franklin már 1784-ben felvetette, ő a világításra használt gyertyákkal spórolt volna így. Több mint száz évvel később, 1895-ben újra előkerült az ötlet, a nyári időszámítást végül elsőként Németország alkalmazta 1916. április 30-ától.

Forrás: eduline.hu2018 március 18 vasárnap - 06:50:27     Hivatali hírek      Hozzászólás0

   rendorsegi_hirek_baleset_abony_2018.jpgLesodródott az úttestről és az út menti árokba borult egy kisteherautó vasárnap reggel Pest megyében, a 4-es főút Cegléd és Abony közötti szakaszán.

   A balesethez a ceglédi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. Elsődleges információink szerint a balesetben senki nem sérült meg - tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság.Oldal:  1 2 3 ... 374 375 376
Hírkategóriák